Reuters
Reuters

Oduzmite im posed i gledajte kako vas kažnjavaju

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.12.22. | 11:38

Koja je tajna japanskog mundijalskog čuda

Japan je u osmini finala Svetskog prvenstva. Četvrti put u istoriji. Izjednačio je najbolji rezultat na Svetskim prvenstvima nakon što je prošao iz grupe u kojoj je za rivale imao Španiju i Nemačku. Tako što se vratio iz zaostatka i nokautirao Španiju i Nemačku (ove druge posebno), te prošao među 16 najboljih na svetu i zakazao sastanak sa istorijom protiv Hrvatske. Što rečenice postaju duže, to neverovatnije deluju, kao da su potekle iz pera Dž. R. R. Tolkina…

Kada je glavni arbitar Viktor Gomes označio kraj, Japanci su mogli da počnu sa zasluženim slavljem. Neki su se srušili na zemlju, drugi pokazivali ka nebu, čitava klupa rasejala se po terenu, Maja Jošida nije ni pokušavao da sakrije suze. Kao da su osvojili Mundijal, mada, kad grupnu fazu završite ispred Španije i Nemačke, zar tu zaista ima prevelike razlike?

Izabrane vesti

Do početka turnira u Kataru Japanci nikada nisu uzeli skalp svetskom prvaku, bivšem ili aktuelnom. U poslednjih devet dana imaju dva. I nemoguće je reći da je sreća igrala bilo kakvu ulogu u obema pobedama – dobro, ako izuzmemo onaj sporan momenat – s obzirom na to da su bile upadljivo slične. U oba navrata Plavi samuraji su imali gol zaostatka na poluvremenu. I u oba navrata je Hadžime Morijasu, zasigurno jedan od kandidata za trenera turnira, povlačio identične poteze.

Mnogi su doduše sumnjali u njih kada je 54-godišnji stručnjak, četiri dana nakon što je šokirao Nemce, protiv Kostarike izmenio polovinu tima. Pitali su se kako šansu od starta daje izvesnom Jukiju Somi iz Nagoje, a ne Kaoruu Mitomi koji je u ogromnoj meri uticao na preokret u prvom kolu. Sve te kritike upućene Morijasuu bile su opravdane (u tom trenutku), jer Japanci su pali pred Kostarikancima posle samo jednog metka koji je poslat u njihovom smeru i propustili šansu da već posle 180 minuta obezbede plasman u narednu rundu.

Ujedno oživeli Pancere koji su unapred upisali pobedu nad Kostarikom i polagali nadu u poštenje Španije. Međutim, zaboravili su, a imali su prilike da na svom primeru nauče, da se i Japanci pitaju. I te kako. Nije Morijasu sinoć na poluvremenu imao mnogo šta da izgubi. Bio je sateran u ćošak, njegovi momci posle prvih 45 minuta jedva su držali glavu iznad vode. Bio je primoran da rizikuje, prepisao je recept iz prvog kola koji je uključivao ubacivanje Ritsua Doana i Kaorua Mitomu, dvojac koji je uspevao da preokrene tokove utakmica. Formaciju je zadržao (5-4-1), ali je sa dve pomenute promene naredio visok presing na zadnju liniju Španije. Crvena furija još se nije ni vratila sa odmora na koji je otišla sa prednošću, a već je imala gol zaostatka. Zatečena, spuštenog garda, baš kao i Nemačka sredinom prošle nedelje.

"Bilo je zaista rizično ići jedan na jedan protiv Morate. Ovi momci, kada ostanu jedan na jedan i date im mnogo prostora, uvek je teško. Ali, srećom, presing je danas bio zaista efikasan i odmah smo postigli dva gola. Onda se sve promenilo", rekao je posle meča iskusni Jošida.

Doan, Mitoma i Tanaka (©Reuters)Doan, Mitoma i Tanaka (©Reuters)

I zbog toga, posle svega viđenog, postavlja logično pitanje – kako dobiješ Nemačku i Španiju, a izgubiš od Kostarike? Japanci ne vole posed, kada loptu prečesto moraju da drže u nogama i probijaju postavljenju odbranu. Napad kod izjednačujućeg gola sastojao se iz četiri dodira s loptom koji su proistekli iz visokog presinga na Unaja Simona, drugi je došao posle pet dodavanja na protivničkog polovini. Ukupan posed lopte na meču? Nepunih 18 odsto vremena, što je najmanje za jedan tim u istoriji Mundijala koji je na istoj utakmici slavio. Pride su Špancima dozvolili preko 700 dodavanja na utakmici, prethodno Nemcima takođe, što su jedina dva slučaja na Svetskim prvenstvima da poraženi timovi upute toliko pasova i na kraju budu poraženi.

"U prvom poluvremenu bili smo fokusirani na formiranje odbrambenog bloka i sprečavanje Busketsa da kreira igru. Od početka drugog poluvremena smo pritiskali i to smo uradili kao tim. Sve je kliknulo i dobro je funkcionisalo", otkrio je Maeda posle meča.

Mundijalsko čudo Japana zasniva se na organzivanoj defanzivi, spretnim kontranapadima, tajmingu - kada da stanu iza lopte i brane se, a kada da narede juriš. Ako je i bilo prostora za kalkulacije, Japanci o njemu nisu razmišljali, ostavili su Špancima da biraju "lakšeg" rivala i sa osmehom na licu usmerili pogled ka Hrvatima. I ko zna dokle Japan može da ide nakon podviga u grupnoj fazi... Pronašao je formulu za dobijanje velikih utakmica i dokazao da funkcioniše. Povrh svega, podsetio je čitav svet koliko Mundijal ume da bude nepredvidiv, makar i ovaj “iskvaren“, toliko kritikovani…

"Od početka smo znali da će biti zaista teško. Ali ovako je uvek na Svetskom prvenstvu. Sve je moguće, u pozitivnom i negativnom smislu. Naš cilj je pobeda u sledećoj utakmici jer će to biti nova istorija Japana", podvukao je Jošida posle jučerašnjeg meča. Hrvati, čuli ste ga.


tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija Japanareprezentacija Japana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara