©Mjallby
©Mjallby

Počinje prvenstvo u Švedskoj: Kričak i Mjelbi na krilima kupa sanjaju novu senzaciju, Malme naučio lekciju iz prošle sezone

Vreme čitanja: 6min | sub. 01.04.23. | 10:52

Srpski defanzivac pred početak prvenstva za Mozzart Sport govorio o fudbalu u skandinavskoj zemlji

Aktuelni vikend doneće na većini evropskih pozornica nastavak šampionskih trka posle reprezentativne pauze, a istovremeno će se lopta zakotrljati i u Švedskoj gde je za prve dane aprila zakazan početak nove sezone. Heken, aktuelni šampion prethodne sezone je istorijskim uspehom potvrdio da su čuda moguća, ali i razljutio favorite na čelu sa Malmeom, koji će teško dozvoliti dve uzastopne senzacije. Upravo osvajač 22 titule u Švedskoj klub je koji će danas podići zavesu na svom terenu protiv Kalmara.

Susret u Malmeu označiće početak trke u kojoj i autsajderi sanjaju svoje snove gledajući primer Hekena, a među ekipama koje će pokušati da demantuju prognozere je i Mjelbi, čije boje brani i srpski štoper Ivan Kričak.

Izabrane vesti

"Heken je prošle godine formirao odličnu ekipu i stigao do prve titule u klupskoj istoriji. Najbolje od svega za njih je što su očuvali ekipu. Nisu klub sa velikom tradicijom niti mnogo navijača, ali se vidi da rade dobar posao. Malme je najveći klub i godinama unazad su osvajali titule, međutim prošle godine su završili bez Evrope. Dobra stvar u Švedskoj je što nema sigurnih naznaka ko će osvojiti šampionat, kao što je to slučaj kod nas. Može da se desi da poslednjeplasirana ekipa ode u goste lideru i da pobedi. To mi se veoma sviđa, nema izrazitog favorita i iznenađenja su učestalija, smatram da je upravo u tome draž fudbala", počeo je Kričak razgovor za Mozzart Sport.

Mjelbi je uspeo da plasmanom u finale Kupa Švedske kreira svojevrsnu uvertiru u sezonu i tako značajno podigne samopouzdanje pred premijeru u šampionatu te sa visokim ambicijama dočekuje niz izazova od kojih je prvi protiv Varberga.

"Uvek očekujem najbolje i najviše. Dana kada budem otišao na utakmicu i ne budem se nadao pobedi neću ni igrati fudbal. Otkad sam došao u Švedsku prave se projekcije i prognoze plasmana po kojima smo uvek označavani kao tim iz donjeg dela tabele, koji će se boriti za opstanak, a mi smo imali odlične rezultate. U prethodnoj kampanji smo bili u gornjem delu tabele i tek u završnici smo malo posustali. Stavljaju nas u kontekst autsajdera, ali imamo zaista dobru ekipu i nadam se da ćemo rezultatima demantovati projekcije".

15.00: (1,62) Malme (3,90) Kalmar (5,60)

Ekipa za koju igra srpski štoper ponikao u Radu godinama unazad sezonu dočekuje rekonstruisanog tima, a tako je i pred aktuelne izazove.

"U Mjelbiju se iz sezone u sezonu menja ekipa, igračima ističu ugovori, svako ima ambiciju da napreduje... Posle moje prve sezone u klubu 6-7 igrača je otišlo, bilo da su prodati li da su im istekli ugovori. Napravljena je nova ekipa, došao je i novi trener. Sada je zima takođe donela promene. Ponovo je deo igračkog kadra rekonstruisan, vratio se na klupu šef struke koji je bio pre dve godine i prioritet je bio da se uigramo, izgradimo međusobne odnose i stvorimo pozitivnu atmosferu. Trener mi je poznat, radili smo zajedno već. Pokazalo se u kupu da smo posložili sve kako treba i nadam se da će u prvenstvu sve izgledati još bolje. Videćemo od ovog vikenda kako će sve delovati u borbi za bodove".

Od dolaska Krička na Skandinavsko poluostrvo iz Radnika prošlo je već dve godine, a defanzivac naglašava da se sada već oseća kao domaći u mestašcetu Helevik na jugu Švedske.

"Kada sam odlazio iz Srbije, kao i većini, želja mi je bila da se okušam u inostranstvu i u uvodnom periodu bilo je sve odlično. Potom uslede usponi i padovi, kako individualni tako i timski. Igrač se suoči sa svim izazovima koje nosi odlazak van zemlje, ali posle perioda prilagođavanja sve krene svojim tokom. Smatram da sam napravio pravu osluku, zadovoljan sam sa prethodne dve sezone i pokušaću da u poslednjoj godini dam maksimum i da timski napravimo najbolji rezultat od mog dolaska. Drugačiji je stil igre u odnosu na Srbiju, igra se brže. U dobroj meri je do infrastrukture, tereni su odlični i dozvoljavaju brzu igru. Ekipe se više oslanjaju i baziraju na fizičku pripremu. Odlazak u inostranstvo svakako je dragoceno iskustvo i gledam na to kao priliku koju treba iskoristiti. U krajnjem slučaju donosi priliku da naučite novi jezik i upoznate drugu kulturu".

©Mjallby©Mjallby

Uvertiru u šampionat predstavljao je Kup Švedske u kojem je Mjelbi uspeo da se plasira u finale te će sredinom maja u duelu za trofej dočekati Heken.

"Tokom pauze od tri meseca dobro dođe da imamo takmičarske utakmice i da se razbije monotonija treninga i prijateljskih utakmica. Kup je najkraći put do Evrope, sistem u kojem je sve moguće. Klubovi manje ili više obraćaju pažnju na to takmičenje, ali smo mi uspeli da se pokažemo u dobrom svetlu. Sve smo rivale pobeđivali sa golom razlike. Prve dve utakmice u grupi smo trijumfovali i poslednji duel u toj fazi bio je protiv Sirijusa. Bio je to direktan okršaj za plasman dalje s tim da je protivniku odgovarao i nerešen ishod. U prvom poluvremenu smo naivno primili dva gola, bili smo u zaostatku, do završnice utakmice i potom za manje od 10 minuta preokrenuli utakmicu sa tri gola i prošli dalje".

Posle grupne faze, usledila je eliminaciona, a Mjelbi je u četvrtfinalu i polufinalu uspeo da eliminiše dobro poznate rivale.

"Potom nas je malo i žreb pogledao. Izvukli smo Kalmar, odlučili su penali i usledio je duel na našem terenu protiv Hamarbija. Domaćinstvo je za nas velika prednost jer igramo na prirodnoj podlozi za razliku od većine klubova u ligi koji igraju na veštačkoj ztravi i velika im je razlika kada dođu da igraju kod nas. Zasluženo smo prošli dalje, bili bolji i stigli do istorijskog finala za klub. Na utakmicu smo od Evrope, igramo kod kuće i pred punim stadionom ćemo dati sve od sebe kako bismo pobedili", kazao je Kričak.

U KONTAKTU SA SRBIMA

Osim Krička, srpsku koloniju u Švedskoj čine i Budimir Janošević, Nikola Đurđić i Damjan Pavlović, dok su u drugom rangu takmičenja Vladimir Rodić, koji je u reprezentaciji Crne Gore i Miloje Preković.

"U Švedskom fudbalu su još golman Buda Janošević koji je u AIK-u, a Đurđić je u Degerforsu, gde je sada stigao i Pavlović. Rodić i Preković su takođe u Švedskoj. Čujem se sa Rodićem povremeno, viđamo se po aerodromima, sreo sam ga po povratku zimus iz Beograda, sa ostalima porazgovaram kada nama se ukrste putevi, lepo je sresti sunarodnike", kazao je štoper.

JOŠ GODINU DANA UGOVORA

Defanzivcu rođenom 1996. godine aktuelna godina je poslednja pofd ugovorom sa Mjelbijem, a iako nagoveštava ambicije da napravi iskorak istakao je da su mu obaveze u sadašnjoj sredini prioritet.

"Primarno mi je da aktuelna godina prođe uspešno, ali ambicije uvek postoje. Cilj mi je da idem dalje, na viši nivo. Koji je to nivo, videćemo. Kao i sve u fudbalu to zavisi od mnogo faktora. Rano je pričati, čitava sezona je preda mnom. Nadam se da će sve biti kako treba. Da osvojim Kup Švedske, da igramo evropske kvalifikacije, a kada dođe vreme razmiščjaću o sledećem koraku", zaključio je Ivan Kričak razgovor za naš portal.

ŠVEDSKA 1 - 1. KOLO

Subota

15.00: (1,62) Malme (3,90) Kalmar (5,60)

17.30: (1,30) Jurgorden (5,50) Bromapojkarna (10,0)

Nedelja

15.00: (1,35) Hamarbi (5,00) Degerfors (9,00)

15.00: (1,90) Norćeping (3,60) Sirijus (4,00)

17.30: (1,90) Geteborg (3,50) Vernamo (4,20)

17.30: (3,45) Halmstad (3,35) AIK (2,15)

Ponedeljak

19.00: (1,95) Mjelbi (3,45) Varberg (4,00)

19.10: (3,05) Elfsborg (3,45) Heken (2,30)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ŠvedskaŠvedska 1mjalbiIvan Kričak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara