©Reuters
©Reuters

Poslednji tračak nade za 11. mesto: Kad nema Zvezde i Partizana, Srbija gleda Turke u Evropi

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.03.23. | 13:39

Preostala tri turska predstavnika danas gosti u okviru osmine finala evropskih takmičenja, superligašima aktuelno mesto ostavlja samo neuspeh svih klubova

Iako je eliminacijom Partizana iz Lige konferencije okončana ovosezonska priča kada su u pitanju srpski predstavnici na međunarodnoj sceni, plasman Srbije na UEFA listi razlog je zbog kojeg će večerašnji susreti imati veliki značaj za naše klubove i njihovu poziciju u sezoni 2024/25.

Naime, Srbija je sigurna na 11. mestu što se tiče ranga za sezonu 2023/24 kada ćemo imati dva predstavnika za Ligi šampiona (jedan direktno) i tri u ostalim takmičenjima, međutim u kakvoj će poziciji dočekati UEFA takmičenja za dve godine zavisi od učinka turskih predstavnika u narednih nedelju dana.

Izabrane vesti

Klubovi iz Mozzart Bet Superlige su u ovoj sezoni sakupili 5,375 bodova (Partizan tri boda, Zvezda 1,625, Čukarički 0,5 i Radnički 0,25 bodova), što je daleko manje nego u prošloj (9,500 bodova) i najmanje u prethodnih sedam godina, te sa sumom od 32,375 bodova iz poslednjih pet godina čekamo konačni učinak Turaka, jedinih koji još mogu da nas ugroze.

I ne samo da članovi šampionata Turske mogu da ugroze superligaše, već im ozbiljno dišu za vratom sa 31,500 bodova. Pet predstavnika uspelo je zajedničkim snagama da prikupi čak 11,200 bodova za nacionalni koeficijent i tako Tursku pomeri za čak osam mesta (od 20. do 12. pozicije). Sledeći korak predstavljao bi preskakanje Srbije, a za to je neophodno da Fenerbahče, Bašakšehir i Sivas zajedno skupe više od 4,370 bodova. Trenutna razlika između Srbije i Turske je 0,875 bodova, ali zbog deljenja osvojenih bodova sa brojem predstavnika zemlje superligaši još gaje nadu da će ostati na aktuelnoj poziciji.

Praktično najpovoljniji scenario i koji definitivno ostavlja Srbiju na mestu koje zauzima podrazumeva da sva tri turska kluba ispanu na predstojećem koraku, ali ni takav epilog nije garancija. Naime, broj varijacija koje odgovaraju superligašima nije mali, ali se pozitivni scenariji iz naše perspektive svode na sličan epilog: nepohodno je da Sevilja eliminiše Fenerbahče, da Fjorentina prođe Sivas, a da Gent stane na put Bašakšehiru. Istovremeno, turski klubovi ne smeju da zabeleže više od dve pobede, ili jedne pobede i dva remija.

Kompleskne kalkulacije svode se na to da više od 4,370 bodova donosi Turskoj 11. mesto. Svaka pobeda nosi 2,000 bodova, remi vredi duplo manje (1,000), dok bi plasman u narednu rundu Lige Evrope Fenerbahčeu garantovao i dodatni benefit (1,000).

Mogli bi superligaši da ostanu u životu čak i da jedan ili dva kluba prođu u narednu fazu, ali uz niz drugih uslova. Primera radi, Turcima ne bi bilo dovoljno da nas preteknu ni ako bi Sivas i Bašakšehir prošli u narednu fazu, sa po dva remija ili sa po pobedom i porazom, ali bi u tom slučaju klubovima sa istoka praktično bio potreban još samo jedan pozitivan rezultat u četvrtfinalu.

PREOSTALI TURSKI PREDSTAVNICI U EVROPI

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

21.00: (1,85) Sevilja (3,60) Fenerbahče (4,80)

LIGA KONFERENCIJE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

21.00: (1,37) Fjorentina (5,10) Sivas (10,0)

21.00: (2,15) Gent (3,40) Bašakšehir (3,70)


tagovi

Liga EvropeLiga konferencijeuefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara