Filip Stevanović i Svetozar Marković protiv Radničkog u Nišu (© Star sport)
Filip Stevanović i Svetozar Marković protiv Radničkog u Nišu (© Star sport)

Problem Partizanovih bonusa postaje sve veći: Dvojica odlaze, dvojica gube pravo

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.11.20. | 11:06

Na koga sve Aleksandar Stanojević može da računa za sledeću sezonu

Tokom jeseni šacovanje, na zimu odabir i(li) kupovina, a od leta sjaj. Tako bi trebalo da bude, samo što u Humskoj 1 često važe drugi zakoni od tipično fudbalskih, pa je Partizan došao u situaciju da grca u problemima zbog bonus igrača. Ono što bi nominalno trebalo da bude prednost kluba, ispostavilo se kao mana, od početka sezone malo je ko od fudbalera ispod 21 godine pružio konkretan doprinos igrama i rezultatima.

Deluje se da će crno-belima biti još teže, narednog leta imaće još težu polaznu tačku, ako se ima u vidu da polovina sadašnjih bonus igrača ili neće biti tu ili gubi taj status. Što nameće obavezu da se već u januarskom prelaznom roku iz podmlatka i(li) Teleoptika angažuje sveža krv, možda od drugih superligaških klubova kupi fudbaler sposoban da odmah pravi razliku bez obzira na godine. Kao što su nekad činili, primera radi, Aleksandar Mitrović, Lazar Marković, Andrija Živković, Nikola Milenković... Svako od njih „bonus“ u svom mandatu.

Izabrane vesti

Takvih je u Humskoj 1 sve manje, a neće od leta biti ni dvojice sigurnih startera iz sadašnjeg kadra. Nedavno je Mančester Siti kupio Filipa Stevanovića za 6.500.000 evra, ostavio ga u Beogradu do kraja Superlige, kasnije će ga slati na još jednu pozajmicu, te je izvesno da Partizan gubi igrača iz „klase 2002“. Nevolja za Aleksandra Stanojevića je što će, osim u manevru, ostati bez bonusa i u odbrani, ako se zna da se štoper Svetozar Marković vraća u Olimpijakos. Dogovor o pozajmici ne predviđa mogućnost otkupa defanzivca rođenog 2000, što znači da dva bonusa koja su počela poslednjih pet utakmica Parnog valjak ostavljaju iza rupu koju valja popuniti.

Dodatni problem stručnom štabu crno-belih pravi saznanje da još dvojica igrača neće pripadati uzrasnoj kategoriji. Prema propisima Fudbalskog saveza Srbije, u takmičarskoj 2021/22 status bonus igrača imaće momci rođeni posle 1. januara 2000. Što eliminiše golmana Aleksandra Popovića (27. septembar 1999), te krilnog vezistu Nikolu Lakčevića (28. oktobar 1999).

Lazar Pavlović, Štulić i Popović (© Star sport)Lazar Pavlović, Štulić i Popović (© Star sport)

Sve nabrojano znači da Partizanu, iz sadašnjeg kadra, ostaju kao opcije za naredno prvenstvo: Lazar Pavlović (2001), Nikola Štulić (2001), Denis Stojković (2002), Nemanja Jović (2002), Nikola Čolić (2002). A niko od njih još nije potvrdio da je zreo za veliku scenu, što je slikovito opisao Albert Nađ.

Upozoravajući je i primer Lazara Pavlovića, lansiranog u orbitu u polufinalu i finalu kupa 2019, posle čega se izgubio. Pouka je da sa talentima, a nesumnjivo ih ima, ne bi trebalo žuriti, već naći trenutak kad im dati šansu“, jasan je trener Teleoptika.

Najveći izazov struke je uklopiti i(li) istrpeti mladost sklonu oscilacijama sa visokim takimičarskim apetitima. A osim u večitom derbiju, gde je Stevanović odigrao dobro i postigao vodeći gol, a Marković sjajno čuvao napadače Crvene zvezde, na ostalim mečevima u dosadašnjih 14 kola bonusi se nisu baš proslavili.

Nije samo stvar u guranju mladih igrača. Morate da ih pripremite da ne sagore. Pravilom bonusa smo prisiljeni da forsiramo igrače koji možda nisu spremni na to. Uradićemo sve da ih pripremimo, da znaju šta ih čeka i da dobijaju nešto što tek treba da zasluže. Naša deca su školovanija od drugih, zato smo se opredelili da ne jurimo bonuse po Srbiji, već da ih sve prebacimo iz omladinskog tima ili Teleoptika, verujući da su veći potencijal od momaka sa strane. Moraju da budu svesni da su u periodu kad je bitno da napreduju u razvoju, neće biti lako, prelaze iz omladinskog u seniorski fudbal. Pritom, nije lako spremiti mladog igrača da igra za prvi tim Partizana“, pojašnjavao je letos tadašnji trener Savo Milošević.

Deluje da Partizan još nije dobio bonuse kakve očekuje. U narednoj sezoni ne bi smeo da priušti luksuz da trpi zbog jednog, kamoli dva igrača. Zato je bitno da narednih osam meseci iskoristi kao selektivno-razvojni proces, da i Aleksandar Stanojević vidi može li Štulić da vodi napad, da li je Denis Stojković sposoban da pravi razliku po krilu, da li je možda vreme za mladog Dragana Bojata na desnom boku, eventualno da šansu dobije neko od momaka nedavno vezanih profesiolnanim ugovorima.

Ili da se ukaže šansa sve češće raspucanom Savu Arambašiću (na pozajmici u Metalcu do kraja sezone), Jovanu Vlalukinu (pod usloovom da se desni bek vrati iz Gornjeg Milanovca), eventualno štoperu Bojanu Balažu iz TSC-a, nekom od talenata Teleoptika (Stanojlović, Subotić, Blagojević), omladinaca...


tagovi

FK PartizanFilip StevanovićSvetozar MarkovićAleksandar PopovićNikola LakčevićLazar PavlovićDenis Stojković

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara