"Dževad Prekazi"
"Dževad Prekazi"

Prekazi za MOZZART Sport: Postupio bih isto kao Mitrović!

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.10.14. | 17:48

Legendarni fudbaler, poreklom Albanac s Kosova, podržava gest srpskog reprezentativca, i pita se dokle će Balkanci sami sebi da zagorčavaju život

Dževad Prekazi

Vodite ljubav, a ne rat.

Izabrane vesti

Nema krunskih dokaza ko je autor slogana koji predstavlja jednu od polaznih tačaka američke subkulture, ali se više od pet decenije kasnije upravo na nju poziva Dževad Prekazi, inače Albanac iz Kosovske Mitrovice koji živi u Beogradu, i dodaje da je vreme da konačno stavimo tačku na tradicionalne sukobe na Balkanu.

Možda njegove reči deluju idealistički u trenucima kad se još nije smirilo tle izazvano zemljotresom u Humskoj 1, međutim, makar imaju prizvuk boljih vremena.
"Zar ne bi bilo lepše da živimo kao sav normalan svet? Da dolazimo na stadione kao Nemci, da uživamo u fudbalu, bez obzira na političko, versko ili nacionalno opredeljenje? Da se spajamo, ne ne razdvajamo? Sport i muzika su valjda jedine dve stvari koje zbližavaju ljude ma koliko bili različiti. Hajde tako da razmišljamo, a ne da pričamo o neredima", poručuje u razgovoru za MOZZART Sport čuveni vezista Partizana.

Za one koje pamćenje slabije služi, reč je o srpskom državljaninu albanskog porekla, koji se 1975. godine iz Kosovske Mitrovice preselio u Beograd, a u svetlu najnovijih događaja nijednom rečju nije želeo da raspiruje vatru nacionalizma.
"Sve je otišlo predaleko. Ne interesuje me kako je počelo, niti šta je bilo konkretno na terenu i tribinama, ali me i te kako zanima kakva će biti reakcije UEFA. Daj Bože da nas ne izbace. To bi bilo pogubno za srpski fudbal u celini. I za reprezentaciju, i za klubove. Ne smemo dozvoliti da nas eliminišu za zelenim stolom. Neka se sve vrati u sportske okvire, pa da vidimo ko je bolji. Mada, moram da istaknem da je odgovornost za incidente delimično i na UEFA, nije smela da dozvoli da Albanija i Srbija budu u istoj grupi."

Uz napomenu da godinama ne odlazi na stadion, čuveni bombarder koga su zbog razorne levice obožavali navijači Galatasaraja, dodaje da je zgoržen slikama sa Topčiderskog brda.
"Uz svu dobru volju, ne mogu da razumem da neko utrči na stadion. Niti da peva pogrdne pesme. Raspiruje mržnju. Šta će nam to? Dalje, zašto mediji uopšte poklanjaju pažnju navijačima? Naročito onim koji su hapšeni zbog nereda u Đenovi? Zar nam to nije bila opomena? Ne branim nijednu stranu, samo mi nije jasno zašto s tribina moraju da se čuju pozivi na linč?"

Prekazi sa Vargom i Zvonkom Živkovićem

Isto kao što ne opravdava potez srpske publike, Prekazi jednakom gorčinom komentariše i provokaciju albanske strane i posledičnu reakciju Stefana Mitrovića, koji je izrastao u heroja nacije.
"Ljudi, jednu stvar ne smemo da zaboravimo! Utakmica se igrala u Beogradu. U Srbiji! I onda dođe neko i pusti onu letilicu. Šta drugo da uradiš, nego da postupiš kao Mitrović? Reakcija tog momka je bila sasvim prirodna, rekao bih i opravdana. Ne bih da garantujem, ali da sam bio na njegovoj poziciji verovatno bih postupio na isti način i skinuo zastavu. Njegovi motivi su, siguran sam, bili isključivo sportski, želeo je da se meč što pre nastavi i sa te strane zastava mu je smetala. Ne verujem da je bilo zle namere. Najveća nebuloza bi bila da ga UEFA kazni. Doduše, 100 ljudi, 100 ćudi, ko zna kako bi neko drugi postupio na Mitrovićevom mestu."

U stanju opšteg haosa, čovek koji godinama radi u mlađim kategorijama OFK Beograda priseća se kako je tokom igračke karijere bio akter prekidanih utakmica i upozorava na važnost državnog aparata.
"U dresu Galatasaraja jednom prilikom prekinut je meč zbog upada Kurda na teren. Znate li šta se desilo? Policija je ušla na igralište, raščistila nerede i mi se vratili fudbalu. Englezi su zahvaljujući Margaret Tačer rešili problem huliganizma, a ja vam garantujem da bi svaka država, pa čak i naša, sve probleme na stadionu mogla da reši za 24 časa! Zna se ko pravi nerede, samo je potrebno držati se zakona."

Mada, ima i drugih primera...
"U Sjedinjenim Američkim Državama kad ti neko uđe u dvorište procedura je sledeća: jednom ga upozoriš, drugi put ga upozoriš i ako ne vredi, sledeći put imaš pravo da ga – ubiješ!"

(FOTO: MN Press, Star Sport)


tagovi

AlbanijaDževad PrekaziEvropareprezentativni fudbalSrbijaStefan Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara