Naslovne strane Marke i Ekipa
Naslovne strane Marke i Ekipa

Agonija Embape: Realov osvetnički plan na Al Kelaifijev ultimatum ili ludost od 350.000.000?

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.07.23. | 08:44

Sačekati da Kilijan kaže da ne ostaje u Parizu, onda se javiti kao spasilac

Gori sve od Pariza do Madrida. Jer ponovo se priča o Kilijanu Embapeu i daljoj sudbini verovatno najboljeg fudbalera današnjice po odlasku Lionela Mesija i Kristijana Ronalda sa evropske scene. Naser al Kelaifi je ljut i javno mu je poručio: “Ili potpiši novi ugovor ili idi!“. Naravno da nije trebalo dugo čekati da se ta varnica u Madridu pretvori u pravi požar.

Iskru je zapalio Hosep Pedrarol, urednik populističkog programa Čiringito koji ponekad liči na rijaliti latino sapunicu, ali u kome su voditelji – a ima ih mnogo i svi su raspoloženi da se svađaju i gađaju teškim rečima – prilično naklonjeni madridskom Realu.

Izabrane vesti

Sam Pedradol je blizak Florentinu Perezu, prvom čoveku Kraljevskog kluba. I kaže...

Mogu da vam ekskluzivno otkrijem Realov plan. Sačekaće da Kilijan Embape saopšti Pari Sen Žermenu da neće obnoviti ugovor. Real neće ni pregovarati sa Svecima. Pojaviće se kao ’spasioci’ tek kada Kilijanova majka potvrdi da neće produžiti. Do tog trenutka 200.000.000 evra će već biti spremno“.

Zvuči kao savršeni osvetnički plan Reala, samo je pitanje – da li je baš i realan? Madridski As, list sa mnogo više ugleda, ali pitanje je da li i više tačnih informacija od Čiringita, tvrdi da je dolazak Embapea ovog leta “nemoguća misija“. Prosto, previše prepreka treba preskočiti.

Prvo zavesti samog Embapea, koji će na Parku prinčeva u sledećeoj sezoni imati platu od 30.000.000 evra godišnje – to je neto, posle plaćenog poraza – pus još 40.000.000 na ime bonusa za vernost. Sve skupa 70.000.000 evra ili 140.000.000 bruto ako računamo klupski trošak.

Kilijan Mbape (©AFP)Kilijan Mbape (©AFP)

Dalje, tu su odnosi Reala i Pari Sen Žermena, koji su suštinski – nepostojeći. Svecima se nikada nije dopadalo što se španski Kralj tako otvoreno udvara Mbapeu, kasnije su bili na drugim stranama i u ratu oko osnivanja evropske Superlige, a na kraju – tu su i sujete Al Kelaifija i Pereza. Velike kao planine. Tolike da se Perez prema nepotvrđenim informacijama zarekao da će Embapea uzeti Al Kelaifiju tek sledećeg leta, ali bez centa obeštećenja.

Problem je samo što Real sada u špicu ima samo Hoselua i nikoga drugoga ni na vidiku. A Perez ipak najviše voli Real. Progutao bi taj i ego za igrača koji bi ponovo mogao da ga odvede na krov Evrope.

Drugo je pitanje da li bi mogao da taj obrok i plati. Još kada je 2021. jurio Embapea krenuo je sa 160.000.000 evra, dobacio do 200.000.000, PSŽ je odbio, Embape produžio, Florentino se naljutio. Više ne veruje ni Svecima ni igraču, ali je svestan da čak i ako Kilijanu ugovor ističe sledećeg juna ovog leta on košta oko 200.000.000 evra na ime obeštećenja. Možda neki milion manje, ako Florentino bude baš strpljiv i čekao kraj prelaznog roka.

Nije to mali novac, posebno ako znamo da je Real ovog leta već potrošio 103.000.000 evra za Džuda Belingema i 5.000.000 za Frana Garsiju. Na sve to, ne treba zaboraviti da je 2021. sa Embapeovom majkom dogovorio i da će igraču i njegovoj porodiciji samo za potpis isplatiti 100.000.000 evra. A Fajza Lamari nije baš poznata kao skromna žena i verovatno bi opet tražila nešto.

Sa finansijske strane, sa poslovne strane, pa čak i sa ljudske strane, bila bi ludost uopšte i pokušavati. Sve skupa, bio bi to trošak od oko 350.000.000 evra u jednoj sezoni za igrača koji je pre samo dve godine „izdao“ Real produživši ugovor sa Parižanima.

I tu se opet vraćamo na one sujete. Floretino Perez je opasan igrač. I ako oseti da može da uzvrati Al Kelaifiju učiniće to sigurno. Možda pokušajem da Embapea uzme za manje pare. Možda time što će ga ubediti ostane na Parku prinčeva i sledećeg leta stigne u Madrid kao slobodan igrač. Samo treba da bude oprezan. Ni fudbalerova majka nije naivna, ne vole je ni u Parizu ni u Madridu i već je po fudbalskim krugovima opisuju kao najtvrđeg pregovarača. Što se tiče Al Kelaifija, tih par stotina izgubljenih miliona njega će da udari, ali ne toliko po džepu, koliko po egu, a takvi su najopasniji kada ne dobiju ono što žele.

Ozbiljne mačke za ovim stolom. Neko će da strada.


tagovi

Kilijan EmbapeLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

PSŽ
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara