Albert Nađ (© Star sport)
Albert Nađ (© Star sport)

Baby boom u Zemunelu: Igrajte brzo, čvrsto, sa što manje dodira i na – rezultat

Vreme čitanja: 5min | uto. 10.11.20. | 18:42

Za godinu dana Albert Nađ doveo Teleoptik sa poslednjeg na drugo mesto na tabeli Srpske lige „Beograd“

Prošle godine za opstanak – ove za viši rang. Ceo krug obrnuo je Teleoptik. Tim kome se prognozirao sunovrat u četvrti rang takmičenja postao je pretendent na mesto u Prvoj ligi. A tvorac preobražaja Partizanovih beba je Albert Nađ.

Novembra 2019. preuzeo je komandnu palicu od Žarka Lazetića četiri kola pre kraja jesenje sezone kad je ekipa bila poslednja na tabeli, do odlaska na pauzu skupio deset bodova iz četiri utakmice, tokom proleća održao ekipu u sredini tabele, a od letos uzleteo u vrh.

Izabrane vesti

Posle 16 rundi Srpske lige „Beograd“ Optičari su drugi, tek dva koraka iza lidera Brodarca, što je ostvarenje koje dobija na značaju ako se zna da je ekipa pre samo tri meseca izvrnuta na postavu.

„U timu koji je počeo subotnje gostovanje u Obrenovcu nije bilo nijednog fudbalera iz prethodne sezone“, slikovito opisuje Nađ za MOZZART Sport. „Ako imamo u vidu da 15 dana pre početka prvenstva nisam znao koji kadar počinje takmičenje, da smo se skupljali u hodu, ovo je više nego dobro. Moramo da budemo prezadovoljni načinom funkcionisanja“.

A Teleoptik izgleda kao Albert Nađ iz igračkih dana. Igra na rezultat, što je potvrdio na poslednje tri utakmice, savladavši BASK, OFK Beograd i Radnički sa po 1:0. Od 11 trijumfa u 16 kola čak šest su minimalci, a na ukupno devet utakmica ekipa nekadašnjeg Partizanovog kapitena nije primila gol. Vidljivo znaci rasta.

Primili smo najmanje golova u ligi, baš zato što igramo na rezultat. Znamo šta nam valja činiti u odnosu na rivala, a najviše me raduje saznanje da su momci prihvatili filozofiju fudbala po kojoj timski rad izbacuje pojedince. Jasno im je stavljeno do znanja da je kolektiv na prvom mestu. Taktički detalji su bitni za razvoj i napredak mladog igrača, ali nijednog trenutka ne želim da sputavam njihov talenat, dogovorili smo se da uživaju apsolutnu slobodu u završnoj trećini terena. Prethodno, moraju da igraju brzo, čvrsto, agresivno i sa što manje dodira. Sve dobro deluje, zasad“.

Zamišljen kao poslednja karika u proizvodnom lancu talenata, mladi tim Teleoptika ima dva cilja: da se takmiči i izbaci pojedinca za seniorski sastav Partizana.

Kad smo se skupili u osvit sezone primarna ideja ticala se opstanka. Kako je takmičenje krenulo, niko ne zna dokle ćemo dogurati. Ukaže li nam se šansa da ugrozimo prvoplasiranu ekipu, sigurno ćemo je ščepati. Ne isključujem tu mogućnost, po prirodi želim uspeh, ali me je život naučio da najpre moramo da skupimo dovoljno bodova kako bismo bili mirni kad je status za sledeću sezonu u pitanju“.

Paralelno s takmičarskim ambicijama, bruse se dragujli za prvi tim.

Naravno da neće svi igrati za Partizan, nije to ni prirodno, kao što ne mora da znači da ako neko sad odskače zaslužuje prekomandu. Moraju momci u srpskoligaškom rangu da osete šta znači seniorski fudbal, velika je razlika između njega i juniorskog. Taman kolika između trećeligaškog i superligaškog. Zato ćemo postepeno praviti igrače koji će u budućnosti nositi dres Partizana. Biće mi satisfakcija ako neki od njih budu zaigrali za crno-bele, drugi u nekim jakim inostranim klubovima“.

Nađ u društvu Đorđa Pantića i Damira Čakara (© MN Press)Nađ u društvu Đorđa Pantića i Damira Čakara (© MN Press)

S jedne strane visoke ambicije, s druge priprema materijala za veliku scenu. Deluju kao nepomirljive kategorije, međutim, Albert Nađ uverava kako je tinejdžersko doba idealno za privikavanje za ono što bisere Teleoptika čeka kad izađu van kapija „Zemunela“.

Jedan od delova procesa formiranja igrača je da nauče da igraju na rezultat. Bolje da uče dok su u Teleoptiku, nemaju kad u Partizanu. Štaviše, ako su među crno-belima pod neprestanim pritiskom velikih očekivanja jedino logično je da nauče da se s njim nose dok su u ovakvoj ligi i da na veliku scenu zakorače spremni. Kao što ja učim momke šta znači život pod pritiskom, tako oblikuju i oni mene. Krenuo sam od najnižeg stepenika, stekao B, pa A licencu, bio u IM Rakovici, ispao iz Beogradske zone u Prvu beogradsku ligu, tako da za sebe još ne mogu da kažem da sam trener. Još učim“.

A danas bivši reprezentativac uči talente kako da se spreme za fudbal sutrašnjice.

Usud Partizanove dece je što su u mlađim kategorijama dominantni u odnosu na rivale, uglavnom ih čekaju na svojoj polovini, daju im vremena da se okrenu, prostor da deluju, a kad istrče na teren Srpske lige „Beograd“, gde ima dobrih pojedinca, sa bogatom biografijom, suoče se sa drugačijim stilom u kome ne mogu da imaju pet kontakata pre predaje lopte. Zato tražim da igraju sa što manje dodira. Takav fudbal je najteži i – najlepši“.

U poslednje vreme priča se o Slobodanu Stanojloviću zbog golova, golmanu Lazaru Slavkoviću usled odbrana kojima je zaslužio poziv u omladinsku reprezentaciju, Miljanu Momčiloviću zbog učinka na sredini terena, ofanzivnom veznom Filipu Miniću, međutim, trener Teleoptika odbija da pominje imena. Iz pedagoških razloga.

Ako to učinim rizikujem da pomisle da su završili proces sazrevanja, a zapravo su još zeleni. Ne želim da nekog označim perspektivom kluba, a da se za dva meseca ispostavi kako to nije to. Pogotovo posle saznanja da su prošle godine neki momci bili u trećem ili četvrtom planu, a sad su nosioci. Upozoravajući je i primer Lazara Pavlovića, lansiranog u orbitu u polufinalu i finalu kupa 2019, posle čega se izgubio. Pouka je da sa talentima, a nesumnjivo ih ima, ne bi trebalo žuriti, već naći trenutak kad im dati šansu. Mogu samo da kažem da nas je istorija naučila značaju Teleoptika: Saša Ilić, Danko Lazović, Aleksandar Mitrović ili Nikola Milenković su pre selidbe u prvi tim igrali za Optičare. Njihova imena su i sadašnoj generaciji vodilja“.

Svakodnevno se Nađ konsultuje sa najbližim članovima stručnog štaba: Miroslavom Čermeljom, Zoranom Đurićem, Đorđem Pantićem, Duškom Koraćem...

Hvala saradnicima i igračima, prihvatili su sve zahteve, shvatili da im je ovo šansa da naprave nešto. Neće svi proći kroz Partizan, ali sam ubeđen da će napraviti dobre karijere“, dopunio je šef stručnog štaba Teleoptika.

MOGU DA SE PONOVE LIGA ŠAMPIONA I DOMINACIJA PARTIZANA

Posle devet godina, ponovo je aktuelna veza Aleksandar Stanojević – Albert Nađ. Nekad su vodili Partizan do Lige šampiona, utkali sebe u osvajanje šest vezanih titula, a pre dva meseca su im se putevi ponovo ukrstili, s tim što je nekadašnji koordinator za sportska pitanja sada u esnafskom zanatu bliži treneru prvog tima, te sarađuju na terenu.

Onomad su se sklopile kockice da ekipu vode stručni ljudi poput Stanojevića, Vuka Rašovića, Vanje Radinovića, Ljubiše Rankovića... Osećali smo Partizan, kao njegova deca, ulazak u Ligu šampiona i dominacija srpskim fudbalom nisu bili slučajni. Ako je moglo tad, zašto ne bi moglo opet? Kad? Ne znam, ali očekujem“, optimista je Albert Nađ.



tagovi

FK PartizanAlbert NađTeleoptikSrpska liga Beograd

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara