Heroj Rendžersa Džon Lundstram (©Reuters)
Heroj Rendžersa Džon Lundstram (©Reuters)

Posle Dortmunda, Brage i Zvezde oružje položio i Lajpcig: Rendžers u finalu Lige Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.05.22. | 22:54

Senzacionalan uspeh Policajaca iz Glazgova

Osvojio je osam bodova u grupnoj fazi i za dlaku pobegao praškoj Sparti. Sa drugog mesta otišao je u baraž, gde je bio totalni autsajder u duelu sa Borusijom Dortmund. Posle senzacionalnog trijumfa na Vestfalenu i prolaska u osminu finala, žreb je Glazgov Rendžers spojio sa Crvenom zvezdom. Sa srećom kao saveznikom puleni Đovanija van Brohkhorsta su preskočili još jednu prepreku, iako ih je za razliku od Milionera srpski šampion kod kuće upisao pobedu, ali Pirovu. Posle dvomeča sa crveno-belima moglo se namirisati da bi sastav iz Glazgova mogao da napravi čudo. Izbacio je potom Bragu posle produžetaka, a u polufinalu, uprkos porazu u Nemačkoj (0:1), nošen frenetičnom podrškom 50.000 navijača, srušio je i Red Bul Lajpcig. Slavio je 3:1 na Ajbroksu i rezervisao mesto na Ramon Sančez Pishuan stadionu u Sevilji, gde će u finalu deliti megdan sa Ajntrahtom iz Frankfurta.

Neverovatna sezona Rendžersa. Ostao je bez trenera i tvorca velikog uspeha iz prethodne sezone Stivena Džerarda u januaru, na njegovo mesto postavio svog bivšeg igrača i holandskog reprezentativca Van Bronkhorsta. Teško da je iko mogao da pretpostavi da će uspeti da dogura do finala evropskog takmičenja. U Sevilji će 18. maja pokušati da se domogne drugog trofeja na međunarodnoj sceni (1972. osvojio Kup pobednika kupova).

Izabrane vesti

Otpisan je bio i protiv Dortmunda, pa ga je totalno nadigrao. Sa Zvezdom je vodio veliku borbu, ali je bio brutalan u egzekuciji. Centimetri su ga delili od totalne drame na stadionu Rajko Mitić, ali se provukao. Na narednom koraku je izgubio prvi meč od Brage i verovatno su svi pomislili da je gotovo. Da su Policajci udarili došli do svog limita u drugom najkvalitetnijem takmičenju Starog kontinenta. Izborili su produžetak u revanšu, a onda golom Kemara Rufa u 101. minutu i polufinale.

Pružio je dobar otpor Lajpcigu na Red Bul Areni, ali ga je Anhelinjo slomio golom u 85. minutu. Nije bilo dovoljno da Red Bulovo mezimče obezbedi prvo evropsko finale u istoriji. Mora ipak još da raste. Da nauči da dobija velike mečeve. U revanšu pred punim tribinama čuvenog Ajbroksa je totalno potonuo.

Od starta su domaći igrači bili agresivniji, pokazali su veću glad svesni da moraju da nadoknade minus iz Nemačke. Grizli su od prvog minuta, uspostavili kontrolu u veznom redu, a onda je ključni trio Rendžersa stupio na scenu u 19. minutu. Sjajni vezista Glen Kamara proigrava Rajana Kenta, bivši igrač Liverpula proleće po levoj strani kao nedavno na Marakani, šalje loptu na drugu stativu, gde se našao neverovatni Džejms Tavernije. Desni bek i kapiten velikana iz Glazgova šalje loptu u mrežu Lajpciga za erupciju na Ajbroksu.

Ušla je voda potom u uši gostima. Progutala ih je neverovatna atmosfera koju su kreirali Rendžersovi navijači. Samo pet minuta kasnije - Lajpcig na konopcima. Rajt ostavlja loptu Kamari na ivici kaznenog prostora, a ovaj šalje hirurški preciznu loptu pored Petera Gulačija - 2:0. Vatra na tribinama se još više rasplamsala.


Bila je četa Domenika Tedeska na pragu totalne katastrofe samo par minuta kasnije, ali ju je spasio Džo Aribo. Neshvatljivo je promašio "ceo fudbal" na pet metara od gola gostiju. Imao je svo vreme ovog sveta da se namesti kako želi i produbi agoniju Nemaca, ali je jedva zakačio loptu i izvukao živu glavu Bikovima iz Saksonije.

Jedva su gosti dočekali odmor. Da pobegnu od grotla makar na 15 minuta. Da pokušaju da se saberu i nekako vrate u meč. Uspeli su u velikoj meri, ali im je bilo potrebno vreme da se pregrupišu i pokušaju da napadnu plasman u finale ili makar produžetke. Igrao se 70. minut kada je Konrad Lajmer zaledio srca svih prisutnih na stadionu, ali je neverovatni Alan Mekregor još jednom maestralnom intervencijom sačuvao mrežu. Napunio je 40 godina u januaru, ali i dalje ima reflekse kao mačka.

Ipak, samo minuta kasnije - hladan tuš za domaćina. Anhelinjo centrira sa leve strane, a fenomenalni Kristofer Enkunku hvata volej u kaznenom prostoru rivala i vraća Lajpcig u igru. Ovoga puta je Mekgregor bio nemoćan, a Francuz je još jednom pokazao da je daleko najbolji igrač nemačke ekipe. Verovatno ju je već prerastao.

Ubrzo se stekao utisak da su se i jedni i drugi pomirili sa produžecima. Napadao je Lajpcig, ali nedovoljno konkretno. Rendžers se strpljivo branio i čekao idealnu priliku da iz kontre pojuri finale. Dočekao ju je. Kent je ubacio loptu sa leve strane, dobila je čudnu putanju i krenula ka golu. Gulači je pokušao da interveniše, zasmetali su mu saigrači, pa ju je poslao pravu na nogu Džona Lundstrama. Bivši igrač Šefild junajteda nije časio časa, odmah ju je smestio u mrežu "nesnađenih" Bikova - 3:1. Tribine su se ponovo zapalile.

Postalo je u tom trenutku jasno da Lajpcig nema snage da odgovori. Mentalne. Daleko je još od najvišeg evropskog nivoa. Nije sazreo. Mora da nastavi da uči i upija, da premotava snimak sinoćnje utakmice u Madridu, pa da napravi temelje za veliki uspeh. Jedno je sigurno, neće odustati. A Rendžers ide po novi trofej. Ponovio je uspeh iz 2008. godine kada je igrao finale UEFA kupa. Peto međunarodno finale za Policajce iz Glazgova, toliko imaju i svi ostali škotski klubovi zajedno.

LIGA EVROPE – POLUFINALE

Četvrtak

Ajntraht – Vest Hem 1:0 (1:0)

/Bore 26/

Rendžers – Red Bul Lajpcig 3:1 (2:0)

/Tavernije 19, Kamara 24, Lundstram 18 – Nkunku 71/


tagovi

Red Bul LajpcigGlazgov RendžersLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara