Tim Hrvatske sa utakmice protiv Danske (©Reuters)
Tim Hrvatske sa utakmice protiv Danske (©Reuters)

SPISAK HRVATSKE: Jakić i Grbić otvaraju šampanjac, šestorica iz HNL-a, otpali Brekalo, Ivanušec, Čolak...

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.11.22. | 11:46

Bez velikih iznenađenja u taboru reprezentacije koja brani titulu viceprvaka sveta

Kristijan Jakić i Ivo Grbić otvaraju šampanjac, poslednji put u narednih mesec dana. Vezista Ajntrahta iz Frankfurt i golman madridskog Atletika veliki su pobednici trke za poslednja dva mesta u timu Hrvatske koji će na Mundijalu u Kataru braniti titulu viceprvaka sveta. Niko ne očekuje da u tome zaista i uspeju, ali samo učešće na planetarnoj smotri razlog je za slavlje.

Posebno ako ste do viza stigli u foto finišu. Grbić, iako ne baš standardan u Atletiku, ipak igra za – Atletiko, pa je dobio prednost u odnosu na Rijekinog Nediljka Labrovića i mladog Dominika Kotarskog iz PAOK-a. Jakić je poziv dobio zbog bojazni o spremi Marcela Brozovića, koji je od oktobra odigrao samo devet minuta protiv Juventusa, ali selektor Zlatko Dalić nije ni razmišljao o tome da ga ne vodi na put.

Izabrane vesti

Bilo je samo dileme ko će tu da bude “osigura”, Nikola Moro je otpao još ranije, pošto posle odlaska Siniše Mihajlovića nema minutažu u Bolonji, a danas je sa Mundijalom na TV ekranu morao da se pomiri i Dinamov Josip Mišić.

Poslednji rez nisu prošli ni Duje Ćaleta Car (Sautempton), Marin Pongračić (Leče), Luka Ivanušec (Dinamo Zagreb), Josip Brekalo (Volfzburg), te Antonio Mirko Čolak, koji ove sezone blista u dresu Rendžersa.

Dobar igrač, dao je 11-12 golova, to poštujem i cenim, ali ovo je naša odluka iza nje stojim milion odsto. Ja biram i odgovaram, Ante Budimir je tu je nam daje veliku snagu koja nam treba, on nam daje agresiju i skok igru, pogotovo defanzivnu. Uvek će biti nezadovoljnih i srećnih izborom, nisam bio sklon na Svetsko prvenstvo da vodim nekoga ko je prvi put s nama kao što je Mišić. On je u mojim planovima za budućnost. Jakić igra u Ajntrahtu”, obrazlagao je Dalić odluku.

HRVATSKA ISPADA U OSMINI FINALA – KVOTA 2,50

Interesantno, u hrvatskom timu čak šestorica igrača iz domaće HNL lige: pored golmana Dominika Livakovića i Ivice Ivušića, tu su i štoper Josip Šutalo, te napadači Mislav Oršić, Bruno Petković i Marko Livaja za koga se pretpostavlja da bi mogao i da bude startni špic Vatrenih.

Glavna snaga Hrvatske ipak dolazi iz najjačih klubova sveta. Naravno, misli se na Realovog Luku Modrića, alfa mužjaka u ovom sastavu, pa Interovog Marcela Brozovića, bez obzira na tu povredu, Čelsijevog Marija Kovačića i Totenhemovog Ivana Perišića. Mnogo se očekuje i od Lajpcigovog Joška Gvardiola, jer Domagoju Vidi i Dejanu Lovrenu ističe vreme i oni sasvim moguće ovog puta neće biti ni starteri.

Hrvatska će se okupiti u ponedeljak, a generalnu probu za Mundijal imaće u sredu u sudaru sa Saudijskom Arabijom. Prvi meč na Mundijalu igraće protiv Maroka 23. novembra, a za prva dva mesta boriće se i sa Belgijom i Marokom. Ko prođe, ukršta se sa grupom u kojoj su glavni favorite Nemačka i Španija.

TIM HRVATSKE ZA SVETSKO PRVENSTVO

GolmaniDominik Livaković (Dinamo Zagreb), Ivo Grbić (Atletiko Madrid), Ivica Ivušić (Osijek);

Odbrana: Domagoj Vida (AEK Atina), Dejan Lovren (Zenit), Borna Barišić (Rendžers), Josip Juranović (Seltik), Joško Gvardiol (RB Lajpcig), Borna Sosa (Štutgart), Josip Stanišić (Bajern), Martin Erlić (Sasuolo), Josip Šutalo (Dinamo Zagreb);

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Čelsi), Marcelo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Ren), Kristijan Jakić (Ajntraht Frankfurt), Luka Sučić (Red Bul Salcburg);

Napad: Ivan Perišić (Totenhem), Andrej Kramarić (Hofenjam), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Majorka), Marko Livaja (Hajduk Split).


tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskeKatar2022Zlatko Dalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara