Džud Belingem (AFP)
Džud Belingem (AFP)

Energetska bomba Real Madrida u dresu Zidana i kopačkama Redonda

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.06.23. | 14:14

Momak od 103.000.000 evra je budući lider Merengesa

Makelele, Ćabi Alonso, Kazemiro su bili bolji u defanzivnim zadacima, Modrić i Kros u ofanzivnim akcijama, o Zidanu ne treba trošiti reči... Od odlaska Fernanda Redonda krajem prošlog veka, Real Madrid nije imao ovakakv tip veziste kao što je najnovije pojačanje Džud Belingem.

Mladi Englez je danas predstavljen u Madridu. Zadužio je „peticu“ koju su nosili velikani poput Sančiza, Jera, Redonda, Zidana, Varana... I preuzeo veliko breme odgovornosti.

Izabrane vesti

„Želim da se zahvalim Valjehu koji mi je ustupio broj. Mnogo puta sam isticao koliko se divim Zidanu i koliko me inspiriše. Zaostavština ovog broja je je velika čast“, rekao je Belingem na današnjoj promociji u Madridu.

Real Madrid je za Belingema platio Borusiji Dortmund 103.000.000 evra fiksno. Transfer bi ako se ostvare svi bonusi mogao na kraju da dogura i do 130.000.000 evra i postane najskuplji u istoriji Kraljevskog kluba.

Koliko ozbiljno veruju u Madridu u Belingema govori i igračev ugovor. Sa godišnjom platom od 11.000.000 evra neto biće među šestoricom najplaćenijih igrača u svlačionici. Ispred su samo Alaba, Kros, Modrić, Kurtoa i Vinisijus.

Koliko im je bilo stalo do njegovog transfera govori i borba koja su vodili za njegov potpis sa Sitijem i Liverpulom. Kada je Borusija Dortmund istakla početnu cenu od 150.000.000 evra, iz Madrida su poput ubge sirotinje cinično zakukali kako ne mogu oni da trče tu trku sa bogatim premijerligašima. Istovremeno su radili ono u čemu su najbolji na svetu. Ulazili su polako u glavu igrača i porodice. Naravno, čovek za taj posao je bio Đuni Kalafat. Čovek koji je sličnim metodama „ukrao“ Vinisijusa i Rodriga ispred nosa Barseloni i koji je odigrao ključnih ulogu u dovođenjima Kamavinge i Čuamenija koje su takođe želeli bogati premijerligaši.

Nekoliko puta je Kalafat putovao u Dortmund i London, razgovrao sa igračem i njegovom porodicom, obećao im da će Džud biti centralna figura budućeg Reala i negde sredinom marta dobio „amin“. Siti i Liverpul su odustali, a Realu je ostalo samo da spusti cenu Borusije. Uz pomoć pritiska igrača i porodice, to i nije bio težak posao. Borusija je svakako inkasirala ogroman novac s obzirom da bi sledećeg leta bila primorana da ga u poslednjoj godini ugovora proda po bagatelnoj ceni.

Zašto je Real baš toliko zapeo za Belingema?

Od njega se očekuje da uz Valverdea, Čuamenija i Kamavingu čini vezni red budućnosti s obzirom da se čuveni triling KazemiroKrosMordić raspao odlaskom Brazilca u Mančester, a Hrvat i Nemac su pri kraju karijera.

Belingem je modernim rečnikom „box to box“ vezista koji podjednako dobro igra u oba pravca. Mnogi stručnjaci veruju da će u tom segmentu biti najbolji na svetu. Ako već sada nije... Sa samo 19 godina!

Radijus Belingemovog kretanja je apsolutno neverovatan čak i za današnje fudbalske parametre. Nema travke na terenu Vestfalena koju nije šišao dodavanjima. Real je sa njim dobio energetsku bombu u veznom redu. Vezni red sa Modrićem i Krosom nije mogao fizički da se nosi sa Sitijevim i bilo je očigledno da mu fali sveža krv. Kamavinga je počeo kao levi bek, Čuameni sa klupe, Valverde nije mogao sam...

Belingemov dolazak menja sve. U Bundesligi je bio treći po broju iznuđenih faulova, u samom vrhu po broju oduzetih lopti u fazi presinga, uvek među prvima kada se kreće u tranziciju... Njegovi fizički kvaliteti će promeniti krvnu sliku Realovog veznog reda. Ima fiziku Čuamenija i eksplozivnost Kamavinge. Tehnički je bolji od obojice.

Ali ono što ga posebno izdvaja za takav tip igrača je učinak u napadu. To je ono što će Realu i te kako da fali posle dolazaka Benzeme, pa i Asensija koji je imao svoju meru od po desetak golova i asistencija. Doneće golove i asistencije iz druge linije nkao što je to do sada radio Valverde. I rasteretiće Urugvajca da ima više prostora za ofanzivne akcije. Modrić i Kros su ove sezone zajedno imali osam golova i 12 asistencija, Belingem je u Borusiji upisao 14 golova i sedam asistencija. Osim energije i ubrzanja igre Anćelotijevog tima, doneće i konkretan napadački učinak.

Neprocenjiva je vrednost deliti svlačionicu sa takvom dvojicom igrača. Prvih nedelja u Madridu ću se držati Modrića i Krosa, nadam se da im to neće smetati. Imaćemo sjajan spoj mladosti i iskustva“, rekao je Belingem koji je u seniorskom fudbalsku debitovao sa 16 godina u timu Birmingema.

Engleski klub je tada bio u velikim problemima u Čempionšipu i na neki način je Belingem od početka karijere naučio šta je žestoka borba i naporan rad. U prvi tim je ušao kod španskog trenera Pepa Kloteta koji je već tada u njemu video apsolutno spremnog seniora da potpuno odgovori zahtevima profesionalnog fudbala.

„Imao je fizionomiju igrača od 23 ili 24 godine, nije propuštao treninge, bio je vrlo samokritičan. U Čempionšipu je debitovao kada smo gubili u Stouku. Hteli smo čisto iz znatiželje da ga uvdeemo poslednjih 20-ak minuta, a on je napravio dar-mar kada je ušao, postigao sjajan izjednačujući gol i inicirao preokret. Znali smo da je počelo nešto posebno. Otkako je debitovao, odigrao je 42 od moguća 43 meča u Čempionšipu. Samo jedan je propustio zbog problema sa kopačkama. Džud je ozbiljna glava koja poštuje fudbal. Zna u kakvom je okruženju ponikao i koliko je tu moralo da se uloži napornog rada. Ta radna etika je oblikovala njegov fudbalski mozak“, rekao je Belingemov prvi trener Pep Klotet.


tagovi

Džud Belingem

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara