Rafinja (©Reuters)
Rafinja (©Reuters)

Operacija Haland stopirana, novi Barselonin prioritet - Rafinja

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.03.22. | 11:57

Katalonci će do kraja sezone navijati protiv Lidsa i nadati se selidbi Jorkširaca u Čempionšip

Novi vetrovi počeli su da duvaju Nou Kampom. Ćavi je preporodio Barselonu, počeo je da joj vraća stari sjaj, katalonski klub staje na noge i ponovo postaje primamljiva destinacija. Više niko Barselonu ne gleda kroz prizmu kluba urušenog do temelja kome će biti potrebno vreme da prezdravi – tome je umnogome doprinelo i blistavo veče na Santjago Bernabeu u poplava pokera golova od Ćavijevog dolaska – već kao tim koji će od iduće sezone pucati na najviše domete.

Otpočela je Barselona zimus veliku rekonstrukciju – to je bila samo prva faza. Daleko veći odjek očekuje se na leto, kada evropski giganti završavaju “velike poslove”. Leto će biti vruće, Katalonci udaraju podlogu i pripremaju teren da prodrmaju tržište. U nadolazećim danima na sajtu Blaugrane trebalo bi da osvane official uz Franka Kesija, a prioritet za vreme letnje pijace biće angažovanje brazilskog krila Rafinje iz Lidsa. Privremeno je Barselona stopirala “operaciju Haland” i ustremila se na Brazilca, on joj je sada prva meta, javljaju katalonski listovi Mundo deportivo i Sport. No, ništa lakše neće biti Kataloncima da dovedu Rafinju od norveške gol-mašine.

Izabrane vesti

Lids ima dva dragulja Rafinju i Kalvina Filips, i pošteno će se opariti ovoga leta. Mogli bi Jorkširci da zgrnu zbirno i preko 140.000.000 evra – možda i više – na osnovu postavljenih otkupnih klauzula za ubitačni duo reprezentativaca Brazila i Engleske, ali i da poprilično ofale na Rafinjinom transferu… U čemu je caka?

Brazilac koga katalonski mediji opisuju kao “čist dinamit” ima izlaznu klauzulu od 84.000.000 evra, što je previše za Barselonu, ali ukoliko Lids ispadne iz Čempionšipa, novac koji bi Blaugrana morala da plati timu sa Eland rouda za Rafinjinu slobodu srozao bi se na tričavih 25.000.000 evra. Pride, brazilsko krilo odbilo je da produži ugovor sa premijerligašem, iako je Lids voljan da mu duplira platu (godišnje zarađuje oko 4.000.000 evra).

Barselonu u pol-poziciju za Rafinjin potpis stavlja to što je strelcu 15 i kreatoru 12 golova za Lids na 58 osam utakmica – toliko ih je odigrao od dolaska iz Rena – agent Deko. Predočio je nekadašnji igrač Barselone sportskom sektoru katalonskog kluba kompleksnost situacije, ali i igračevu poruku glavešinama Lids da želi da napusti Eland roud. Dovija se Barselona kako da realizuje taj transfer, ali ako Lids ne sklizne u Čempionšip, teško da će Brazilac krenuti put Kamp Noua a da Blaugrana na račun Jorkširaca ne uplati 84.000.000 evra.

Danijel Džejms i Rafinja (©Reuters)Danijel Džejms i Rafinja (©Reuters)

Rafinja bi trebalo da bude zamena za Usmana Dembelea, koji je “ohladio” Barselonu i broji poslednje dane na Kamp Nouu, a njegov potencijalni dolazak u Kataloniju zavisiće i od statusa Adame Traorea. Zimus se Traore vratio u matični klub, stigao je kao pozajmljen igrač Totenhema i po isteku pozajmice biće na raskrsnici. Pitanje Adame Traorea je otvoreno i još se čeka rez na ovu ili onu stranu.

Još se Barselona nije otarasila dužničkog ropstva i okova što je sputavaju da finansijski najmoćnijima “uđe” u igrače, a problem bi – ne samom sve izvesniji opstanak Lidsa u Premijer ligi – mogli da joj naprave klubovi sa Ostrva. Liverpul razmatra dovođenje brazilskog reprezentativca, takođe i Čelsi, ali su londonskim Plavcima vezane ruke sve dok se ne razreši situacija sa Romanom Abramovičem i novim kupcima dvostrukom evropskog prvaka. Povoljna okolnost po Katalonce je ta što se minhenski Bajern povukao iz trke za Rafinjin potpis, javlja nemački Skaj sports. Onoga trena kada je Kingsli Koman stavio autogram na novi ugovor sa Bavarcima, ispao je Brazilac iz Bajernovih projekcija.

Za vreme boravka u Lidsu postao je Rafinja standardni reprezentativac Brazila, istisnuo je iz startne postave Gabrijela Žezusa i Rišarlisona. Napreduje Rafinja rapidnom brzinuom, skrenuo je pažnju na sebe gotovo svih velikih evropskih timova. Smrtonosnog igrača u igri jedna na jedan kog odlikuje fantastična završnica levicom, Ćavi je podvukao markerom. Brazilskom desnom krilu nije strano da promeni stranu, taktički je disciplinovan, daje širinu timu, konstantno vrši presing i prototip je igrača koji je potreban Ćaviju kako bi dodatno uzdigao Barselonu.

Posle Portugalije, Francuske i Engleske mogao bi Rafinja da se okuša i u Španiji. Samo da Barselona reši tu “sitnicu” od 84.000.000 evra koja je koči. Protiv koga će u Premijer ligi navijati do kraja sezone ne postoji dilema.


tagovi

RafinjaBarselonaLids JunajtedlidsBajern MinhenLiverpulČelsi

Obaveštavaj me

Barselona
Liverpul
Čelsi
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara