Pobesneli Maks

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.04.19. | 09:08

Ako je Verderova forma poslednjih nedelja impresivna, onda je Kruzeova fascinantna. Kontroverzni napadač ističe se golovima i asistencijama, a javnost pojačava pritisak na selektora Leva da ga vrati u reprezentaciju nakon što ga je izbacio zbog nediscipline 2016. godine

Sveprisutan, svemogući, sveznajući... To su reči kojima se uglavnom opisuju božanski statusi, ali u očima navijača Verdera iz Bremena koji sanjaju povratak na evropsku mapu posle gotovo decenije uglavnom tavorenja u borbi za opstanak, to su tačne odrednice i za Maksa Kruzea.

Kapiten Zelenih propustio je samo 44 minuta ove sezone u Bundesligi i, uz moć da obične igrače oko sebe motiviše da streme ka najvećim visinama, bio asistent i strelac najzaslužniji za neverovatnu seriju pogodaka Verdera kojoj je ravan jedino niz Pari Sen Žermena od svih klubova iz liga petice. Ako je Verderova forma poslednjih nedelja impresivna, onda je Kruzeova fascinantna. Iskusni 31-godišnji napadač je učestvovao u deset od poslednjih 11 golova Zelenih na poslednjih pet utakmica, što je rekord koji trenutno jedino prati Lionel Mesi (11) u dresu Barselone u istom periodu.

Izabrane vesti

Tokom 2019. godine taktički trik u igri Verdera, u kome se Kruze vratio na vrh dijamanta sredine terena iza napadača Milota Rašice i Johanesa Egeštajna, ispostavio se kao ključni za dobre rezultate Zelenih. Maks je dobio znatno veću slobodu na terenu koja mu je omogućila najvažniju ulogu u Verderovom nepobedivom startu kalendarske godine.
"Ne bih sve pripisao sebi", skromno odgovara Kruze na pitanje o uticaju koji je ostvario na igru Verdera.

Potom i lako objašnjenje dobre forme i rezultata.
"Dosta smo vremena proveli razgovarajući međusobno tokom zimske pauze kako bismo shvatili šta je najbolje za tim. Ne možeš da budeš bolji u svakoj utakmici, ali mi smo pokupili sve najvažnije bodove i još uvek nismo izgubili u prolećnoj sezoni. Ipak, još nismo zadovoljni i nećemo ni biti dok ne ostvarimo zacrtane ciljeve", poručio je Maks Kruze.

Prethodnih sezona Verderova trenutna brojka od 42 boda bila bi dovoljna da se ispuni primarni cilji i izbegne ispadanje iz Bundeslige. Ali ove sezone sa tim brojem bodova i sedam kola pre kraja Zeleni su na šestom mestu na tabeli. To je još jedan značajan pokazatelj koliko se Verder fudbalski popravio otkako ga je u aprilu 2018. preuzeo najbolji nemački trener ove sezone Florijan Kofelt

Nakon što mu je uručena kapitenska traka prošlog leta Kruze je postao trenerova produžena ruka na terenu u procesu rekonstrukcije koja je Verder od kandidata za ispadanje dovela do kandidata za Evropu.
"Maks radi sjajan posao i na terenu i van njega. On nam donosi balans u igri, relaksira veliki deo tima i konstantno ih podseća na obaveze tokom utakmice. On je vođa i čovek koji pravi razliku", podvlači Kofelt

Kvalitete Maksa Kruzea dovoljno oslikava i podatak da je u poslednjih sedam vezanih sezona bio najbolji strelac svog kluba iako je nastupao za pet različitih ekipa u tom periodu. Kapitenska traka je, izgleda, samo proširila njegov uticaj na igru i motivisala ga da to sve ponovi.
"Nisam se smirio, ali sam sigurno napredovao igrački. Bez obzira da li su situacije pozitivne ili negativne iz svake u životu možete da izvučete nešto i da naučite važnu lekciju. Moj karakter se nije promenio, ali sam ove sezone preuzeo veću odgovornost jer kao kapiten predstavljam i klub i čitav Bremen", ističe iskusni napadač. 

Na terenu Kruze se nosi s obavezama kao surovi profesionalac i trenutno je vodeći fudbaler Verdra u pogledu golova (deset) i asistencija (osam). Ono što je najimpresivnije jeste da je u čitavoj Bundesligi najbolji kreativac koji je stvorio čak 89 gol-prilika za saigrače. U subotnjoj pobedi nad Majncom od 3:1, Vezerštadion je prisustvovao novom izdanju "Maksovih čarolija", sličnih onima koje su bile kobne po Šalke i Bajer iz Leverkuzena.

Opet, svaki superheroj ima svog pomoćnika, a u talentovanom Milotu Rašici Kruze je dobio idealnog asistenta.
"Oni su idealan tandem, a posebno se slažu u razumevanju fudbalske igre. Milot sprinta, trči duboko, a Maks ga pronalazi svojim fantastičnim dugim loptama", svedoči trener Kofelt o najdinamičnijem napadačkom tandemu na severu Nemačke.

Kruzeova moć brzog razmišljanja dovela je do prvog gola Rašice, a nakon što je posle kornera i odbitka pred kraj prvog poluvremena kapiten povećao prednost, mladi napadač rodom s Kosmeta uzvratio je starijem kolegi asitencijom za deseti pogodak u sezoni.
"Što više igramo zajedno, to smo bolji. Svi znaju Maksove kvalitete na lopti, ali znam da i on od mene očekuje izvesne pokrete i poteze tokom utakmice. Dosta treniramo zajedno i vežbamo akcije", otkrio je Rašica, strelac sedam golova od kojih mu je Kruze omogućio tri.

Njihovo golgetersko partnerstvo posle dugih i teških 15 godina budi sećanja na neka slavnija vremena Verdera kada su Brazilac Ailton i Hrvat Ivan Klasnić sejali strah u Bundelsigi. Za skromnog Kruzea su ta poređenja "preterivanje", ali ma koliko skroman bio, ne može da porekne da je u srcu euforije koja je zadesila navijače Verdera ovog proleća njegov lični pečat.

Jedino što sjajnom kapitenu Verdera nedostaje jeste poziv u reprezentaciju Nemačke. Mnogi smatraju da je Maks Kruze nepravedno izopšten iz planova selektora Joahima Leva koji ga je otpisao još 2016. godine i to posle saobraćajne nesreće koju je izazvao kada je jedva izbegao povrede.

Činjenica je i da je Kruze u mnogo boljoj formi od recimo Tima Vernera, koji ima bezgranično poverenje selektora.

Ali problem je verovatno i u tome što Maks često pobesni, pa počne da mrzi sve oko sebe, a takvi nemaju prođu kod strogog Jogija.
"Za mene je Kruze čist primer dvostrukih aršina u selekciji Nemačke. On je kapiten Verdera koji je postigao 11 golova i zabeležio 13 asistencija u sezoni. Ako je kao recimo i Liroj Sane malo arogantan to ne znači da je i problematičan fudbaler. Voleo bih da Joahim Lev promeni mišljenje o njemu i vrati ga u reprezentaciju. Potreban nam je", tvrdi legendarni Štefan Efenberg

Ipak, čini se da od toga nema ništa i da je do kraja sezone Kruze osuđen samo na Verder. Od leta, tražiće iskusni napadač novi klub pošto mu i ugovor u Bremenu ističe. Ako ovako bude igrao, ponuda mu sigurno neće nedostajati. Jer jedan je Pobesneli Maks - legenda Bundeslige.

NEMAČKA, KUP - ČETVRTFINALE

Utorak
Paderborn - Hamburger SV 0:2 (0:0)
/Lasoga 54, 68/

Augsburg - RB Lajpcig 1:2 (1:1, 0:0)
/Finbogason 90+4 - Verner 74, Halstenberg 119. penal/

Sreda
18.30: (1,07) Bajern (11,0) Hajdenhajm (18,0)
20.45: (2,50) Šalke (3,20) Verder (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


tagovi

Maks KruzeKup Nemačkesportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara