Dušan Tadić (MN press)
Dušan Tadić (MN press)

Portugalci dolaze najopterećeniji na Mundijal, Tadić među najzaposlenijim igračima

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.11.22. | 14:18

"Postoji stvarno veliki rizik od povreda na Svetskom kupu, kako zbog preopterećenja tako i nedovoljnog opterećenja igrača", navodi analiza FIFPro

Portugalija je najopterećenija od 32 reprezentacije koje se pripremaju za Svetski kup. Tako kaže izveštaj Međunarodne asocijacije profesionalnih fudbalera (FIFPro) u kojem se navodi da su se reprezentativci Portugalije i Brazila od početka avgusta suočili sa kombinovanim opterećenjem od preko 30.000 minuta, što je više nego duplo od nekih drugih učesnika Mundijala.

Na drugoj strani Virdžil van Dajk, internacionalac Liverpula i reprezentativac Holandije, proveo je najviše minuta u igri od 12. jula 2021. do 24. oktobra 2022. Čak 7.597! Žoao Kanselo (Mančester siti - Portugalija) 7.347, Sadio Mane (Liverpul / Bajern - Senegal) 7.266, Antonio Rudiger (Čelsi / Real - Nemačka), Hari Kejn (Totenhem / Engleska) 7.201, što znači da su svi oni odigrali 80 "punih" (90-minutnih) utakmica u pomenutom periodu!

Izabrane vesti

Konsultant FIFProa-a Daren Bardžis, direktor za visoke performanse koji je radio između ostalog u Arsenalu i reprezentaciji Australije, rekao je da "postoji stvarno veliki rizik" od povreda na Svetskom kupu, kako zbog preopterećenja tako i zbog nedovoljnog opterećenja igrača.

"Nedostatak vremena za oporavak izložiće one koji stignu do poslednje faze povećanom mentalnom stresu kada se vrate u svoje klubove", dodao je Bardžis.

Ko će biti najbolji strelac Svetskog kupa u Kataru?

Zamenik generalnog sekretara FIFPro-a Sajmon Kolosimo navodi da podaci u izveštaju skreću pažnju na mentalni i fizički napor s kojim se suočavaju mnogi reprezentativci zbog zgusnutog kalendara koji ne uzima u obzir njihovo zdravlje i učinak.

"Ne sumnjam da će svaki tim pokazati ogroman šou na Svetskom kupu uprkos izazovnim okolnostima. Međutim, svi profesionalni fudbalski akteri moraju da preusmere prioritete kako bi osigurali da igrači imaju koristi od uravnoteženijeg kalendara i da mogu da budu na vrhuncu tokom ključnih trenutaka svoje karijere", objašnajav Kolosimo.

Pomenuti izveštaj, pripremljen u saradnji sa Football Benchmarkom, u kome je Srbija na 17. mestu po ukupnom broju minuta u igri njenih 26 reprezentativaca, donosi još neke zanimljive podatke.

Ko će biti najbolji igrač Svetskog kupa u Kataru?

Son Heung-Min iz Totenhema i kapiten Južne Koreje, odigrao je više od 600 minuta u uzastopnim utakmicama u prva 23 dana oktobra, dok je od jula prošle godine proveo 146.104 kilometra na međunarodnim putovanjima.

Više od 70 odsto mečeva koje su ove sezone odigrali Hari Kejn i Kilijan Mbape takođe su bili uzastopni. Francuski as koji će 20. decembra napuniti tek 24 godine, već odigrao 27.000 minuta u karijeri - 300 utakmica od 90 minuta!

Da ne bi bilo zabune da samo najveći klubovu najviše "habaju" igrače, izveštaj navodi da prekomerni rad nije isključivo vezan za lige petice, jer šetorica od 20 najkorišćenijih igrača u poslednjih 16 meseci igraju u drugim tamičenjima, u Belgiji, Brazilu, Čempionšipu, Holandiji, Portugaliji i SAD.

Ko će igrati u finalu Svetskog kupa?

A među tom šestoricom je i naš kapiten Dušan Tadić koji je na 12. mestu, sa čak 6.721 minutom u igri od jula 2021. godine.

Značajan faktor mogao bi da igra i odmor između Mundijala i nacionalnih šampionata koji je ove godine maksimalno skraćen.

"Sa preko 120 igrača na Svetskom kupu, Premijer liga (EPL) ima najviše reprezenata u Kataru. Ove sezone je samo sedam dana između poslednjih utakmica u EPL i početka Mundijala, što ostavlja malo prostora za pripreme i oporavak od povreda. Ranijih godina bilo je predviđeno najmanje 30 dana priprema. EPL (i mnoge druge lige) će nastaviti takmičenje samo osam dana posle finala Svetskog kupa što je opet mnogo kraći razmak za oporavak nego ranije, kada je bio najmanje 26 dana (Rusija 2018)", navodi se u izveštaju.

Iako se neki igrači i timovi suočavaju sa preopterećenjem, nedovoljno opterećenje bi takođe moglo da bude značajan problem za mnoge reprezentacije iz Afrike, Azije i Okeanije, uključujući Australiju, Kamerun i Katar čiji su reprezentativci proveli najmanje vremena u igri, koristeći neobičnu strategiju šestomesečnog trening kampa za Svetski kup.


tagovi

Dušan TadićKatar2022Virdžil van DajkKilijan EmbapeHari Kejn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara