Masimilijano Alegri (Reuters)
Masimilijano Alegri (Reuters)

Ovo mora biti kraj Maksa Alegrija! Berluskoni i Galijani posuli benzinom požar u Juventusu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.09.22. | 17:12

Nova bruka Stare dame

Ako Juventus što pre ne reaguje i ne smeni dekadentnog Masimilijana Alegrija, biće ovo još jedna protraćena sezona poput prethodne u kojoj su jedva uhvatili voz za Ligu šampiona.

Jednostavno, ovako više ne ide. Novi šamar Staroj dami je opalio debitant Monca i slavio 1:0. Silvio Berluskoni i Adrijano Galijani koji vode novog prvoligaša verovatno nisu mogli da zamisle lepši način za prvu pobedu Monce u Seriji A. S obzirom kakve su sve bitke vojevali sa Milanom protiv Juventusa i kakav su rivalitet imali sa porodicom Anjeli, ovo je najslađa moguća pobeda za legendarni tandem.

Izabrane vesti

Reklo bi se da je Monca u idealnom momentu uhvatila rasejani Juventus koji je u užasnoj formi i potpisala otkaz Alegriju.

Iako navijači i javnost već danima prizivaju smenu Alegrija, klub ga je do sada branio i bio uz njega. Moguće i zbog četvorogodišnjeg ugovora čiji raskid bi ih skupo koštao. Ali njegov ostanak bi mogao da ih košta još više. Juventus već ozbiljno kasni u borbi za titulu iako je mnogo uložio u ovaj tim da bi se vratio na tron italijanskog fudbala. Deluje da Maks Alegri ne ume da vozi ovaj ferari koji mu je obezbeđen i da gura u rikverc. Povrede i izostanci nekoliko bitnih igrača ne mogu da budu izgovor Alegriju za prvi prvenstveni poraz u sezoni od fenjeraša koji je do danas čekao prvu pobedu.

Juventus u poslednjih osam mečeva ima samo jednu pobedu – nad Specijom. Ukupno dve pobede od poečtka sezone. Nizao je remije protiv Samporije, Salernitane, a porazima od Pari Sen Žermena i Benfika je došao na rub eliminacije u grupnoj fazi Lige šampiona... Juventusu je očajnički potrebna šok terapija jer Alegri sa svojom dekadentnom i pročitanom vizijom fudbala ne može da vodi tim konstruisan da napada i dominira. Gomila ključnih igrača je potpuno van forme, a prva zvezda Dušan Vlahović tone zajedno sa ostatkom tima jer nije u prilici da dobija lopte i postiže golove. Poput muzejskog eksponata stoji odsečen u špicu i pati... Greh je da takav napadač ispšata zbog takvog stila (anti)fudbala koji trener forsira.

Monca je pokazala kako prava šok-terapija deluje. Posle smene Đovanija Strope, Galijani je pre par dana na trenersku funkciju promovisao početnika Rafaelea Paladina, a nekadašnji prvotimac Juventus nije imao milosti na debiju prema bivšem klubu. Kao i u većini mečeva ove sezone, Juventus je krenuo mlako i oprezno. Čekajući valjda neki poklon protivnika... Formacija 3-5-1-1 govori dovoljno koliko je Alegri izgubio kompas. Besneo je Juventusov strateg dok je gledao nepovezanu igru svog tima i kako Monca počinjeda dominira i stvara šanse. Jedna od njih je za malo završila preko prečke posle pola sata igre.

A od 40. minuta se Juventusov i Alegrijev se moglo osetiti da je sve krenulo po zlu za Juve kada je Anhel Di Marija isključen zbog lakta u glavu Armanda Ica. I takvi potezi dovoljno govore o nervozi koja stanuje u Juventusovoj svlačionici.

Juventus ništa nije uradio za celo poluvreme. Podatak da je njegov vezista na pozajmici u Monci Nikolo Rovela imao više dodira sa loptom nego Paredes i Mekeni zajedno, dovoljno govori o igri Juventusa.

A još veći problem je što Alegri na poluvremenu ništa nije promenio. Dušan Vlahović je ostao odsečen bez upotrebljivih lopti a Monca počela da sve više preti. Dani Mota je propustio sjajnu šansu. Pretili su Karlos Augusto, Gjutker, Kaprari, Rovela... Gol Juventusa je visio u vazduhu, a jedina poluprilika Stare dame je bio Danilov šut glavom. Odmah posle toga se desilo neminovno...

Krilni napadač Patrik Ćurija je ceo meč vadio dušu na pamuk Juventusovim defanzivcima i na kraju asistirao za jedini gol na meču u 74. minutu. Centrirao je na peterac gde je bio danski napadač Kristijan Gjutker koji je uklizao na petercu i pogodio.


Pokušao je Alegri izmenama posle toga, uveo ofanzivnije igrače Kena, Fađolija i Sulea ali je bilo kasno. Juventus nije imao ni načina ni energije da odgovori. Nije čak ni polupriliku stvorio do kraja.

Teška vremena za Staru damu a rešenje može biti samo jedno...

Za razliku od Alegrija i Juventusa, Vinćenco Italijano i njegova Fiorentina su konačno progledali. Savladali su Veronu 2:0 i najavili izlazi iz krize. Italijano je počeo meč bez klasičnog centrafora, ostavio Luku Jovića i Artura Kabrala na klupi i oslonio se na Kristijana Kumaea kao "lažnu devetku". Ipak, ključni čovek je bio Žonatan ikone. Francuz je posle solo akcije u 13. minutu pogodio za vođstvo i olakšanje domaćeg tima. Nekoliko minuta kasnije je iznudio i penal ali ga je kapiten Krstijan Biragi loše izveo i omogućio Montipu da odbrani. Golkman Verone je najzaslužniji što Viola nije vodila ubedljivije jer je posle odbranjenog penala skinuo i neke sjajne šanse domaćim fudbalerima. Tek u 90. minutu je Fiorentina stigla do zasluženog drugog gola kada je rezervista Niko Gonzaels pogodio.

Od srpskih fudbalera, Lazović i Ilić su odigrali ceo meč za Veronu, dok u Fiorentini nije igrao niko od trojice Orlova. Nikola Milenković je meč propustio zbog lakše povrede dok su Aleksa Terzić i Luka Jović presedeli meč na klupi.

SERIJA A – 7. KOLO

Petak

Salernitana - Leče 1:2 (0:1)

/Gonzales ag 55 - Sisej 43, Strefeca 83/

Subota

Bolonja - Empoli 0:1 (0:0)

/Bandineli 75/

Specija - Sampdorija 2:1 (1:1)

/Muriljo 12, Enzola 72 - Sabiri 11/

Torino - Sasuolo 0:1 (0:0)

/Alvarez 90+3/

Nedelja

Udineze - Inter 3:1 (1:1)

/Škrinijar 22ag, Bijol 84, Arslan 90+3 - Barela 5/

Kremoneze - Lacio 0:4 (0:3)

/Imobile 7, 21 penal, Milinković Savič 45+2, Pedro 79/

Fiorentina - Verona 2:0 (1:0)

/Ikone 13, Gonzales 90/

Monca - Juventus 1:0 (0:0)

/Gjutkjer 74/

18.00: (2,20) Roma (3,50) Atalanta (3,50)

20.45: (2,25) Milan (3,40) Napoli (3,45)

*** kvote su podložne promenama


 


tagovi

Masimilijano AlegriMonca

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara