(©Reuters)
(©Reuters)

PRELAZZI: Zbogom PSŽ, nikom nećeš nedostajati

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.05.23. | 07:57

Hteli su mnogo, a nisu dobili ništa, sem sijaset titula koje na onom istinskom kantaru ne vrede svih tih rijala koji su u njih uloženi...

Ako je ovo kraj jedne ere, da počnemo da aplaudiramo? Sve što je palo bilo je padu sklono, a ono što je izgledalo kao da klinac kojem su roditelji kupili prvi PlayStation u životu pravi tim po svom ukusu, završava se tako što se dečko smorio, ugasio igricu i eno ga kako stoji sam s loptom na igralištu, u dresu Pari Sen Žermena.

Nije ovo kraj jednog projekta, ubeđivali su ovih dana i iz Katara i iz Pariza, pokušavajući da zataškaju dramu oko Mesijeve turističke vizite Saudijskoj Arabiji, oko protesta ultrasa ispred Nejmarove kuće, oko Mbapeovih ingerencija koje najviše nalikuju na čoveka sa džepovima krcatim starudijom u staklarskoj radnji; sledi revitalizacija i preokret, to su valjda hteli da poruče i ozbiljnim – ili ne? – nagoveštajima da su bezecovali Žozea Murinja, kao tipa koji treba da sredi stvari svojom disciplinom.

Izabrane vesti

Da od PSŽ-a napravi fudbalski klub, pošto on to odavno nije. Ako je ikada i bio.

Hteli su da naprave klub koji će zavladati Evropom. Umesto toga, dok tri evropske plave krvi i jedan njihov rival maštaju o klempavom peharu, njima ove subote dolazi Ajačio, a nisu sigurni ni da će odbraniti titulu u Ligi 1.

Hteli su "drim tim" koji će negirati tezu da je nemoguće formirati "galaktikose" u fudbalu, a dobili su nezabavnu verziju Harlem Globtrotersa. Ti momci su makar voleli svoj posao i obožavali da prave šou, slika i prilika PSŽ-a su tri neupitna, nenadmašna majstora kako stoje s podbočenim rukama i bez reči optužuju jedan drugog, dok u sebi psuju sopstvene životne odluke.

(©Reuters)(©Reuters)

Hteli su da jednu zemlju, domaćina Mundijala, naprave poželjnom destinacijom, da vam prva asocijacija na Katar bude fudbal, volšebnost Mesija, dribling Nejmara, trk Mbapea; ne biva to, valjda je sada jasno. Svetsko prvenstvo spasli su argentinski i marokanski navijači – oni kojima se Katar ulagivao nisu ni došli – a kolektivno prevrtanje očima kada je saopšten domaćin planetarnog košarkaškog turnira dovoljno svedoči o krahu jedne ideje.

Deluje da im je danas sve teže, makar kada je o trenerima reč, da privuku bilo koga ko drži do sebe i svog obraza.

Da, PSŽ je globalni brend, ali nije sve "globalno" dobro, i nije svaki "brend" pozitivan, ima i toksičnih; možda bi neko ko se razume u društvene mreže mogao da priča satima o "impaktu" koji 150 miliona "folovera" ima na "ingejdžment" , i da je njihov "brend avernes" podigao i "konvržn rejt", ali ništa od toga ne donosi ugled. 

Ništa od toga, da upotrebimo izanđalu frazu, ne može da kupi dušu ni srce, a kamoli poštovanje.

21.00: (1,12) PSŽ (9,50) Ajačio (19,0)

A ako nešto skorojević želi, to je da ga poštuju.

Nisu hteli navijače, ove koje sada nazivaju šačicom – mada bi se i o tim i takvim navijačima moglo štošta reći – hteli su one klince, one kao s početka teksta, s džojsticima, Instagramom i TikTokom u rukama, i možda su samo njih i dobili, ali će ih jednako lako i izgubiti.

Okej, viđamo po svim gradovima, pa i ovim srpskim, dečake u dresovima PSŽ-a, ali brzo će se pocepat i pohabati i novi neće biti kupljeni, ma kako da bude izgledala nova era.

Hteli su mnogo, a nisu dobili ništa, sem sijaset titula koje na onom istinskom kantaru ne vrede svih tih rijala koji su u njih uloženi, sem nedorasle dece koji vole da koriste "čitove" u igricama, sem podsmeha onih koji makar nešto znaju o fudbalu i životu.

I ne, pre nego što neko primeti, nisu oni jedini, bilo bi lepo da je tako; nema uspešnog ili makar bogatog fudbalskog kluba koji nije prošao kroz mulj sporta 21. stoleća kao krava kroz kukuruz, i makar se Parižani nisu – iz sebičnih i PR-ovskih razloga, ali to nije najvažnije – otoič ukaljali glede Superlige.

(©Reuters)(©Reuters)

Samo su, od svih "novokomponovanih" i "starogradskih" klubova, bili najistaknutiji - po ambiciji, po novcu, po skandalima. Zbog toga je teško ne osetiti zluradost koja se graniči sa pakošću...

"Odlazi cirkus", izrecitovao bi onaj pesnik, i da li je ikome iskreno žao što se farsa polako privodi kraju? Sem možda novinarima, oni su znali da će imati od čega da se kupuje kremić svih ovih godina, blagodareći drami koja je u redovnim intervalima stizala u vidu prljavog veša i najgoreg ogovaranja.

Toga neće biti ukoliko se stvarno okrene neki novi list; ovaj je previše ižvrljan i prepun “krmača”.

Cinici bi rekli da je Pari Sen-Žermen i nastao veštački – napravljen je ne bi li francuska prestonica dobila iole pristojan fudbalski klub – pa da nije bilo prikladnijeg sastava da ga preuzme neko tašt, plahovit i nezainteresovan.

Ako je ovo kraj jedne ere, daj da aplaudiramo, daj da se siti ismejemo i Mbapeovim kapricima i Makronovim telefonskim pozivima i Nejmarovim odlascima na festival i tome što ih je Mesi iskoristio da se lepo odmori i spremi za najvažniji turnir u svom životu, bez previše želje da uradi nešto zas svog direktnog poslodavca; da se podsetimo svakog njihovog ispadanja iz Lige šampiona koje ih je bolelo.

Ako je kraj jedne ere, hajde da je proslavimo (dostojanstveno, kako trenutak nalaže) i pošaljemo u penziju kao ružan san.

Da onda kažemo: zbogom, PSŽ, nije bilo lepo, nikome nećeš nedostajati.

Ali, šta ako je samo početak? Šta ako je celi ovaj ćušpajz samo onaj kanarinac iz rudnika, šta ako su pobedili oni koji fudbal gledaju kroz Eksel tabelu sa brojem prodatih dresova i pratilaca, šta ako ćemo umesto jednog velikog PSŽ-a dobiti tuce novih?

Ako ih već i nemamo...

FRANCUSKA 1 – 35. KOLO

Petak

Lans - Rems 2:1 (1:1)

/Frankovski 40pen, Fofana 55 - Balogun 23pen/

Subota

17.00: (2,40) Strazbur (3,40) Nica (3,20)

21.00: (1,12) PSŽ (9,50) Ajačio (19,0)

Nedelja

13.00: (4,30) Klermon (3,60) Olimpik Lion (1,85)

15.00: (2,25) Brest (3,35) Okser (3,50)

15.00: (1,90) Monpelje (3,60) Lorijan (4,50)

15.00: (1,25) Ren (6,50) Troa (10,5)

15.00: (2,25) Tuluz (3,50) Nant (3,35)

17.05: (2,80) Monako (3,45) Lil (2,45)

20.45: (1,20) Olimpik Marselj (7,75) Anže (16,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kilijan EmbapeNejmarPrelazziLionel MesiPari Sen ŽermenFrancuska Liga 1Liga 1

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara