Karlo Ančeloti i Karim Benzema (©Reuters)
Karlo Ančeloti i Karim Benzema (©Reuters)

Ponosni Seltik izaziva Real Madrid tamo gde se Ančeloti nije radovao, Šahtjor nikad slabiji

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.09.22. | 14:27

Grupa F: Kraljevski klub favorit za prolaz dalje u konkurenciji tima iz Glazgova, RB Lajpciga i ukrajinskih izgnanika

Liga šampiona ponovo otvara vrata. Najuspešniji tim elitnog evropskog takmičenja i njegov poslednji osvajač Real Madrid počinje odbranu trona u Škotskoj. Nikada u modernoj istoriji nije igrao na Seltik parku, a tu čast imaće večeras u sklopu Grupe F. Seltik je za vikend poslao jasnu poruku španskom velikanu spektakularnom pobedom u derbiju Old Firm protiv Rendžersa da ga ne očekuje šetnja Glazgovom.

Seltik je jedna od dve škotske sile, i iako je proteklih godina bio malo u zastoju, uspeo je ponovo da osvoji titulu prvaka i sada je za vikend deklasirao omraženog rivala Rendžers sa 4:0. Bolje raspoloženje za kraljevsku posetu nije bilo moguće.

Izabrane vesti

Tradicionalni škotski gigant vraća se u najprestižnije klupsko takmičenje posle petogodišnje pauze. Prethodnih sezona nije mogao da prođe kvalifikacije - prošle je, na primer, eliminisan od Midtjilanda - a zapravo je poslednji put igrao u grupnoj fazi u sezoni 2017/2018. Tada je završio treći u društvu PSŽ-a, Bajerna i Anderlehta i bar se plasirao u Ligu Evrope. Četrnaestostruki šampion ovog takmičenja i istovremeno branilac titule kreću u odbranu pehara iz Glazgova.

21.00: (5,00) Seltik (3,70) Real Madrid (1,72)

Real Madrid je prošle godine osvojio dva trofeja i ušao je u ovu sezonu na najbolji mogući način. Posle četiri kola španske La Lige, ima maksimalan broj bodova. U subotu je dobio meč protiv do tada neporaženog Betisa, a trenerski mag Karlo Ančeloti nikada nije pobedio na Seltik Parku.

"Oni neće menjati svoj pristup ili stil igre na svom terenu. Seltik voli da napada. Ranije mi je uvek bio težak stadion, a igrao sam ovde nekoliko puta, u grupi i u osmini finala. Ovde je zaista teško igrati, fantastična je atmosfera. I nadam se da ću konačno moći da pobedim", poručio je Ančeloti.

Atmosfera će apriori biti iznad kvaliteta Seltika, ali škotski tim je zatočenik svoje istorije. U Evropskom kupu je igrao 36 puta, a po broju nastupa ga prestižu samo Real Madrid, Bajern, Benfika, Ajaks i Dinamo iz Kijeva. Juventus, Barsa, Mančester Junajted, Milan ili Liverpul su iza u toj rang-listi. Osvojio je 52 nacionalne titule, 40 Kupova i 20 Liga kupova.

LIGA ŠAMPIONA - KOMPLETNA PONUDA

Sadašnjost ima manje sjaja, uprkos činjenici da zeleno-beli nisu izgubili utakmicu u svojoj ligi godinu dana, kao i da vodi aktuelni domaći turnir na kojem je osvojio sve što je igrao i postigao 25 golova u šest utakmica. S druge strane, van Škotske tim se mnogo smanjuje. Ceo tim Seltika je procenjen na 104 miliona evra, koliko je otprilike tržišna cena Vinisijusa. Upravo je to ograničenje troškova dovelo trenera Angelosa Postekoglua na klupu prošlog leta. Dermot Desmond, glavni akcionar kluba, preferirao je Edija Haua, trenutnog stratega Njukasla, ali kada je on rekao ne, otvoren je poziv za kasting u kojem mu je Postekoglu ostavio poruku koju je želeo da čuje:

"On je jedini koji nije pitao o budžetu ili ako bi mogao da donesem ovo ili ono. Kakav god da je novac, biću zadovoljan", otkrio je Desmond.

Postekoglu je pre dolaska u Glazgov vodio japansku Jokohamu Marinos i tamošnje lige doveo je četiri fudbalera: trojicu u prošloj zimskoj pijaci i još jednog, Furuhašija, sada. Trenutno je to najbolji strelac tima, zajedno sa Izraelcem Abadom, obojica po šest datih golova. Gol brani veteran, bivši reprezentativni golman Engleske Džo Hart.

U međuvremenu, Real Madrid je tokom leta izgubio trojicu od svojih osam petostrukih šampiona Evrope - Marsela, Iska i Bejla - i počinje da meša veterane i novajlije. Na vrhu hijrarhije je Karim Benzema, koji će igrati svoje 18. izdanje Lige šampiona. Postigao je gol u svakom od prethodnih 17. Prošle godine je bio strelac 15 pogodaka u 12 utakmica, u najboljoj kampanji u svom životu.

Pomalo je iznenađujuće da se dva istorijski važna fudbalaska tima ne susreću mnogo na evropskoj sceni. Poslednja međusobna borba datira iz 1980, kada je Real bio uspešniji u četvrtfinalu Kupa šammpiona.

Čini se da je Seltik spreman za bitku sa punom postavom. Furuhaši i Starfelt su pod znakom pitanja, a s druge strane, povrede Valjeha i Odriozole su jedine koje su prijavljene iz tabora Real Madrida.

21.00: (1,22) RB Lajpcig (6,50) Šahtjor (13,0)

Grupna faza Lige šampiona počinje danas, a u Red Bul areni se u Grupi F sučeljavaju Lajpcig i Šahtjor. Domaći fudbaleri su izraziti favoriti, međutim, ni oslabljeni ukrajinski tim nije došao u Nemačku turistički i pokušaće da dođe makar do boda.

RB Lajpcig nije najbolje započeo sezonu. Posle poraza u nemačkom Superkupu od minhenskog Bajerna, u kojem je primio pet golova, usledili su i neubedljivi nastupi u Bundesligi. Krajem avgusta došlo je do blagog pomaka, kada je ekipa zabeležila prve pobede u sezoni protiv Volfzburga i u Kupu protiv četvrtoligaša Teutonije Otensena, ali generalna proba za Šahtjor nikako nije uspela. Na utakmici protiv Ajntrahta Bikovi nisu ni šutirali na gol protivnika, a posle loše igre su izgubili sa 0:4. U ligi, Lajpcig je postigao šest golova u pet utakmica, a četiri od njih je postigao jedan igrač, niko drugi do Kristofer Nkunku.

LIGA ŠAMPIONA - KOMPLETNA PONUDA

Lajpcig ima pristojan skor u evropskim kupovima. U četiri od pet slučajeva kada se plasirao u osnovnu grupu, igrao je prolećno eliminaciono kolo. Najveći uspeh je polufinale Lige šampiona iz sezone 2019/2020.

Ukrajinski Šahtjor će imati težak posao. Poslednji put je igrao na domaćem stadionu 2014. godine i Donbas sada više liči na ratnu zonu nego na fudbalsku svetinju. Svoje "domaće" utakmice u Evropskom kupu Rudari će igrati u poljskoj Varšavi.

Usled ratnih zbivanja u Ukrajini mnogi ključni igrači su napustili Šahtjor, a to su, na primer, Brazilci David Neres, Dodo ili Markos Antonio. Novi trener Igor Jovićević pokušava da izgradi tim od mladih snaga. Uz to, ukrajinsko prvenstvo počelo je kasno, i odigrana su samo tri kola. Iako Šahtjor u njima nije primio nijedan gol, postigao je samo dva. U konkurenciji sa Lajpcigom, škotskim Seltikom i braniocem titule iz Madrida, Šahtjor zaista nema mnogo šansi da prođe među 16 najboljih.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Utorak

Grupa E

18.45: (7,50) Dinamo Zagreb (4,40) Čelsi (1,50)

21.00: (3,80) Salcburg (3,50) Milan (2,10)

Grupa F

21.00: (5,00) Seltik (3,70) Real Madrid (1,72)

21.00: (1,22) RB Lajpcig (6,50) Šahtjor (13,0)

Grupa G

18.45: (1,38) Dortmund (5,40) Kopenhagen (8,50)

21.00: (9,00) Sevilja (5,60) Mančester Siti (1,35)

Grupa H

21.00: (1,38) PSŽ (5,40) Juventus (8,50)

21.00: (1,32) Benfika (5,90) Makabi Haifa (10,0)

Sreda

Grupa A

18.45: (1,50) Ajaks (4,60) Rendžers (7,00)

21.00: (3,80) Napoli (3,50) Liverpul (2,10)

Grupa B

21.00: (1,85) Atletiko Madrid (3,50) Porto (5,00)

21.00: (3,40) Klub Briž (3,60) Leverkuzen (2,20)

Grupa C

21.00: (1,07) Barselona (13,0) Plzenj (25,0)

21.00: (4,00) Inter (3,80) Bajern (1,95)

Grupa D

18.45: (2,10) Ajntraht (3,50) Sporting (3,80)

21.00: (1,53) Totenhem (4,30) Marselj (7,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaSeltikReal MadridRB LajpcigŠahtjor Donjeck

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara