Takuma Asano (©Starsport)
Takuma Asano (©Starsport)

Stanojević svima dao šansu: Zdjelar i Asano zakucani u prvih 11, veliko poverenje u Miljkovića i Svetu Markovića

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.12.20. | 09:12

Kod Miloševića su Vitas, Sadik i golman Popović bili sigurni starteri, aktuelni trener proširio kadar

Kad je pred kraj utakmice sa Mladosti poslao na teren Nemanju Jovića, a talentovani krilni vezista mu se odužio asistencijom za pogodak Lazara Markovića, makar po jednom osnovu mogao je Aleksandar Stanojević spokojno da razmišlja o zimskom raspustu. Otkako je početkom septembra seo na klupu Partizana dao je šansu svakom igraču. Nekom manje, nekom više, ali podatak da nikog nije preskočio nagoveštava da će prirodna selekcija odrediti ko će u nastavku sezone nositi crno-belih.

U krupnom kadru se jedino nije pojavio Periša Pešukić, ali kako je reč o fudbaleru koji ni kod Sava Miloševića nije konkurisao za tim (poslednji od dva meča za Parni valjak datira od septembra 2019) deluje da su svi imali priliku da se predstave. Nekim da zacementiraju pozicije, drugi da dovedu struku u dilemu, pojedinci da prijatno iznenade, neki razočaraju. Kad se pogledaju tri i po meseca Stanojevićevog šefovanja stiče se utisak da je jesenji deo sezone bio selektivan. I sad je vreme da se na osnovu toga ko je šta pokazao – i ko nije – svedu računi, da se odluči ko nastavlja dalje.

Izabrane vesti

Ako je po tome, onda je najkonstantniji fudbaler Partizana u prvom delu sezone Saša Zdjelar. Bez obzira da li je na klupi sedeo Milošević ili Stanojević, zadnji vezni je bio „zakucan“ u prvih 11, što dokazuje da mu struka najviše veruje. Kao i lane. Učinkom je Zdjelar opravdao poverenje, bio igrač sa najmanje oscilacija minulih mesesi, a podatak da je od 24 utakmice (19 u prvenstvu, tri u Evropi, dve u kupu) odigrao 23 najbolja je potvrda teze koliko znači ovom timu. Bio bi novi A reprezentativac Srbije na maksimumu da ga u završnoj rundi, protiv Mladosti Aleksandar Stanojević nije ostavio na klupi. Taj detalj jeste okrnjio statistiku, ali nije pokvario ukupnu sliku o Zdjelarovim mogućnostima, pošto je igrao sve vreme. Od prvog do poslednjeg minuta. Od Kruševca početkom avgusta do gostovanja Voždovcu nije izostao ni minut. Kao da se ne umara. Jedini u aktuelnom kadru je prebacio „kotu 2.000“.

Jednak broj utakmica (23) skupio je i Takuma Asano, s tim što je Japanac zamenjen čak 13 puta. Činjenica da su jedino on i Zdjelar – ne računajući Filipa Stevanovića, kome je prohodnost ka mestu starter olakšana statusom bonusa – prebacili broj od 20 utakmica pokazatelj je da su obojica trenerima važniji nego što se to ponekad navijačima čini.

Ako se dosadašnji tok sezone podeli na deo koji je vodio Savo Milošević i onaj kad je tim sastavljao Aleksandar Stanojević uočljivo je nekoliko „zakonitosti“. Posle Zdjelara i Asana, prethodni trener je najviše verovao Urošu Vitasu (počeo i završio svaki meč do rokade na klupi), Umaru Sadiku (uvek starter od Napretka do Vojvodine), kao i Aleksandru Popoviću (redovno među stativama zaključno sa porazom u Novom Sadu, kad je Milošević digao sidro, osim u kvalifikacijama za Ligu Evrope kad je mesto među stativama prepustio kapitenu Vladimiru Stojkoviću). Aktuelni strateg se, uz nezamenjivog srpskog i japanskog reprezentativca, najčešće oslanjao na Aleksandra Miljkovića i Svetozara Markovića, defanzivaci su igrali svaki put ako su bili zdravi. Desni bek odradio je 15 vezanih mečeva od Rada do TSC (povišena telesna temperatura ga izbacila iz konkurencije za završna dva kola), dok bi štoper skupio maksimalne minute da u finišu večitog derbija nisu počeli da ga hvataju grčevi, a prehlada ga sprečila da igra protiv Mladosti.

Pravilo o bonus igračima omogućilo je Aleksandru Popoviću da se diči činjenicom kako je branio češće (13 puta) od Stojkovića (sedam) i Stevanovića (četiri), ali se nisu svi Partizanovi talenti okoristili o ideju FSS. Recimo, Denis Stojković je imao neku ulogu kod Miloševića, dok bi u Stanojevićevom mandatu nestao sa mape. S druge strane, povratnik na klupu je uočljivo proširio kadar, za razliku od minule sezone, koju je Partizan izgurao sa 13-14 igrača sad ima više opcija za kombinovanje, što se videlo po tome što su branila čak trojica golmana, rotirali se levi bekovi (najviše Urošević, u poslednje vreme Obradović), menjali štoperi (čas Banjak, čas Vujačić uz Markovića), u manevru postojala dijalektika Natho-Suma iza špica, posle odlaska Sadika improvizovalo u napadu (Bajbek, Holender, Asano, Štulić)...

MINUTAŽA FUDBALERA PARTIZANA U PRVOM DELU SEZONE

Vladimir STOJKOVIĆ 7 690

Nemanja STEVANOVIĆ 4 360

Aleksandar POPOVIĆ 13 1.170

Aleksandar MILJKOVIĆ 15 1.358

Nemanja MILETIĆ 5 450

Svetozar MARKOVIĆ 10 898

Maki BANJAK 15 1.380

Bojan OSTOJIĆ 9 602

Igor VUJAČIĆ 6 540

Uroš VITAS 14 1.202

Slobodan UROŠEVIĆ 20 1.551

Ivan OBRADOVIĆ 7 482

Rajko BREŽANČIĆ 4 196

Saša ZDJELAR 23 2.109

Aleksandar ŠĆEKIĆ 20 1.257

Bibars NATHO 20 1.423

Milan SMILJANIĆ 6 106

Miloš JOJIĆ 8 545

Takuma ASANO 23 1.956

Sejduba SUMA 17 915

Filip STEVANOVIĆ 21 1.179

Lazar MARKOVIĆ 14 693

Aleksandar LUTOVAC 15 546

Lazar PAVLOVIĆ 7 175

Denis STOJKOVIĆ 10 229

Nikola ČOLIĆ 7 130

Nemanja JOVIĆ 1 21

Đorđe IVANOVIĆ 5 121

Filip HOLENDER 8 610

Umar SADIK 13 1.071

Bojan MATIĆ 9 191

Žan Kristof BAJBEK 2 99

Nikola ŠTULIĆ 7 104

Na listi nema Dušana Lalatovića, prosleđenog na pozajmicu Teleoptiku u završnici letnjeg prelaznog roka, kao i talenata prekomandovanih iz mlađih kategorija poput Gočmanca i Vlahovića, povremeno na treninzima prvog tima

*Napomena: Iza imena i prezimena fudbaler su broj utakmica i minuta provedenih na terenu u prvom delu sezone


tagovi

Aleksandar StanojevićTakuma AsanoSaša ZdjelarSuperligaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara