Petar Ratkov, Aleksa Terzić i Strahinja Pavlović (©MN Press, ©Reuters, ©AFP)
Petar Ratkov, Aleksa Terzić i Strahinja Pavlović (©MN Press, ©Reuters, ©AFP)

Počinje liga gde se već zna šampion, čedo Red Bula ima četiri puta skuplji tim od najvećeg rivala

Vreme čitanja: 6min | pet. 28.07.23. | 09:59

Mečom u Lincu, LASK – Rapid, večeras (20.30) kreće nova sezona u austrijskoj Bundesligi. Salcburg 10 puta u nizu najbolji i glavni je favorit u novom prvenstvu. Trojica Srba u Mocartovom gradu. Šturm najveća pretnja. Zvezdaši nose tim iz Linca, Austrija iz Beča na “ić”

Kada kažemo austrijski fudbal prva pomisao je Red Bul Salcburg. Moćni Bikovi dominiraju poslednjih godina, nemaju dostojnog rivala. Sakupili su 10 vezanih titula i dugo suvereni vladari u zemlji podno Alpa. Ako ne bude neko čudo, ekipa iz Mocartovog grada i i ove godine trebalo bi da se prošeta do nove krune.

Prošle sezone je Šturm iz Graca bio najozbiljniji rival, zaostao je sedam bodova, ali je uspeo da osvoji Kup Austrije. Umesto Rida koji je ispao, u elitu dolazi Blau Vajs Linc. I pogled na vrednost igrača na specijalizovanom portalu Transfermarkt govori o odnosu snaga u zemlji podno Alpa. Vrednost fudbalera Salcburga je 182.850.000 evra, a skoro četiri puta manje je procenjen prvi pratilac Šturm – 47.600.000.

Izabrane vesti

Salcburg će ove sezone da bude veoma zanimljiv za srpske ljubitelje fudbala. Čak trojica naših igrača brane boje Red Bulovog čeda. Osim starosedeoca, reprezentativca Srbije Strahinje Palovića, ove godine su stigli iz Fjorentine Aleksa Terzić i mladi napadač Petar Ratkov iz TSC-a iz Bačke Topole.

20.30: (2,05) LASK (3,05) Rapid (3,50)

Na dan početka nove sezone šokantna vest u redovima šampiona. Mladi nemački stručnjak Matijas Jajsle je napustio klupu Bikova i sprema se za odlazak u saudijski Al AHli iz Džede. Pošto je u piramidi na čelu Lajpcig, u “jačeg brata” u nemačkoj Bundesligi su otišli Slovenac Benjamin Šeško i Nikolas Sajvold. Značajna prodaja je Noa Okafora koji je pojačao Milan za 14.000.000 evra, dok su solidne transferi i Filipa Kona u Monako za 10.000.000 i Žuniora Adamua u Frajburg za 6.000.000 evra.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

----------

Dvojica Srba su plaćena 10.500.000 evra. Aleksa Terzić – 5.500.000, a Rackov 5.000.000. Iz Juventusa je stigao Nikolo Turko za 4.000.000, dok je iz filijale u Brazilu, Bragantina, stigao defanzivac Daglas Mendes.

Politika Salcburga je jasna – kupi mlado i jeftino, a prodaj skupo. Erling Haland je najbolji primer meteorskog uspeha. Aleksa Terzić je sa 23 godine jedan od starijih novajlija. Jedino iskusnije pojačanje ovog leta je Aleksander Šlager koji je stigao zi LASK-a kao slobodan igrač.

Otišao je Okafor, ali će Rackov imati paklenu konkurenciju u špicu. Tu su i Karin Konate, Seku Koita, Fernando, Roko Simić, Dorgles Nene

SRBI NAJBROJNIJI STRANCI ODMAH POSLE NEMACA

Osim trija šampiona, još šestorica Srba igraće u austrijskog Bundesligi. Sa devet igrača u elitnoj ligi Austrije samo su brojniji Nemci – 21. Od poznatijih tu je nekadašnji vezista Crvene zvezde, Čačanin Branko Jovičić. Tu su i Stefano Surdanović iz Austrije Lustenau, Nenad Cvetković i Aleksa Pejičić iz Rapida iz Beča, Nikola Đorić iz Austrije Klagenfurt i Danilo Mitrović iz novog člana elite, Blau Vajsa iz Linca. Naravno, ima veliki broj fudbalera koji poreklom vode s naših prostora i prezivaju se na “ić”, ali su rođeni u zemlji podno Alpa i imaju austrijski pasoš.

Četvrtu godinu na klupu Šturma sedeće mladi stručnjak Kristijan Ilcer. Dobra sezona ekipe iz Graca je uticala na odličnu prodaju Emanuela Emegua koji je pojačao ambiciozni francuski Strazbur za 13.000.000 evra. Otišli su Ivan Ljujbičić u LASK, a Kristof Lang u Hartberg. Najveća kupovina je Poljak Šimon Vlodarčuk koji je stigao za 2.200.000 iz poljskog Gornjika iz Zabržea. Aleksandar Borković je došao u Grac iz drugog tima Hofenhajma.

Mnogo se očekuje od mladih Austrijanaca Aleksandera Prasa, Davida Afengrubera, napadača Manprita Sakariju, Danca Vilijama Bevinga… Teško će da Šturm da se nosi sa mnogo jačim Bikovima, a u Gracu bi sigurno bili prezadovoljni reprizom prošle sezone.

NEKADAŠNJI TRIO ZVEZDE, JOVIČIĆ, STOJKOVIĆ I MUSTAFA, U LINCU

Filip Stojković u dresu Rapida (©AFP)Filip Stojković u dresu Rapida (©AFP)

LASK je ovog leta doveo novog trnera, mladog stručnjaka Tomasa Sagedera. Osim Jovičića, starosedelac je još jedan bivši zvezdaš Filip Stojković, koji je dugo u Austriji. Nekada je branio boje Rapida zi Beča. U klubu je i treći nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Ibrahim Mustafa, internacionalac iz Gane koji je zimus stigao u Linc s Marakane. U Gracu veruju u potencijal mladog Hrvata Marina Ljubičića koji je zimus kupljen za 3.500.000 evra iz Hajduka. On je postigao prošle sezone 12 golova na 28 utakmica.

Rapid drugu sezonu predvodi Zoran Barišić, trener sa austrijskim pasošem. U ekipi je i mladi Jovan Živković. Srbin Nenad Cvetković je za 900.000 evra stigao iz izraelskog Ašdoda i to je najveća kupovina. Zeleno-beli su prošle sezone bili četvrti, s obzirom na tanak igrački kadar najtrofejnijeg kluba u Austriji izlazak u Evropu je prevashodni cilj.

------------------------------------

ŠAMPIONI AUSTRIJE

Rapid Beč 32

Austrija Beč 24

Salcburg 17

Voker Insbruk 10

Admira 9

First Vijena 6

Viner SC 3

Šturm 3

Florisdorfer 1

Viner AF 1

LASK 1

Vost Linc 1

GAK 1

Viner AC 1

-----------------------------------

Novog trenera dobila je i bečka Austrija. Na kormilu sedi Nemac Mihael Vimer. Čak petorica fudbalera se prezivaju na “ić” – Romeo Vučić, Muharem Husković, Aleksandar Jukić, Tim Plavotić, Haris Tabaković, a tu su još igrača sa Balkana, koji imaju austrijski pasoš kao što je golman Mirko Kos.

Jedini obeštećenje od 100.000 je plaćeno za Tima Plavotića iz Rida, ostali su još slobodni igrači. Austrija je godinama u finansijskim problemima, plasman u Evropi bio bi lepo uspeh. Ekipa iz Beča igra u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konfrencije protiv Borca iz Banjaluke. U prvom meču u austrijskoj prestonici domaćin je pobedio ekipu iz Republike Srpske sa 1:0 golom Tabakovića u poslednjim trenucima meča.

KLOSE NIJE VIŠE TRENER ALTAHA, TIROL IMA NAJDUGOVEČNIJEG STRUČNJAKA NA KLUPI

Manred Šmid počinje prvi puni mandat na klupi Volfzbergera. On je početkom marta preuzeo ekipu. Nije bilo mnogo promena, ni bombastičnih transfera. Nije prihodavan ni evro od transfera, a i doveo je novajlije kao slobodne igrače. Austriju iz Klagenfurta će treću godinu da predvodi iskusni Peter Pakult. Opstanak je cilj ovog kluba. Najdugovečniji trener na klupi jednog tima u austrijskoj eliti je Tomas Silberberger koji je punu deceniju trener Tirola.

Miroslav Klose nije više trener Altaha. Zamenio ga je Joakim Stanfest. Poznato ime u Austriji, Markus Šop, bivši igrač Hamburgera, Breše, Salcburga i Njujork Red Bula i drugu sezonu će biti na klupi Hartberga. Pre dve godine je kratko vodio Barnsli u Čempionšipu, a pre toga je radio u Šturmu. Najzvučnije pojačanje je krilo sa Haitija Ruben Providens koji je plaćen Romi 200.000 evra. Austrija Lustenau bi bila zadovoljna opstankom, dok će najveće muka da ostane u ligi imati debtitant Brau Vajs Linc koji će treću sezonu da predvodi s klupe Gerald Šajblener.

Šampion Salcburg ima najmlađi tim u ligi, s prosekom godina od samo 21,5, dok LASK ima najstariju ekipu (25,4). Bikovi imaju čak 27 stranaca, LASK 17, a najmanje internacionalaca su u Blau Vajs Lincu i Hartbergu, po petoricu.

Sistem takmičenje je ostao isti. Posle dvokružnog sistema sa 22 kola igraće se dodatnih 10 kola u plej-ofu i plej-autu, s tim da se bodovi dele posle prvog dela šampionata.

AUSTRIJA 1 – 1. KOLO

Petak

20.30: (2,05) LASK (3,05) Rapid (3,50)

Subota

17.00: (1,90) Hartberg (3,50) Austrija Lustenau (4,10)

17.00: (2,20) VSK Tirol (3,50) Klagenfurt (3,20)

17.00: (2,20) Volfzberger (3,40) Brau Vajs Linc (3,20)

19.30: (8,50) Altah (5,50) Salcburg (1,33)

Nedelja

17.00: (3,35) Austrija Beč (3,45) Šturm (2,15)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE




tagovi

Austrija 1AustrijaRed Bul SalcburgSalcburgLASK LincStrahinja PavlovićAleksa TerzićPetar RatkovBranko JovičićFilip StojkovićRapid BečAustrija Beč

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara