Milos Ninković, igrač Sidneja (©Reuters)
Milos Ninković, igrač Sidneja (©Reuters)

Restrikcije odložile početak A-lige, na stadione će moći samo vakcinisani

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.09.21. | 18:26

Umesto 30. oktobra, fudbalski šampionat Australije će početi 19. novembra, pošto se čelnici lige nadaju da će do tada većina strogih državnih mera biti ukinuta

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Fudbalsko prvenstvo Australije neće početi u ranije predviđenom terminu 30. oktobra, već 20 dana kasnije, saopštili su čelnici A-lige. Odluka o odlaganju starta sezone doneta je zbog epidemiološke situacije i strogih restriktivnih mera koje su već dugo na snazi u Novom Južnom Velsu i Viktoriji, saveznim državama iz kojih dolazi najveći broj klubova - čak devet od 12.

Izabrane vesti

Na određivanje 19. novembra za novi termin početka uticale su najave državnih rukovodstava, koja očekuju da će do kraja oktobra ili početka novembra imati željenih 70 odsto odrasle populacije vakcinisane protiv kovida s dve doze, što je prema nacionalnom planu izlaska iz krize uslov da počne otvaranje unutrašnjih granica.

"Naša odluka se oslanja pre svega na plan Savezne vlade o ponovnom otvaranju zemlje, koji predviđa ublažavanje restrikcija kad budemo imali 70 odsto potpuno vakcinisanih građana. To je javno saopšteno i potvrđeno od naših izvora u vladama država i teritorija. Čak bi do datuma koji smo odredili za početak sezone trebalo da većina država ima i 80 odsto imunizovanih", rekao je komesar A-lige Greg O’Rurk.

Australija trenutno ima jedne od najstrožijih mera u borbi protiv pandemije i putovanje između šest saveznih država i dve teritorije ili uopšte nije moguće ili je uslov da se 14 dana provede u hotelskom karantinu. Pritom, Novi Južni Vels, čiji glavni grad je Sidnej, još od 26. juna se nalazi u lokdaunu i na dnevnom nivou beleži između 1.000 i 1.500 novih slučajeva zaraze. Ova država inače ima nešto više stanovnika od Srbije, oko 7.500.000 miliona.

Skoro ista situacija je u Viktoriji čiji je glavni grad Melburn zaključan od sredine jula. Ni tamo ne rade ugostiteljski objekti, većina prodavnica, sportski centri, bazeni, pozorišta... Ipak, A-liga se nada da će od 19. novembra upravo u Novom Južnom Velsu i Viktoriji formirati praktično dve "konferencije" klubova, koji bi prvih šest kola trebalo da igraju samo na prostorima ovih država. Tačnije, pet klubova iz Novog Južnog Velsa pridružiće se Velington Finiks iz Novog Zelanda, dok će uz tri kluba iz Viktorije u ovoj državi privremeno boraviti Adelajd Junajted (Južna Australija), Brizbejn Rour (Kvinslend) i Pert Glori (Zapadna Australija).

Raspored daljeg toka prvenstva za sada nije poznat, pre svega iz razloga što se ne zna da li će vlasti u Zapadnoj Australiji i Kvinslendu popustiti svoju tvrdu politiku zatvorenih unutrašnjih granica i dozvoliti normalno cirkulisanje putnika unutar Australije.

Slične situacije dešavale su se i tokom prošle sezone u A-ligi, kada su zbog restrikcija stvarani "habovi" takođe u Novom Južnom Velsu i Viktoriji, pa su Velington, Pert, Adelajd i Brizbejn često igrali kao domaćini hiljade kilometara daleko od svoje kuće.

Po svoj prilici, kada A-liga bude počela, ulaz na stadione biće dozvoljen samo navijačima koji su primili dve doze vakcine protiv kovida. Vlade svih država i teritorija u Australiji imaju jasnu strategiju da kada se dostigne 70 odsto vakcinisanih uslov za posećivanje svih sportskih događaja, koncerata, restorana, tržnih centara, bude dozvoljen samo potpuno imunizovanim građanima. Kako bi se ova zamisao sprovela, razvijaju se aplikacije za mobilne telefone na kojima će svi vakcinisani građani imati digitalne potvrde o imunizaciji.

Za sada još nema naznaka da li će se ovo pravilo odnositi i na fudbalere, s obzirom na to da za sportiste još nije uvedena obavezna imunizacija, a određeni procenat fudbalera A-lige i dalje nije zasukao rukav da primi vakcinu.

Kako bilo, prema planu A-lige, sezona bi trebalo da počne u petak, 19. novembra, utakmicom aktuelnog šampiona Melburn Sitija i Brizbejn Roura na AAMI Parku u Melburnu.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija 1Miloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara