Projekat „Galaktik000s“: Ne trče deca u Madrid samo zbog magije Kalafata, nego Real nudi i najviše para

Vreme čitanja: 7min | pet. 07.07.23. | 12:43

Nova transfer pobeda sa Ardom Gulerom potvrdila da niko ne daje toliko koliko Kraljevski klub

Kada je Barselona u leto 2011. ispred nosa Real Madridu ukrala Nejmara (zvanično potpisao dve godine kasnije), ostvarila je veliku pobedu koja joj je donela mnogo sportski i finansijski. Brazilac je bio zvezda, jedan od ključnih igrača u osvajanju Lige šampiona, a doneo joj je i 222.000.000 evra od prodaje, što je i danas svetski rekord.

Ali je Barsa tada žestoko povredila sujetu Florentina Pereza i iskopala rupu u koju tone sve dublje i dublje kako prolaze prelazni rokovi. Od tada je Real Madrid ljutom rivalu skinuo skoro svako pojačanje koje je mogao kada su oba kluba bila u istoj trci.

Izabrane vesti

Perez je teško svario gubitak zvezde kao što je Nejmar, pokušavao je kasnije da ga dovede iz Pari Sen Žermena i nije ga prežalio... Ali je zato naučio lekciju i počeo da dovodi najveće talente sveta za koje je po pravilu bila zainteresovana i Barselona. Ne samo da je bila zainteresovana, već je neke od njih imala u rukama, a danas oni nose dres Real Madrida.

Magične moći se u tim pričama pripisuju Đuniju Kalafatu, Realovom čoveku za transfer politiku mladih zvezda. Hijerarhijski ovaj poznavalac fudbalskog tržišta je danas treći čovek Real Madrida, iza Florentina Pereza i sveprisutnog direktora Hosea Anhela Sančeza, koji vodi pregovore i određuje cene.

Kalafat je rođen u Madridu, odrastao je u Brazilu i tu stekao dobar uvid u tamošnji fudbal. Bio je drugar Roberta Karlosa, a onda desna ruka Ronalda u madridskim danima i tako je stekao veze u Realu. Zbližio se sa igračima, njihovim porodicama, naučio kako razmišljaju, šta im je važno i shvatio koliko je taj privatni deo bitan. I koliko će mu to kasnije koristiti. Radio je i na televizijama, a u Real je zvanično došao 2013. kao skaut za južnoameričko tržište. Jedan od brojnih. Danas je šef ozbiljno organizovanog skauting tima Reala koji broju gomilu ljudi. Tada je dobio i naredbu od Florentina Pereza:

„Ne dopusti da nam se desi novi Nejmar!“

(©Reuters)(©Reuters)

I nije dopustio... Svet je brujao o Flamengovom čudu Vinisijusu Žunioru, Barselona je sve bila dogovorila, ali je Kalafat uplivao u porodicu, pričao im neke druge stvari i preokrenuo tok stvari. To je makar zvanična verzija.

A nezvanična?

Real plaća više nego drugi. Zvanično se danas transfer Vinija iz Falmenga u Real vodi kao 45.000.000 evra. Nezvanično, Real je kupovinu platio 61.000.000 evra. Razliku su podelili porodica i agenti. Ništa sporno. I Barsa je Nejmara privolela svakakvim bonusima i provizijama na granici legalnog, koje je delila svita oko Brazilca. Kalafat je svakako imao ogormne zasluge, jer je ubedio igrača i porodicu da im je bolje u Madridu. Ali, na kraju je Real, ipak, ponudio više para od drugih.

Rodrigo?

Ista priča godinu dana kasnije. Za čudo iz Santosa je Barsa imala sve dogovoreno, ali je Real bio izdašniji. Transfer se zvanično vodi 45.000.000 evra. Real je toliko platio za obeštećenje. Ali je dodao još 15.000.000 evra kao bonus za potpis koje su delili igrač, porodica i agenti. Dodajte na to da Santosu nije išlo sve od 45.000.000 evra obeštećenja, već je i 20 odsto od toga prišalo Rodrigu i njegovima. Takav je običaj u Brazilu. Nijedan klub nije stoprocentno vlasništvo svojih talenata. Klubovi nemaju da im ponude mnogo, pa im nude procente da se kasnije naplate. Tako je Rodrigo za tih 20 odsto dobio još 9.000.000 evra, pa je ukupno od Reala naplatio 24.000.000 evra. Bez ijedne isplaćene plate! Barselona to nije mogla da ponudi tada... Ukupno je Real za Vinisijusa i Rodriga platio 121.000.000 evra.

(©Reuters)(©Reuters)

Ozbiljan je to rizik bio. Ogromne pare. Deca su bila u pitanju.

Napimer, bogati engleski premijerligaši imaju te pare da potroše, ali ne smeju da zagrizu taj metak, jer su njima potrebni igrači koji odmah prave razliku. Tek poslednjih godina su Siti i Čelsi počeli da ulažu pare u razvoj mladih fudbalera. Ali, ni približno nisu imali uspeha kao Real. Za svet fudbala je to bila iznenađujuća strategija. Pogotovo od strane Florentina Pereza, kojem je zaštitni znak bio kupovina gotovih i luksuznih proizvoida poznatom po nadimku Galaktikosi.

Najveći klub na svetu nije baš mesto gde se razvijaju mladi talenti, ali Perez je Kalafatu i Sančezu naredio stvaranje „Galaktikosa 000“, odnosno tima sastavljenog od fudbalera rođenih posle 2000. godine. Naravno, bilo je i slučajeva u kojima je Kalafat prolazio na čisti osećaj i znanje. Federika Valverdea je pre Vinija i Rodriga otkrio u Urugvaju i doveo ga za samo 5.000.000 evra. Tako je sticao sve veće poverenje Pereza...

A, bilo je promašaja. Sve u rok službe.

(©Reuters)(©Reuters)

Sledeća velika stvar brazilskog fudbala je bio Rejnijer. Novi biser iz Flamengove fabrike. Želeli su ga skoro svi veliki evropski klubovi, ali je Kalafat u januaru 2020. zatvorio priču sa Rubronegrima. Poput dvojice pomenutih i on je kupljen unapred, ostavljen u Brazilu i potom priključen mladom timu Kraljevskog kluba. Plaćena je otkupna kaluzulu u visini od 30.000.000 evra, a ovoga puta su provizije i bonusi bili samo 5.000.000 evra. I ovde je Barselona bila u igri.

Kalafat je odigrao i ključnu ulogu u transferu Edera Militaa iz Porta. Iako je u Realu tada većinski stav bio da je Matijs De Liht bolji izbor, Kalafat je ubedio Pereza da plati 50.000.00 evra za Brazilca iz Porta. Lično je odirgao veliku ulogu i u transferima Eduarda Kamavinge iz Rena i Orelijena Čuamenija iz Monaka. Kamavingu su želeli Mančester Junajted, Čelsi, Bajern, Čuamenija su žarko želeli Liverpul i PSŽ.

Na sledeći rat sa Barselonom se čekalo do pojave novog brazilskog čuda od deteta. Endrik je sa 16 godina postao najmlađi debitant u istoriji Palmeirasa. Prognoze su bile da je talentovaniji od svih gore pomenutih. I krenula je ludnica oko njega. Mančester Junajted, PSŽ, Čelsi, svi su ga hteli. Ali na kraju su u ciljnoj ravnini trke ostali Barselona i Real Madrid. Trener Ćavi je javno pooučio da čeka raširenih ruku mladog Brazilca, da je klub uradio sve i da je izbor na irgaču.

Endrik je izabrao Real. Između ostalog i zbog jače ponude. Dok se stišavala euforija oko Mundijala u Kataru, Kraljevski klub je završio posao oko Endrika. Platio je više od otkupne klauzule koja je iznosila 60.000.000 evra. Real je Palmeirasu uplatio 35.000.000 evra fiksno i obavezao se na još 25.000.000 kroz bonuse. Na kraju je pristao da plati sve poreze i takse u vrednosti od dodatnih 12.000.000 evra, što je bila obaveza Palmeirasa. Ukupno je transfer došao do 72.000.000 evra, jer su bonusi vezani za Endrikovu minutažu u Palmeirasu do kraja pozajmice u julu 2024. kada će se priključiti Realu. Naravno da ga Palmeiras gura da igra da bi naplatio sve bonuse. Inače, od ukupne sume, Palmeirasu ide 70 odsto, a igraču i njegovim zastupnicima 30 odsto.

Endrik je završen zimus, a nekoliko meseci posle njega i najtraženiji mladi igrač evropskog fudbala – Džud Belingem. Iako su Mančester Siti i Liverpul bili spremni da debelo plate za zvezdu Dortmunda, višenedeljni pritisak Reala na igrača je urodio plodom. Kalafat se nekoliko puta sastao sa njegovim ocem i dobio zeleno svetlo. Borusiji će na ime obeštećenja pripasti 103.000.000 evra fiksno i još 25.000.000 evra kroz bonuse. Naravno, ako se oni ostvare, što se na primer nije desilo u slučaju Edena Azara i Čelsija, jer Belgijanac skoro da nije igrao u Madridu. Ono što nije zanemarljivo u celoj priči je da je Real igračevom agentu isplatio 15.000.000 evra na ime provizije za transfer, koja se kasnije deli sa porodicom u zavisnosti od internog dgovora.

(©Real Madrid)(©Real Madrid)

I na kraju smo dobili El Kalsiko za Ardu Gulera, najtalentovanijeg Turčina u ovom veku kako govore brojni izvori iz te zemlje. Fenerbahčeova 18-godišnja „desetka“ je imala otkupnu klauzulu u visini od 17.500.000 evra. Sića za velike klubove. Hteli su to da plate PSŽ i Milan, ali se konačna borba vodila između Barselone i Reala. Delovalo je da su Katalonci završili posao kada je direktor Deko prošle nedelje boravio u Istanbulu. Pristali su i da plate nešto više od klauzule. Ali, Real je opet platio više. Kalafat je preko Roberto Karlosa, Mesuta Ozila i ostalih imena uticao na igrača da se okrene Madridu, a parama je lako ubedio oca i klub.

Real je Fenerbahčeu platio 20.000.000 evra fiksno, još će 10.000.000 evra kroz bonuse, obećao je i 20 odsto od naredne prodaje, ali najveću prevagu je napravio ponudom ocu i igraču. Real će im isplatiti još 15.000.000 evra na ime bonusa za potpis, provizije, komisije ili kako god to hoćete da nazovete. Niko drugi nije bio spreman da palti tu sumu.

I tako su stvoreni „Galaktikosi 000“. Vinisijus rođen 2000. godine. Čuameni - 2000. Rodrigo - 2001. Kamavinga – 2002. Belingem – 2003. Arda Guler – 2005. Endrik – 2006.

Ako se ostvare svi bonusi iz njihovih transfera, plus plaćene provizije, Real su momci rođeni u ovom veku koštali 497.000.000 evra. Tu ne računamo plate i ugovore. Dodajte i onih 35.000.000 evra za Rejnijera, koji se muči po pozajmicama u Dortmundu i Đironi i to je preko pola milijarde evra. Samo ono što je plaćeno da ih privole da dođu u Madrid.

Nije baš ni Đuni Kalafat imao sizifovski posao da završi ove transfere sa toliko novca na raspolaganju...


tagovi

RodrigoVinisijus ŽuniorEduardo KamavingaEndrikOreljen ČuameniDžud BelingemRejnijerLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara