Fudbaleri Ekvadora (Reuters)
Fudbaleri Ekvadora (Reuters)

Pogled u nebo i sa neba: Pobeda za istoriju - golovi za Čuča

Vreme čitanja: 2min | pon. 21.11.22. | 11:20

Ekvadorci uspeh protiv Katara posvetili legendarnom fudbaleru koji je preminuo pre devet godina u Dohi

Lopta prvi put u mreži gola Katara, fudbaleri Ekvadora na kolenima, s pogledom i rukama uperenim ka nebu. Lopta drugi put u mreži - ista slika. Treći put. I opet pogled ka nebu.

I dok su se silni ljubitelji fudbala pitali zašto Ener Valensija sa saigračima na ovakav način proslavlja golove u istorijskoj pobedi (domaćin prvi put izgubio na otvaranju šampionata) Ekvadorci su im crtežom na društvenim mrežama dali odgovor: junake nacije s neba "gleda i čuva" Kristijano Benitez, legenda Trikolora koja je tragično izgubila život u Dohi pre devet godina.

Izabrane vesti

Nije Čučo, kako je pokojnom napadaču nadimak, bio toliko cenjen u Evropi. Tek je jednu sezonu odradio u Birmingem Sitiju. Ali zato je sejao strah odbranama rivala u ekvadorskom, a posebno meksičkom šampionatu u kome je dva puta osvojio Zlatnu loptu i čak četiri puta pobednički "obuvao" Zlatnu kopačku.

Uz klupske obaveze stizao je i da nacionalnom timu probija put ka Svetskom kupu u Brazilu u koji nažalost nije stigao. Na debiju za katarski El-Džaiš osetio je bolove u stomaku. Hitno je prevezen u bolnicu, ali nije bilo pomoći. Zbog respiratorne insuficijencije prestalo je da kuca njegovo srce.

Nekoliko dana kasnije desetine hiljada ljudi prošlo je pored Benitezovog odra u njegovom rodnom Kitu. Nacionalna federacija je odlučila da u njegovu čast povuče dres sa brojem 11, koji ipak mora da koristi na svetskim kupovima i kontinentalnim šampionatima, zbog pravila Fifa i Konmebol, dok je strelac sva tri gola (jednog poništenog) protiv Katara Valensija na nadlaktici istetovirao Čučovu jednaesticu...


tagovi

EkvadorEner ValensijaKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara