Ronaldo ne gubi od Srbije, ali ne može ni do gola

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.03.19. | 17:15

Jedna dobra i jedna loša vest za Orlove pred duel u Lisabonu

Svi drhte od Ronalda osim – Srbije. Svi mogu da pobede Portugal, osim – Srbija. Pogled u prošlost pred predstojeći duel dve reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo donosi jednu dobru i jednu lošu vest za Orlove.

Hajde da krenemo od one dobre. Reprezentacija Srbije je jedna od retkih kojoj Kristijano Ronaldo nikada nije zatresao mrežu, a da je igrao tri puta protiv nje! Pet puta proglašeni najbolji fudbaler sveta i jedna od najvećih „gol mašina“ svih vremena, dva puta je na svom terenu dočekivao Orlove, a bio je jednom i u Beogradu i nije mu pošlo za nogom da se upiše u strelce.

Izabrane vesti

Nije da ga „prizivamo“, pogotovo posle het-trika u dresu Juventusa protiv Atletika, ali nadamo se da će Nikola Milenković, Uroš Spajić i ostali momci naći način da mreža Srbije ostane nedodirljiva za jednog od najboljih fudbalera sveta.

A, da još malo dosolimo? Ronaldo je kao tinejdžer dva puta u dresu Sportinga igrao protiv Partizana u Kupu UEFA i ni tu nije uspeo da se upiše u strelce. Četiri gola postigli su Lavovi u dva meča sa crno-belima (i primili šest), a Kristijano je u statistiku „ubacio“ jednu asistenciju.

Kristijano nije igrao za Portugal od Svetskog prvenstva u Rusiji, a poslednji gol je postigao na Mundijalu protiv Maroka u grupnoj fazi.

Sada ona loša vest. Reprezentacija samostalne Srbije je četiri puta u istoriji igrala protiv Portugala. Tri puta je u sastavu rivala bio Kristijano Ronaldo. I naš tim nijednom nije pobedio! Istina, uvek je u mečeve ulazio kao autsajder i mogli bismo, nažalost, da konstatujemo da je taj epitet opravdao.

Prvi duel je bio 2007. godine, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Austriji i Švajcarskoj. Meč na stadionu Crvene zvezde je završen rezultatom 1:1, a najviše se, kao najjači utisak utakmice, ističe kako je Igor Duljaj strpao u džep Kristijana Ronalda, koji je i tada žario i palio svetskom scenom. Gol za Portugal u Humskoj postigao je Tijago u petom minutu, a izjednačio je Boško Janković u 37.

Isti rezultat, 1:1, bio je i u utakmici u Lisabonu. Ponovo je poveo rival i ponovo rano, u 11. minutu, strelac je bio Simao. Srbija je do boda došla u samom finišu preko Branislava Ivanovića (87. minut). Ovaj duel se pamti po fizičkom sukobu tadašnjeg selektora Navigatora Luisa Felipea Skolarija i defanzivca Orlova Ivice Dragutinovića.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine ponovo su spojile u grupi Portugal i Srbiju. Prvi meč je bio u Lisabonu, dobio ga je domaćin 2:1, golovima Rikarda Karvalja (10. minut) i Fabija Koentraa (63. minut) i to samo dva minuta pošto je Srbija došla do izjednačenja preko Nemanje Matića (61. minut).

Na drugi meč, u Beogradu, Kristijano Ronaldo nije doputovao. Nije bilo ni potrebe. Portugal je ponovo pobedio, 2:1, pogocima Nanija (5. minut) i Žoaa Mutinja (78.), dok je strelac za Orlove bio Zoran Tošić (66. minut).

Možda još jedan detalj otkrivaju ova četiri međusobna susreta: na sva četiri Srbija je primila gol u prvih 11 minuta. I onda morala da juri prednost rivala. Eto recepta kako – ne treba.

Piše: Vujadin TOMKOVIĆ


tagovi

Kristijano Ronaldo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara