Martino, Enrike, Van Gal, Tite, Santos, Martinez (©Reuters)
Martino, Enrike, Van Gal, Tite, Santos, Martinez (©Reuters)

Osmorica selektora „pala“ u Kataru, a ni tu nije kraj: Regragi popularniji od kralja, Nemci se kockaju sa Flikom

Vreme čitanja: 6min | pon. 12.12.22. | 08:59

Japan nudi novi ugovor Morijasuu, Dešan ostaje još dve godine

Sve oko Mundijala u Kataru je neobično. Prvi put se sve igra na jednom mestu, u jednom gradu, igra se kada je kalendarski zima u zemlji domaćinu, a na terenu brojni favoriti su doživeli rane lomove.

Neobična je i činjenica da se Svetsko prvenstvo nije ni završilo, a bez selektora su ostale velesile Brazil, Belgija, Španija, Holandija, a sve miriše da će isto biti i sa Portugalijom, pa i Engleskom... A, za to vreme svoje stručnjake podržali su i pored rezultatskog neuspeha Kanada, SAD, Vels...

Izabrane vesti

Na današnji dan, uoči polufinala šampionata sveta, osmorica selektora su razdužila opremu i zahvalila savezima na saradnji. Da krenemo od najvećih: Luis Enrike je ionako bio blizu odlaska sa klupe Španije, čak i da je uradio nešto veliko, ali posle eliminacije u osmini finala od Maroka na penale strateg Crvene furije je podneo ostavku samo što je stigao u domovinu.

I za selektora Brazila Titea se govorilo da mu je Mundijal, najverovatnije, oproštajna žurka, ali niko nije očekivao da će se završiti slomom u četvrtfinalu i ekspresnom ostavkom stratega Selesaa. Nacija je toliko besna na njega da nije bilo govora o tome da se čeka da ugovor istekne, nego je morao odmah da izvrši „harakiri“.

Belgija je verovatno najveće razočaranje Mundijala. Nije prošla grupu pored Hrvatske, Japana i Kanade, a selektor Roberto Martinez je odmah posle toga objavio da odlazi. Mnogo se očekivalo od njega i zlatne generacije belgijskog fudbala, prethodni rezultati na SP i nisu bili toliko loši, u Rusiji su bili polufinalisti, ali na Evropskim prvenstvima nisu išli dalje od četvrtfinala. A, verovalo se da su kadri da se popnu na vrh. Tako da Martinez neće biti baš zlatnim slovima upisan u istoriju belgijskog fudbala.

Gol Lautara Martineza sa penala kojim je odveo Argentinu u polufinale Svetskog prvenstva označio je i kraj ere Luja van Gala na klupi Holandije. Mada, kako mu je ovo bio treći mandat, niko ne bi smeo ruku u vatru da stavi da se neće negde, za godinu-dve, ponovo pojaviti da predvodi Narandžaste na nekom velikom takmičenju. Ionako je 2017. godine objavio da odlazi u penziju, kad ono...

Herardo Martino nije ni dočekao da stigne u Meksiko, a već je smenjen. Prvi put se desilo Sombrerosima od 1978. godine da nisu prošli grupu, a rivali su im bili Argentina, Poljska i Saudijska Arabija, što je u zemlji ocenjeno kao debakl.

Karlos Keiroš Karlos Keiroš

Ostao je i Iran bez selektora. U turbulentnim vremenima u toj zemlji Karlos Keiros je iznenada postao strateg reprezentacije, sve vreme je bio napadan zbog „podrške“ vlastima, a nakon eliminacije u grupi mandat mu se završio.

Južna Koreja je prošla grupu, što može da se oceni dobrim rezultatom, ali Paolo Bento je ostao bez posla čim je njegov tim završio takmičenje, a isto važi i za njegovog rivala iz grupe, Ota Ada, selektora Gane, koji nije ispunio očekivanja nacije.

Što se tiče Portugalije, Fernando Santos se i dalje vodi kao selektor državnog tima.

Pričaćemo o svemu kada se vratimo kući“, rekao je iskusni stručnjak nakon ispadanja od Maroka, očigledno ne baš raspoložen da sam odstupi sa dužnosti.

Svi vetrovi koji duvaju sa Atlantika govore da će Santos dobiti otpremninu i da će Portugalija u novi ciklus evropskih kvalifikacija u martu krenuti sa novim selektorom.

Veliko je pitanje šta će biti sa Garetom Sautgejtom, stručnjakom na klupi Engleske. Razočaranje zbog ispadanja u četvrtfinalu je veliko, ne krije ni on da ne zna šta mu je činiti, mada za razliku od Santosa, Sautgejt ima dosta jaku podršku engleske fudbalske javnosti i nema horskih zahteva da mu se skine glava. Naprotiv, brojni nekadašnji asovi smatraju da selektor radi dobar posao.

Garet SautgejtGaret Sautgejt

I dok su veliki uglavnom poskidali glave svojim selektorima, „mali“ su im dali podršku. Tako u Kanadi niko ne pravi pitanje o statusu Džona Herdmana, naprotiv, on uveliko daje intervjue u kojima priča o planovima za naredni Mundijal, koji će se delom igrati upravo u toj zemlji.

Podršku je dobio i selektor Velsa Rob Pejdž, iako je tim osvojio tek jedan bod u grupi sa Engleskom, SAD i Iranom.

Imamo apsolutno poverenje u Roba i nastaviće da radi u skladu sa četvorogodišnjim ugovorom koji imamo“, poručio je Noel Muni, šef velškog fudbalskog saveza.

Posao će gotovo sigurno nastaviti i strateg SAD Greg Berhalter. On je uspeo da tim odvede do osmine finala, mada se očekivalo, po sastavu, da Jenkiji odu i za korak dalje.

Već smo počeli razgovore sa Gregom, želimo da ostane. Imamo dve nedelje za konačni dogovor“, ispričao je izvor ESPN-a iz Fudbalskog saveza SAD.

I pored potpunog rezultatskog debakla, Nemačka je stala iza Hansija Flika. Isto se desilo i pre četiri godine, kada Joakim Lev nije prošao grupu u Rusiji. Sad, pitanje je koliko je to bio dobar potez “Elfa”, pošto je Lev na Evropskom prvenstvu dve godine kasnije ispao u osmini finala, što je takođe rezultat ispod renomea Pancera. Flik je dobio šansu da uradi nešto bolje od toga, ali će morati da usledi čistka u redovima Nemačke. Posle odlaska Olivera Birofa s mesta direktora reprezentacije spominje se mogućnost da će Flik sam za njim.

Japan je jedno od prijatnih iznenađenja šampionata. Mrva sreće je nedostajala da Samuraji odu u četvrtfinale. Nacija je dočekala igrače kao heroje, a selektor Hađime Morijasu, iako mu je istekao ugovor, dobio je podršku i najavu da će saradnja s njim biti produžena.

Tim Ekvadora nije prošao grupu, međutim, iz Saveza je najavljeno da će Gustavo Alfaro nastaviti da vodi reprezentaciju.

A, onda sledi grupa selektora čija sudbina nije do kraja izvesna. Među njima i Dragan Stojković. Iako je on objavio da ostaje da vodi tim i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, to tek treba da dobije potvrdu nakon najavljenih izbora za novo rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije. Ni nacija, a ni fudbalski krugovi, nisu baš oduševljeni kako je Piksi radio posao u Kataru, od Orlova se očekivalo mnogo, mnogo više, pa tek treba da se vidi kako će se prema njegovom delu postaviti ta nova uprava Saveza.

Dragan StojkovićDragan Stojković

Još jedno veliko razočaranje Mundijala je Danska. O sudbini Kaspera Hjumlanda zasad se još ne govori u javnosti. On se pomirio sa tim da su drugi na potezu.

Ne radi se o meni, nego o reprezentaciji Danske”, poručio je Hjumland, spreman, ako treba, da stavi glavu na panj.

Na prvi pogled bi se reklo da u Australiji nemaju razloga da budu nezadovoljni plasmanom u osminu finala i porazom od Argentine, ali nije sto odsto sigurno da će to sačuvati Grema Arnolda na klupi.

Nema razloga da žurimo kada je u pitanju odluka o Arnoldu”, jedini je komentar koji je stigao iz FS Australije prethodnih dana.

Erv Renar je uradio dobar posao sa Saudijskom Arabijom, pisaće se za sva vremena pobeda nad Mesijevom Argentinom. Njega glava ne mora da boli, sigurno može da ostane na klupi ove reprezentacije, ali već se priča o mnogo većem “ulovu”. Navodno, Francuz je kandidat za novog stratega Belgije.

Selektori koji još čekaju da čuju da li će morati da traže novi posao su i Feliks Sančez, koji dugo već vodi Katar, ali je njegov tim bio ubedlivo najgori na prvenstvu, pa Aliju Sise iz Senegala i Rigobert Song iz Kameruna, Luis Suarez sa klupe Kostarike, Česlav Miknijevič iz Poljske.

Švajcarci se teško odlučuju na promene selektora, ali niko nije previše oduševljen radom Murata Jakina na ovom Mundijalu, pogotovo posle debakla protiv Portugalije.

I Urugvajci će da preispitaju šta je napravio Dijego Alonso, koji nije uspeo da tim odvede u drugu fazu. Tunis nije bio daleko od prolaska, međutim, Džalil Kadri još nije dobio zeleno svetlo od Saveza da ostaje na klupi i dalje.

Na kraju, ostaju četvorica selektora koja vode polufinaliste. List Parizijen je objavio da Didije Dešan ostaje da vodi Francusku i za naredno Evropsko prvenstvo, a sva logika govori da će ostati i Zlatko Dalić na klupi Hrvatske. Sudbina Lionela Skalonija u Argentini bi mogla da zavisi od ishoda na Svetskom prvenstvu, dok Valid Regragi danas verovatno može da glatko dobije i izbore za premijera u Maroku, a kamoli da ostane selektor.


tagovi

luj van galTiteRoberto MartinezFernando SantosDragan Stojković PiksiLuis EnrikeHerardo MartinoKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara