(© Star sport)
(© Star sport)

Spartak za rekorde, Ljajić za brigu

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.12.23. | 10:25

Tri dana pre jesenje zavese, Pazarce muči povreda bivšeg reprezentativca

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Pazara)

Godinama je Novi Pazar muku mučio s Radnikom. Neretko je gubio bodove kao domaćin, po pravilu teško postizao golove. U poslednjem trijumfu od 2:1 na Gradskom stadionu, po kazni lišenom gledalaca i u 19. kolu Mozzart Bet Superlige (a tako će biti sve do martovske 25. prvenstvene runde i meča sa Voždovcem), tek drugi put u međusobnim duelima uspeo je da mrežu Surduličana zatrese više od jednom u vremenskom intervalu od 90 minuta.

Izabrane vesti

Premijerno su protiv najjužnijeg člana elitnog karavana imali Pazarci dvojicu strelaca, Abdulaja Sisea i Adema Ljajića. Pre osam i kusur godina je slavlje od 2:0 na sportskom zdanju kraj Jošanice sa dva hica potpisao na superligaškom nivou još uvek opasni Vojo Ubiparip. Valja podsetiti i da su Plavi nakon avgustovskog remija bez golova na niškom Čairu, gde se igralo zbog lošeg stanja travnate podloge u Surdulici, ostali bez trenera sa početka sezone Dragana Aničića, čije je kormilo preuzeo aktuelni šef struke Siniša Dobrašinović.

Zahvaljujući vrlo dobroj i efikasnoj partiji u prvom poluvremenu, uprkos teškim uslovima za fudbal, Dobrašinovićevi momci upisali su devetu ligašku pobedu u takmičarskoj 2023/24, ali ih je snalažljivi defanzivac poslednjeg na tabeli Ilija Milićević dobrom reakcijom duboko u petercu šest minuta pre nego je počela da se obračunava sudijska nadoknada naterao da malo i strepe. Možda čak malo više, s obzirom da su se čak i s igračem više povuklli ispred svog čuvara mreže i (do ulaska Sejdube Sume), kapitena Nikole Mirkovića. Morali su nekoliko puta da odreaguju na centrirane lopte, realno ne dozvolivši momcima Milana Milanovića da stvore kapitalnu šansu za izjednačenje.

Ono što i dalje zabrinjava sve u pazarskom taboru je detalj iz 87. minuta, u kojem je još jednom nadahnuti Ljajić ustupio mesto Miljanu Momčiloviću. Uz otežano kretanju i bolnu grimasu, najbolji igrač Mozzart Bet Superlige u novembru izašao je držeći se za zadnju ložu. Nedelja je prošla bez treninga, pa bi tokom dana, a posle dodatnih pregleda u Beogradu, moglo da bude jasnije da li je i kakvu štetu pretrpeo bivši državni reprezentativac i zajedno s njim gromoglasni evropski kandidat.

Pred spuštanje zavese u prvom delu fudbalskog šampionata Srbije i zaostali duel devetog kola sa gostujućim Spartakom (četvrtak, 15.00 – Arena Sport 1 Premium), apsolutno nije svejedno da li će Dobrašinović moći da računa na najboljeg u plavo-belom dresu i pojedinca koji oplemenjuje igru čitavog kolektiva.

Susret sa Subotičanima višestruko je značajan za Pazarce, trenutno četvrtoplasirane u Mozzart Bet Superligi sa 29 bodova. Pobedom bi prezimili u zoni evropskih takmičenja, na četvrtoj ili u najgorem slučaju petoj poziciji. Uzgred, srušili bi i dva klupska rekorda – po broju osvojenih bodova i ostvarenih pobeda u jesenjoj polusezoni, možda i onaj po pitanju plasmana uoči prolećnih vojevanja. Tu nisu bili bolji od petog mesta davne 2014/15.

Nikada do sada Novi Pazar nije imao više od 31 boda u prvih 19 ligaških kola, a do te cifre dobacio je dva puta. Uspelo je to pre tačno deset godina momcima vođenim upravo od stručnjaka koji je u petak sedeo na klupi fenjeraša iz Surdulice - Milanovića, u većoj meri (15 utakmica), ali je doprinos dao i njegov naslednik Zoran Njeguš (četiri utakmice). Imao je Pazar 31 bod i posle 19 kola u takmičarskoj 2022/23, takođe u trenerskoj proporciji 15/4 postavljenoj od Vladimira Gaćinovića i Damira Čakara.

Prošlogodišnji Pazar ostvario je za klub rekordnih devet trijumfa u najjačoj ligi do zimske pauze (osam Gaćinović, jedna Čakar), što je izjadnačila i ova generacija sa identičnim 8/1 doprinosom Dobrašinovića i prethodnika mu Aničića. Za najbolji rezultat popularnog kolektiva u tom domenu potrebna su tri boda kroz tri dana protiv Spartaka.   



tagovi

FK Novi PazarNovi PazarAdem Ljajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara