Eden Azar (©Reuters)
Eden Azar (©Reuters)

Sad je stvarno kraj, a moralo je više: Eden Azar s 31 godinom završio reprezentativnu karijeru

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.12.22. | 12:11

“Hvala vam za ljubav“, rekao je odlazeći kapiten Belgije

Tibo Kurtoa, Kevin de Brujne, Jan Vertongen, Tobi Aldervajreld, Romelu Lukau, Aksel Vitsel, Fereira Karasko... I ispred svih – Eden Azar! Trebalo je to da bude zlatna generacija belgijskog fudbala i mada nema sumnje da će zauvek ostati upamćena treba biti pošten i reći: očekivalo se više. A sada je došao kraj. Tri godine nakon što je zbogom rekao Vensan Kompani, u reprezentativnu penziju otplovio je i kapiten Eden Azar.

Iza njega ostaće 126 utakmica za Crvene đavole, ostaće i 33 gola, 36 asistencija, treće mesto i Srebrna lopta sa Mundijala u Rusiji 2018. godine, pisaće se i tri četvrtfinala (dva sa evropskih, jedno sa svetskih prvenstava), ali... Ostaće i taj utisak da se, kao i na klupskom nivou, Azar prebrzo ugasio.

Izabrane vesti

Možda je prebrzo i došao, u državni tim uskočio još 2008, isprva pravio i mladalačke gluposti kao onda kada je, nakon što ga je selektor izveo iz tima, otišao ispred stadiona da pojede hamburger, ali je uspeo da se sabere i u narednih nekoliko godina postao jedan od najboljih fudbalera planete.

Svrstavali smo ga, možda ne uz rame Ronaldu i Mesiju, ali odmah ispod njih. Blistao je u Čelsiju, osvojio dve Premijer lige i naterao Real da plati 115.000.000 evra za obeštećenje... A tamo u Madridu je isparila sva čarolija iz njegovih stopala. Povrede nisu pomogle, verovatno ni koji kilogram viška na Edenovom telu, pa poslednjih meseci Azar nije ličio na sebe.

I pre Svetskog prvenstva spekulisali su belgijski mediji da je možda bolje ostaviti ga na klupi, Leandro Trosar svakako igra veoma dobro u Brajtonu, Roberto Martinez nije imao hrabrosti da to i učini, a Eden je u glavi verovao da može, iako telo više – ne može. U Kataru je ipak shvatio - najbolje od sebe je već dao.

Danas okrećem stranu. Hvala vam na ljubavi. Hvala vam na bezrezervnoj podršci. Hvala vam na svim radosnim trenucima koje smo delili od 2008. Danas sam odlučio da okončam reprezentativnu karijeru. Sledeća generacija je spremna. Mnogo ćete mi nedostajati“, napisao je Azar na društvenim mrežama.

Njegov odlazak znači i kraj te Zlatne generacije, jer godine će svakako u penziju odvući i Vertongena i Aldervajrelda... Ostaće De Brujne, Lukaku, pa nove generacije predvođene Šarlom de Keteleareom... Nije to isto.



tagovi

Eden Azarfudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara