Roberto Mančini (Reuters)
Roberto Mančini (Reuters)

Roberto Mančini: Baš žestoko boli, zaslužili smo da budemo u Kataru

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.11.22. | 13:36

"Osećam isto razočaranje kao kada sam izgubio finale Lige šampiona sa Sampdorijom. Znao sam da ga neću ponovo igrati", rekao je selektor Italije

Najveći sportski događaj u četvorogodišnjem periodu - Svetski kup - počeo je bez druge najtrofejnije selekcije na Mundijalima, aktuelnog evrpskog šampiona i učesnika finalnog turnira Lige nacija, Italije, koja se drugi put uzastopno nije pojavila na planetarnoj smotri.

A bila je na dva koraka do Katara... Već na prvom, u baražu, kod kuće, u drugom minutu nadoknade drugog poluvremena, sapleo je Makedonac Aleksandar Trajkovski...

Izabrane vesti

"Nikada nisam u potpunosti verovao u baraž. Taj put mi se uvek činio kao neodrživ. Mislim da ko god da osvoji Evropsko prvenstvo treba da automatski učestvuje na Svetskom kupu. Ne samo šampioni Evrope, već i prvaci svih kontinenata. Ovo govorim u interesu fudbala i samog Svetskog prvenstva. Kao što oni koji su osvojili prethodno izdanje treba da budu sigurni da mogu da učestvuju, jer je ranije bilo tako, ali više nije. Fudbal ne donosi uvek ispravne odluke za sebe", otvorio je dušu selektor Italijana Roberto Mančini u velikom intervjuu za Korijere dela sera.

(3,90) Maroko (3,15) Hrvatska (2,20)

Priznaje da nije lako gledati Svetsko prvenstvo na TV ekranu.

"Biće to teški dani, jer nismo na Mundijalu čak i ako to moramo da prihvatimo. Baš žestoko boli. Gledaću neke utakmice, ne sve, ali hoću najinteresantnije, najlepše."

Vratio se Mančini mislima nekoliko meseci unazad, prisetio se trenutaka pre utakmice protiv Makedonije...

"Analizirao sam svaku utakmicu kvalifikacija. Kada kažem da smo zaslužili da idemo u Katar, ne mislim to da bih branio naš tim. Napravili smo neke tehničke greške, neke čak i ozbiljne, ali ne takve da bi opravdale to što se nismo kvalifikovali. Čak sam i na žrebu za grupe osetio da će nam Švajcarska praviti probleme. Nažalost, bio sam u pravu. Posle drugog mesta postojao je osećaj da ćemo teško da prođemo, posebno posle remija u Firenci protiv Bugarske i 0:0 u Bazelu sa Švajcarskom u meču koji je trebalo da pobedimo 3:0. Bio sam ubeđen da ćemo na Olimpiku da rešimo stvari sa rivalima. Ali, umesto toga, moraćemo da sačekamo pre nego što obrišemo mrlju. Osećam isto razočaranje koje sam osetio kada sam izgubio finale Lige šampiona sa Sampdorijom. Znao sam da ga neću ponovo igrati."

(1,48) Nemačka (4,50) Japan (7,75)

Učešće na Svetskom kupu i dalje je nedosanjani san Mančinija koji nikad nije bio na Mundijalu ni kao igrač, ni kao selektor.

"Moje prvo sećanje na Svetski kup je iz 1974. godine kada je (Đorđo) Kinalja poslao dođavola (selektora Feruča) Valkaređija, a onda 1978. kada je Argentina postala svetski šampion, ali kao i sve ostale me je oduševila igra Holanđana."

Uprkos neuspehu u kvalifikacijama, iskusni stručnjak ne želi da napusti reprezentaciju s kojom je vezan ugovorom do 2026. godine, kada je Svetsko prvenstvo u Kanadi, SAD i Meksiku.

"Biti selektor je lepa stvar, ispunjava te ponosom. Odlučio sam da ostanem i ponovo pokušam da ulovim plasman na Mundijal. Ali ništa u fudbalu nije definitivno, stvari uvek mogu da se promene. Ostao sam jer želim da se osvetim, ali sada ne možemo toliko da gledamo unapred. Svetsko prvenstvo 2026. je predaleko. Razmišljamo o finalu Lige nacija koje ne treba da potcenimo i na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. na kojem želimo da odbranimo titulu."

(1,18) Španija (7,50) Kostarika (22,0)

Pričao je i o budućnosti reprezentacije.

"Mnogo je mladih igrača i u poređenju sa prošlim ciklusom biće potrebno više vremena da se sastavi i napravi tim. Ali imam dobar osećaj. Ako je igrač dobar, može da igra u Seriji A u bilo kom uzrastu. Mladi rastu ako igraju, ali pre svega ako su u vrhunskim timovima iz Lige šampiona. Na taj način podižu lestvicu i uče da se uljuljkaju."

Nije isključio povratak Đorđa Kjelinija u nacionalni tim, ali u drugoj ulozi.

"Đorđone sa istorijom koju ima, može da radi šta hoće. Moramo da se čujemo sa predsednikom Gravinom, ali ako on to želi, u reprezentaciji ima mesta za njega."

(1,55) Belgija (4,30) Kanada (6,75)

Nabrojao je favorite za Zlatnju boginju u Kataru.

"Argentina je favorit, ne samo zato što ima Mesija. Protiv nas u junu ostavila je veliki utisak na mene. Apsolutno mislim da je vreme za Južnoamerikanca. Francuska je, čak i bez Benzeme jaka, kao i Nemačka i Belgija, a pre ili kasnije Engleska će nešto da osvoji. U nekim aspektima, Evropsko prvenstvo je teže od Svetskog."

Vraćajući se na domaći teren, Manćini je pričao i o Seriji A koja će se nastaviti 4. januara posle pauze od 52 dana.

"Duga pauza može da pomogne onima koji su u 'poteri'. Milanu ide dobro, Juve se oporavio, ali Inter vidim kao veoma jakog, najopasnijeg rivala Napoliju. Spaleti ima veliku, zasluženu prednost. Njegov tim igra lep i pobednički fudbal. Mislim da će januar biti odlučujući za sve nas i pomoći će nam da razumemo mnoge stvari", objasnio je Mančini.


tagovi

Roberto MančiniItalijaKatar2022Mundijal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara