©Reuters
©Reuters

Sprema se velika čistka na Old Trafordu, samo su trojica nedodirljivi

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.04.24. | 17:49

Čak bi i Markus Rašford mogao da ode

Na Old Trafordu se više gotovo ničemu ne nadaju. U svaku narednu sezonu ulaze sa minimalnim ambicijama, svesni da bi u suprotnom mogli samo da se razočaraju. Tako je, uprkos najavama Erika ten Haga, bilo i ove godine, ispostaviće se s razlogom.

U Mančester Junajtedu knjiže još jednu neuspešnu sezonu. I dalje imaju za šta da se bore - finale FA kupa, plasman u Evropu - ali su bez onog glavnog, Lige šampiona, odavno ostali, a neigranje iste sa sobom nosi ogromne finansijske posledice, koje će zahtevati oprezniji pristup fudbalskom tržištu ovog leta.

Izabrane vesti

Premijer liga je primenom pravila o profitu i održivosti uterala strah među klubove, a kako će i posle blizu 600.000.000 evra utrošenih na pojačanja od leta 2021. godine na ovamo po drugi put u poslednje tri sezone ostati bez značajnog prihoda koji sa sobom nosi učešće u Ligi šampiona, Junajted je primoran izbalansira knjige ne bi li se našao u opasnosti od kršenja pomenutog pravila.

Zbog toga je, piše britanski Telegraf, mančesterski klub spreman da ovog leta sasluša ponude za svakog igrača osim za trojicu zvezda u usponu. Reč je o Kobiju Mejnuu, Alehandru Garnaću i Rasmusu Hejlundu, trilingu oko kojeg se na Old Trafordu nadaju da će moći da grade tim za budućnost. Verovali su da će tako biti i sa Markusom Rašfordom, ali su napravili pogrešnu procenu. Engleski napadač iza sebe ima burnu sezonu, kako na terenu tako i van njega, te dolaskom novih vlasnika (INEOS grupa) više nije u grupi nedodirljivih.

Alehandro Garnaćo i Kobi Mejnu (©Reuters)Alehandro Garnaćo i Kobi Mejnu (©Reuters)

Telegraf navodi da Junajted nije u aktivnoj potrazi za Rašfordovim potencijalnim kupcem, ali da neće imati ništa protiv prodaje u slučaju odgovarajuće ponude. Jedan od razloga leži u tome što je Markus prošlog leta potpisao novi petogodišnji ugovor vredan 380.000 evra nedeljno, što u godinama kada nema Lige šampiona predstavlja ogroman teren za klupski budžet. Doduše, sam izostanak iz elitnog evropskog takmičenja, napominje pomenuti izvor, skresaće plate igračima za 25 odsto u narednoj sezoni, a odlasci Rafaela Varana i Antonija Marsijala, kojima na kraju sezone ističu bogati ugovori, takođe će uštedeti ogroman novac koji bi mogao da bude preusmeren na dovođenje novog pojačanja.

Dodatan problem mogao bi da se javi ukoliko Junajted ne izbori ni Ligu Evrope - Njukasl ima samo bod manje, alternativa je osvajanje FA kupa koje igra protiv Mančester Sitija - i u tom slučaju na Old Trafordu bi dolaske novajlija bili primorani da finansiraju isključo novcem od prodaja. U izlogu su, dakle, praktično svi, s tim da najbolju priliku za zaradu u klubu vide od Džejdona Sanča i Mejsona Grinvuda koji igraju vrlo dobro na pozajmicama u Dortmundu i Hetafeu.

Po koji milion mogli bi da donesu i Aron Van Bisaka, Doni van de Bek, Viktor Lindelef, naravno, pod uslovom da za njih postoji interesovanje. Tu su i 'istrošeni' Kazemiro i Kristijan Eriksen sa vrlo dobrim ugovorima - Brazilac jedan od najplaćenijih u ekipi - od kojih bi Junajted najverovatnije mogao da spase samo novi udar saudijskih klubova na velika imena evropskog fudbala.

Tek nakon što se oslobodi nepotrebnih igrača, Junajted će u kupovinu. Na vrhu šoping liste navodno su novi centarfor, centralni vezista i desni štoper, s tim da ovog leta Erik ten Hag izvesno neće imati na raspolaganju da plati 70.000.000 evra i više na jednog igrača, kao što je to bio slučaj sa Kazemirom, Antonijem i Hejlundom u prethodne dve godine. Naravno, pod pretpostavkom da se čelnici kluba prvo ne reše njega...


tagovi

Mančester JunajtedMarkus RašfordKobi MejnuAlehandro GarnačoRasmus Hojlund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara