Navijači Visle, Pogona i trofej Kupa Poljske (©Photo/Map: Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0, ©Twitter)
Navijači Visle, Pogona i trofej Kupa Poljske (©Photo/Map: Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0, ©Twitter)

Spektakl zbog kakvog se voli fudbal: Posrnuli velikan iz druge lige došao na korak do trofeja

Vreme čitanja: 6min | čet. 02.05.24. | 10:49

Visla je iznenadila sve i stigla do finala Kupa Poljske, ali tamo je u Varšavi čeka Pogon, koji igra za svoj prvi trofej u istoriji kluba (četvrtak, 16)

Prava mala senzacija u poljskom fudbalu, zbog koje finale Kupa Poljske dobija na značaju daleko više nego ranijih godina. U njemu ćemo ovog četvrtka od 16 časova gledati Pogon i posrnulog velikana, sada drugoligaša Vislu iz Krakova, klub koji su mnogi odavno optisali usled katastrofalnog finansijskog stanja.

Pogon je sedmi u Ekstraklasi, zato što je u lošoj formi i u poslednja četiri kola je zabeležio samo jednu pobedu. Ako danas na neutralnom terenu u Varšavi pobedi tim iz Ščećina, izboriće se za plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije. U suprotnom, da bi se našao tamo Pogon će u preostala četiri kola morati da stigne do trećeg mesta (trećeplasirani Gornik iz Zabžea ima samo tri poena više).

Izabrane vesti

Naravno, o tome trenutno niko u Pogonu ne razmišlja, jer klubu koji postoji 76 godina se ukazala istorijska prilika. Najidealnija do sada da u vitrine uđe prvi trofej.

Do sada je Pogon dvaput bio vicešampion Poljske (1987. i 2001 - kada mu je upravo Visla uzela titulu), dok je u tri navrata igrao finale nacionalnog kupa i svaki put je bio poražen. Od Legije 1981, Leha 1982. i Jagjelonije 2010. godine, sve sa po 1:0!


16.00: (1,75) Pogon (3,50) Visla Krakov (4,50)


Ove sezone Pogon je napravio vrlo interesantnu ekipu, predvođenu kapitenom i dugogodišnjim reprezentativcem Poljske Kamilom Grosickim. Uz 35-godišnjeg ofanzivca najbolji strelac ekipe je grčki napadač Eftimios Kuluris, pojačanje iz LASK-a, a među mnogobrojnim strancima tu su i Hrvat Danijel Lončar i slovenački vezista Luka Zahović, sin Zlatka Zahovića.

Rival Pogona u meču za trofej je jedan od najvećih poljskih fudbalskih klubova, Visla. To je klub prebogate istorije, 14 puta je bio šampion zemlje, još u 10 navrata vicešampion, a četiri puta je osvajao Kup Poljske. Solidne rezultate je beležio i na međunarodnoj sceni, najbolji u sezoni 1978/1979, kada je igrao četvrtfinale Kupa evropskih šampiona.

Visla ima svoju armiju navijača, ponos je Krakova, drugog najvećeg grada u zemlji. Međutim, predugo je već bez trofeja, poslednju titulu je osvojio u sezoni 2010/2011, dok Kup Poljske nije uzeo još od 2003. godine. Sezone bez značajnijih uspeha zadavale su sve veće udare na kasu, renome kluba je zahtevao dovođenje skupih pojačanja, ali oni nisu donosili rezultat. Na sve to se nadovezala i pandemija korona virusa, što je kulminiralo time da je Visla u sezoni 2021/2022 ispala iz Ekstraklase i u nju se još uvek nije vratila.

Neće po svoj prilici ni ove sezone, barem ne direktno. Četiri kola su ostala do kraja prvenstva, a prva dva mesta koja donose direktne promocije su rezervisana za Lehiju iz Gdanjska i Arku. Visla je tek peta, ako sačuva bod prednosti u odnosu na Vislu iz Ploka igraće baraž za promociju, mada tamo nije favorit.

Makar se konsolidovala otkad je većinski vlasnik postao Jaroslav Krolevski. Ovaj 37-godišnjak je nekada igrao fudbal na amaterskom nivou, ima završen doktorat, programer je i profesor na AGH Univerzitetu u Krakovu. Nije Krolevski neki bogataš koji može klubu da donese lični novac, ali spasao je Vislu bankrota pokretanjem brojnih društvenih akcija.

Jakub Blaščikovski (©Reuters)Jakub Blaščikovski (©Reuters)

Doduše, najviše je pomogao nekadašnji fudbaler Visle, a kasnije Borusije iz Dortmunda, Jakub Blaščikovski, koji je sam otkupio 15 odsto deonica kluba, a prošle godine je do odlaska u penziju i igrao za nju u drugoj ligi. Kao deoničar se i danas pita u određenoj meri za rukovođenje Vislom.

Finansijska situacija i dalje nije idealna u Krakovu, ali je očigledno dovoljno dobra da se privuku i inostrana pojačanja.

Trener je Španac Albert Rude, 36-godišnjak koji je bio pomoćni trener u Pačuki, Montereju (Meksiko) i Interu iz Majamija, a kasnije šef stručnog štaba u kostarikanskom Alahuelenseu i španskom trećeligašu Kasteljonu.

U Vislu je Rude došao prošlog leta, a uz njega je stigao i veliki broj španskih fudbalera. Uglavnom takođe iz nižih liga. Najbolji strelac Bele zvezde je 27-godišnji Anhel Rodado, centarfor koji je stigao iz Ibice. Postigao je Rodado 16 golova u prvenstvu i tri u Kupu Poljske. Najbolji asistent Visle je Hesus Alfaro, letošnje pojačanje iz četvrtoligaša Badahoza, a bitan šraf u timu je Đoao Roman, nekadašnji omladinac Espanjola, koji godinama već obitava u poljskom fudbalu, u kojem je igrao za Šljonsk iz Vroclava, Miđ i Podbeskidze.

Nisu njih trojica jedini španski fudbaleri, u Krakovu su još golman Alvaro Raton, štoper Eneko Satrustegi, levi bek David Hunka, defanzivni vezista Mark Karbo i krila Miki Viljar i Anhel Baena. Ukupno čak devet španskih fudbalera nastupa za Vislu.

Na Nacionalni stadion u Varšavi, gde će se igrati finale, može da uđe 58.580 gledalaca. Imaće Pogon svoje navijače svakako, ali većina će ipak da bude uz Vislu. Prema procenama u poljskim medijima, oko 24.000 navijača je ovog četvrtka krenulo iz Krakova put prestonice. Naravno, ima i onih iz drugih gradova kojima je Bela zvezda pri srcu. Uostalom, 55.000 ulaznica za finale je planulo prvog dana kada su one puštene u prodaju.

Po igračkom kvalitetu Pogon je veliki favorit. Sam Grosicki je odigrao više ovako bitnih utakmica od čitavog prvog tima Visle zajedno. Međutim, u finalima ne pobeđuje uvek bolja ekipa. Nekada je motivacija presudni faktor, a teško da ovaj pehar želi iko više od fudbalera Visle. Baš zbog svega kroz šta je klub prolazio prethodnih godina.

Olgerd Moskalevic, nekadašnji reprezentativac Poljske koji je početkom 21. veka igrao za Pogon, a kasnije sa Vislom osvojio dve titule i jedan kup, očekuje spektakularan meč i ubeđen je da drugoligaš nije bez šansi.

Ova utakmica nije proslava samo za Vislu i Pogon, već za čitav poljski fudbal. Ne dešava se često da 55.000 karata bude rasprodato za jedan dan. Nacionalni stadion je retko pun, a ovog puta će biti i to je prelepa stvar. U teoriji Pogon ima veće šanse, ali ovo je finale i to što se sastaju prvoligaš i drugoligaš nema velike razlike. Videćemo šta će da se desi na terenu. Pogon igra lepo, navijači mogu da uživaju, ali ima slabosti. Uprkos njima uvek se trudi da diktira tempo, igra ofanzivno i napravi što je moguće više šansi iz poseda. Visla takođe voli da igra fudbal, borila je se hrabro i protiv ostalih prvoligaša sa kojima se sastajala u kupu, a tako đe da bude i danas. Tražiće svoje šanse i ne sumnjam da u Krakovu veruju da će da osvoje trofej“, kazao je Moskalevic.

Ovaj 50-godišnjak, koji je igrao kao vezista tokom igračke karijere, takođe ističe Kamila Grosickog kao potencijalnog junaka finala.

Grosicki ima 35 godina, ali uvek sam pričao da u fudbalu ne pravi razliku starost već znanje. Sve je više igrača u poznim tridesetima koji su lideri svojih ekipa. Zato ponavljam, ne gledajte mu u ličnu kartu već u ono šta radi na terenu,. Kamil je sjajna osoba, ima harizmu i ume da mobiliše saigrače u svlačionici. Najvažnije je što na terenu svojim pristupom predstavlja primer drugima“, objasnio je Moskalevic.

Poslednji put su se Pogon i Visla sastali u martu 2022. godine, kada je tim iz Ščećina slavio sa 4:1 i pogurao rivala ka drugom rangu. Ipak, odavno ove dve ekipe nisu odigrali ovako značajnu utakmicu.

KUP POLJSKE – FINALE

Četvrtak

16.00: (1,75) Pogon (3,50) Visla Krakov (4,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup PoljskeVisla KrakovPogon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara