Gustavo Gomez slavi pogodak (©AFP)
Gustavo Gomez slavi pogodak (©AFP)

Palmeiras nije samo lider, postavlja standarde na gostovanjima

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.10.22. | 23:03

Brazil 1: Verdao neporažen na strani ove sezone, a noćas ide na noge Botafogu u sklopu 29. runde

Iako zvuči čudno, Palmeiras je na stadionu Nilton Santos, poznatijem kao Enženjo, u poslednje vreme jedan od retko poželjnih posetioca iz grupe velikana. Ipak, pre svega neophodno je razumeti kontekst noćašnjeg (01.00) duela Verdaa sa Botafogom. Za početak, Palmeiras nije samo izolovani lider turnira Serije A sa sedam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Internasional, već se može pohvaliti ni manje ni više nego odličnim učinkom na gostujućim terenima, pošto je neporažen sa osam pobeda i šest remija u dosadašnjih 14 utakmica. Dakle, možda bi četa sa Palestra Italije možda da postavi standarde i poruši rekorde kada su u pitanju rezultati van kuće.

Uprkos tome što je favorit u predstojećem duelu sa Botafogom, Palmeiras će morati da prekine post koji je na snazi u gostima Fogu i koji traje već pet godina. Verdao nije savladao Botafogo na Nilton Santosu još od 2017, a važno je napomenuti da su se ova dva tima u Seriji A do sada kroz istoriju sastala ravno 100 puta, uz 38 pobeda Zelenih, Gloriosovih 29 slavlja, uz 33 remija.

Izabrane vesti

Kako trenutno stoje stvari na tabeli, tim Abela Fereire sve je bliži osvajanju 11. titule šampiona Brazila. Lider od prvog kola, slavio je i u poslednje tri utakmice, protiv Žuventuda, Santosa i Atletiko Mineira. Stoga je jasno da nije lako pobediti aktuelnog dvostrukog uzastopnog prvaka Južne Amerike, ali koji uskoro predaje krunu u elitnom takmičenju. Tim Palmeirasa je u odličnoj fazi i nije izgubio na poslednjih 13 utakmica u Seriji A, uz devet pobeda i četiri remija.

01.00: (4,10) Botafogo (3,40) Palmeiras (1,95)

Pored toga, ako izuzmemo Rafaela Veigu, koji je operisao skočni zglob, Abel Fereira nema izostanaka u svojoj ekipi. Trofejni trener će ponovo moći da računa na Vevertona i Gustava Gomesa. Oba igrača bila pozvana za reprezentaciju Brazila u poslednjim prijateljskim utakmicama pred Svetsko prvenstvo.

Posle perioda nestabilnosti Botafogo se konačno konsolidovao pod vođstvom Luisa Kastra, a u prilog tome govore i tri pobede uz remi u poslednja četiri meča. Vredi napomenuti da je Fogo poražen u poslednja dva susreta sa timovima sa vodećih šest mesta, i to od Flamenga i Korintijansa. Iako je forma dobra, učinak domaćeg tima daleko je od ohrabrujućeg. Alvinegro ima četvrtu najlošiju kampanju kod kuće u dosadašnjem šampionatu, sa četiri pobede, četiri remija i šest poraza uz 12 postignutih i 12 primljenih golova.

Botafogo, koji se ove sezone vratio u elitnu diviziju, prošao je kroz dubok remont u igračkom kadru, ali i kroz turbulentan period ponovnog prilagođavanja najjačem takmičenju. U jednom trenutku bio je i u situaciji da se bori za opstanak, međutim, sada doživljava svoj najbolji period u sezoni. Fogo se trenutno nalazi na 9. poziciji, sa 37 osvojenih bodova, uz 10 pobeda, sedam remija i 11 poraza, a u dosadašnjem izdanju Brazileiraa postigao je 28, uz 30 primljenih golova. Tim iz Rio de Žaneira sada se nalazi u zoni koja bi mu omogućila da se sledeće sezone takmiči u Kopa Sudamerikani.

U poslednjem izdanju u Seriji A 28. septembra, Fogo je pobedio Gojas na strani rezultatom 1:0, uspostavivši tako niz od četiri meča bez poraza. Bila je to treća uzastopna utakmica u kojoj odbrana Botafoga nije primila gol, dok je pobeda došla tek u 89. minutu golom Romilda.

Za meč protiv Palmeirasa trener domaćih će imati dva izostanka. Zbog nagomilanih žutih kartona pod suspenzijom su Viktor Kuesta i Fernando Marsal. Pored toga, nije poznato da li se Lukas Fernandes u potpunosti oporavio. Vezni igrač je imao povredu mišića nekoliko dana pre poslednjeg meča u Gojaniji. Ipak, Kastro će ponovo moći da računa na povratak Gatita i Eduarda.

Poslednji međusobni meč dva tima završen je ubedljivom pobedom Palmeirasa od 4:0 na Palestra Italiji, u sklopu 10. kola Serije A. Sa druge strane, poslednja pobeda za Botafogo izvojevana je pre gotovo dve sezone, 8. oktobra 2020. na Enženju. Već je napomenuto da Verdao nije slavio na ovom stadionu od 2017. Ipak postoji izuzetak što se tiče gostovanja protiv Fogaa. U sezoni 2019. tim iz Rio de Žaneira je usled rekonstrukcije stadiona domaće mečeve igrao na Nacionalnom stadionu u Braziliji. Tada je doživeo minimalan poraz od Palmeirasa golom iz penala Gustava Gomeza.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

BRAZIL 1 - 29. KOLO

Subota

Atletiko Mineiro – Fluminense 2:0 (1:0)

/Hulk 41, 65pen/

Seara – Amerika Mineiro 1:2 (0:1)

/Vina 90+4 - Žuninjo 25, Felipe Azevedo 68/

Internasional – Santos 1:0 (1:0)

/De Penja 23/

Atletiko PR - Žuventud 2:0 (1:0)

/Vitinjo 20, Fernandinjo 69/

Avai - Atletiko GO 1:2 (0:1)

/Potker 66 - Velington Rato 45+1, Baraljas 56/

Flamengo - Bragantino 4:1 (1:0)

/Barbosa 12, Pedro 66, 70, 71 - Helinjo 48pen/

Gojas - Fortaleza 0:1 (0:1)

/Saša 14/

Nedelja

Korintijans - Kujaba 2:0 (2:0)

/Juri Alberto 33, Guedes 45/

Utorak

01.00: (4,10) Botafogo (3,40) Palmeiras (1,95)

Petak (21.10.)

01.00: Sao Paulo - Koritiba

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1PalmeirasBotafogo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara