(©Starsport)
(©Starsport)

Partizan godinu kasnije: Dva mesta, 25 bodova i 34 gola lošiji

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.05.23. | 09:34

Rikardo u minusu 12 pogodaka

Od drugog mesta i kvalifikacija za Ligu šampiona sada već definitivno neće biti ništa za Partizan. Šanse da Čukarički i TSC u poslednja dva kola osvoje samo po bod, a crno-beli dobiju sve, nisu baš realne. Zato će Parni valjak ponovo najesen krenuti u pohod na Ligu konferencije.

Biće to istorijski minimum za klub iz Humske 1, da sezonu završi na, ako danas pobedi Kragujevčane, verovatno četvrtom, a možda i na petom mestu. Od raspada velike Jugoslavije nikada nije bio ispod treće pozicije.

Izabrane vesti

Pre samo godinu dana slika na tabeli je bila drugačija. A, zanimljivo, raspoloženje među navijačima – ne mnogo. Niko nije bio zadovoljan drugim mestom, ispuštenom prvom pozicijom, porazima u derbijima, te je bilo onih koji su zadovoljno aplaudirali kada je Aleksandar Stanojević saopštio da odlazi sa mesta trenera. Ispostavilo se da se njegovim odlaskom, koliko god ne bio tako ubedljiv kao u prvom mandatu, Partizan raspao kao kula od karata.

Da se ne vraćamo na analizu prošlosezonskog tima, koji je bez dileme morao da se dobro pojača u zimskom prelaznom roku, kada je Partizan dobro stajao na sva tri fronta i tu ide deo krivice na dušu tadašnjeg šefa struke... Pogled na tabelu samo govori kakav su debakl crno-beli doživeli nakon Stanojevićevog odlaska.

Pre tačno godinu dana, nakon 34 odigrana kola, Partizan je bio drugi na tabeli, imao je 89 bodova, dva manje od Crvene zvezde, bio u igri za titulu, a postigao je 78 golova, naspram samo 12 primljenih. Imao je samo jedan poraz. Rikardo Gomeš je bio ubedljivo najbolji strelac lige, završio je takmičenje sa 29 pogodaka. U Kupu Srbije Parni valjak je došao do finala, dok je u Ligi konferencije igrao u drugom prolećnom krugu.

Na današnji dan situacija u Humskoj je gora nego ikada u poslednjih 30-ak godina. Partizan je četvrti na tabeli, ima 31 bod manje od Crvene zvezde (sa utakmicom manje), a 25 bodova manje od samog sebe od pre godinu dana (bez utakmice manje). U tabeli datih golova stoji broj 62, što je za 16 manje nego lani, dok je primio 30 pogodaka, odnosno 18 više nego u maju 2022. Ukupna gol-razlika je sada negativnija za 34 pogotka! Kolona poraza je debelo punija nego onomad – ima ih osam. U Kupu Srbije crno-beli su davno ispali, još u prvom kolu, dok im je jedina svetla tačka Liga konferencije, gde su uspeli da prezime u vrlo jakoj konkurenciji u grupi, ali su posle toga žestoko omanuli protiv Šerifa. I tu im je domet lošiji nego pre godinu dana.

Slika Partizanovog sloma je i bilans Rikarda Gomeša, koji deli prvo mesto na listi strelaca sa Aleksandrom Kataijem, ali je postigao 17 golova, čak 12 manje nego lani.

Ono što je Aleksandar Stanojević izvojevao sam, ove sezone nisu uspela trojica trenera zbirno: Ilija Stolica, Gordan Petrić i Igor Duljaj. A ni ove sezone od tri odigrana večita derbija Partizan nije uspeo da dobije nijedan.

Teško je posle svega ne zapitati se, ako se odlaskom samo jednog čoveka i ostankom cele uprave klub ovako strmoglavio za godinu dana, šta će čekati Partizan u narednoj sezoni, ako se u Humskoj 1 ništa ne promeni nakon odigranog 37. kola...

SUPERLIGA, 34. KOLO, PLEJ-OF

Subota

Čukarički - Novi Pazar 4:0 (1:0)

/Docić 12pen, Rubežić 50ag, Aganspahić 71, Stojanović 81/

Crvena zvezda - Vojvodina 2:1 (1:0)

/Bukari 9, Kangva 90+4 - Baraj 57/

TSC - Voždovac 2:0 (0:0)

/Ratkov 73, L. Ilić 85/

Nedelja

19.30: (1,20) Partizan (6,75) Radnički 1923 (14,0)



tagovi

FK PartizanAleksandar StanojevićMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara