Takuma Asano, jesenas najjače Partizanovo oružje (©Starsport)
Takuma Asano, jesenas najjače Partizanovo oružje (©Starsport)

Dominacija iz uvoza: Partizan 152, stranci 113!

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.12.20. | 09:47

Za godinu i po dana samo pet puta se desilo da došljaci ne učestvuju u pogocima crno-belih, paradoksalno je da neke velike koristi klub od toga nema

Na početku Partizanove vladavine srpskim fudbalom (šest uzastopnih titula) sjajno su sarađivali Lamin Dijara i Almami Moreira, maltene sam je Parni valjak do Lige šampiona dovezao Gabrijel Kleo, veličali su Grobari partije Leonarda da Silve Soze, impresionirao ih je i Rikardo Gomeš, međutim, dominacija stranaca u odnosu na ostatak tima kao u poslednje dve (krnje) sezone se ne pamti.

Od leta 2019. do danas fudbaleri došljaci su zaslužni za čak 113 golova crno-belih. Što dobija na značaju ako se zna da je u tom periodu klub iz Humske dao ukupno 152. Potvrda teze da najveći uticaj na kreiranje rezultata imaju legionari stigla je u završnom kolu jesenjeg dela prvenstva: Sejduba Suma je namestio dva, Takuma Asano i Bibars Natho su dali po jedan i pozicionirali se kao najistaknutiji pojedinci susreta sa lučanskom Mladosti.

Izabrane vesti

Savršena potka da se točak istorije vrati na avgust 2019. kad su se okupili i društvo proširili za Umara Sadika i starosedeoca Aleksandra Šćekića. Svako od njih petorice imao je krize, ali u konačnom zbiru ispada da je bez njih teško zamisliti tim crno-belih u trenerskim mandatima Sava Miloševića i Aleksandra Stanojevića.

Od gostovanja u Velsu 25. jula 2019, rešenog pogotkom Aleksandra Šćekića, do okršaja sa Lučancima, potpisanog rukom Gvinejca, Japanca i Izraelca, Partizan je odigrao 71 utakmicu u tri takmičenja i na njima bio precizan 152 puta.

Samo pet puta se za proteklih 18 meseci desilo da se meč završi bez učinka stranaca u vidu gola ili asistencije: u Moldeu (centaršut Zorana Tošića za izjednačenje Nemanje Miletića), s početka minulog prvenstva protiv Rada (Ožegović, Filip Stevanović dva), proletos na duelu sa Radničkim iz Niša (Đorđe Ivanović realizovao jedanaesterac koji je iznudio Slobodan Urošević), na gostovanju nižerazrednoj Vodojaži u prvom kolu prethodnog izdanja kupa (igrali rezervisti, pet golova dao Đorđe Ivanović) i nedavno u susretu sa Proleterom (Aleksandar Miljković omogućio egzekuciju rođenom Kragujevčaninu Filipu Holenderu).

Za sve ostale zaslužni su fudbaleri rođeni van granica Srbije.

Umar Sadik je dao 23, Takuma Asano 21, Sejduba Suma i Bibars Natho po 18, a Aleksandar Šćekić pet.

Učinak dobija na vrednosti kad se proširi za asistencije. Da bi podatak bio verodostojan, eliminisani su pasovi jedni drugima (da se ne bi jedan gol računao dvaput), već se samo gledaju ostalim igračima. Tako dolazimo do činjenice da je Suma namestio devet golova srpskim igračima, Sadik osam, Natho i Šćekić po četiri, a Asano tri.

Te brojke znače igračima kao stavke u biografiji, veličaju ih navijači, doprinose rukovodiocima da podignu cenu u pregovorima, ali... Koliko god dominirali u klubu, nisu nijednom bili konkurentni u trci za titulom. Što reče Aleksandar Stanojević:

Nešto nije u redu“.

 


tagovi

Umar SadikSejduba SumaBibars NathoFK PartizanTakuma Asano

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara