Sergej Milinković Savić i Dušan Vlahović (©AFP)
Sergej Milinković Savić i Dušan Vlahović (©AFP)

Subota u Seriji A: Derbi dva najefikasnija Srbina u Italiji

Vreme čitanja: 9min | sub. 08.04.23. | 12:53

Udariće jedan na drugoga Sergej Milinković Savić i Dušan Vlahović

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima) 

Sergej Milinković Savić i Dušan Vlahović će ukrstiti koplja večeras na Olimpijskom stadionu: dva najbolja strelca iz Srbije u istoriji Serije A. Sergej će imati i duel sa Filipom Kostićem sa kojim deli drugo mesto na listi najboljih asistenata u Seriji A dok će voditi i ljuti boj sa Adrijenom Rabiom, Francuzom sa kojim mogu da mu se ukrste putevi.

Izabrane vesti

Naime, odlaskom Rabioa iz Juventusa povećale bi se šanse da Stara dama (naravno pod uslovom da izađe, bez većih posledica, iz serije postupaka koji se vode protiv nje) angažuje srpskog asa. U Torinu ćemo imati još jedan obračun između srpskih fudbalera, Vanja Milinković-Savić i Nemanja Radonjić protiv Nemanje Matića. Istini za volju, Matić će najverovatnije ući u igru u drugom poluvremenu dok je Ivan Ilić povređen. 

LACIO - JUVENTUS (20.45)

Iznenađujući remiji milanskih timova protiv Salernitane i Empolija dali su novi značaj večerašnjem duelu na Olimpijskom stadionu: Lacio može da pobegne Interu i Milanu na tabeli šest odnosno sedam bodova, dok bi Juve mogao da se približi, čaki sa penalizacijom, na samo četir odnosno pet bodova. 

Lacio gotovo tri i po godine ne zna za pobedu nad Juventusom. Rimljani su poslednji put osvojili sva tri boda protiv Torineza kada je Mauricio Sari, današnji trener Lacija predvodio Juventus. Od tada je Stara dama zabeležila četiri pobede i dva remija, a na pet od šest mečeva je postigla dva ili više golova. 

Takođe, Juve je jedini veliki tim u Seriji A koji Lacio nije pobedio u ovoj sezoni. Padali su pred Nebeskoplavima Napoli, Roma, Inter, Milan, Atalanta, Fjorentina, ali ne Juventus. Štaviše, Bjankoneri su zabeležili dve pobede bez primljenog gola, 3-0 u Seriji A i 1-0 u Kupu Italije.

Nebeskoplavi su samo jednom u poslednjih 17 godina pobedili u Rimu Juventus i to na utakmici koju smo pomenuli u uvodu. Juve je u tom vremenskom intervalu zabeležio 12 pobeda i četiri remija. 

20.45: (2,80) Lacio (3,05) Juventus (2,95)

Današnji sudar će biti okršaja timova koji su najviše puta sačuvali svoju mrežu u prvenstvu: čak 17 puta. U Evropi je samo Barselona više puta završila utakmicu bez primljenog gola. Takođe, večeras Provedel ima šansu da uđe u istoriju sa sedam uzastopnih utakmica u prvenstvu bez primljenog gola što je rekord Lacija. 

Večerašnji duel će biti i okršaj dvojice najefikasnijih Srba u istoriji Serije A: Sergeja Milinkovića-Savića i Dušana Vlahovića. Sergej je postigao 53 gola, a Dušan 59. Takođe, SMS će voditi duel u asistencijama sa Filipom Kostićem. Dva srpska reprezentativca imaju na svojim računima po osam asistencija u prvenstvu i samo je Kvarachelija bio uspešniji od njih sa deset dobitničkih dodavanja. 

Sari će na teren izvesti svoj najjači tim budući da ima na raspolaganju sve igrače. Trener Nebeskoplavih je uspeo da ubedi Imobilea da ostane na klupi na startu meča sa Moncom prošle nedelje, ali je teško zamisliti da će ponovo uspeti u tom eventualnom naumu imajući u vidu narav najefikansijeg igrača Lacija u istoriji kluba i ime protivnika. Kapiten Nebeskoplavih je postigao gol Juventusu kada je igrao na domaćem terenu samo jednom i to pre 11 godina kad je nosio dres Đenove, večeras želi da to prvi put uradi na Olimpiku. 

Juventus ne može da računa na Kena (suspenzija zbog kartona) i povređenog De Šilja i Pogbu. Oko sastava tima ima samo dve dileme: da li da igra sa Milikom pored Vlahovića ili Di Marijom i u veznom redu imamo baraž između Miretija i Fađolija

Inače, tim Juventusa će voditi Marko Landuči pošto je Maks Alegri ostao u Torinu jer je prehlađen i teledirigovaće iz svoje dnevne sobe timom Stare dame.

LACIO 4-3-3: Provedel - Marušić, Kazale, Romanjoli, Hisaj - Miliknković, Kataldi, Luis Alberto  - F. Anderson, Imobile, Zakanji 

JUVENTUS 3-5-1-1: Ščesni - Gati, Bremer, Aleks Sandro - Kvadrado, Fađoli, Lokateli, Rabio, Kostić - Di Marija (Milik) - Vlahović

TORINO - ROMA (18.30)

Žoze Murinjo trese Romu. Glasine o faronskoj ponudi iz Saudijske Arabije su raspalile raspravu o potezima koje bi trebalo da preduzmu Dan i Rajan Fridkin dok je priča o “špijunu” Ivana Jurića zbog kojeg je Murinjo sakrio kompletno karte pred meč sa Torinom dolila dotano ulje na vatru. 

Teško je predvideti ko će večeras istrčati na teren stadiona Grande Torino u dresu Đalorosih. Roma bi trebalo da se vrati na trojnu odbranu posle prošlonedeljnog eksperimenta sa Sampdorijom. Međutim, Smoling nije sto posto spreman i mogao bi da završi, iz predostrožnosti, na klupi. 

Murinjo je trener koji vodi računa i i detaljima koje neki smatraju trivijalnim, ali zakon “bivšeg igrača” se često potvrđuje u realnosti, pogotovo u Seriji A. Ejbraham je u lošoj formi a Beloti još uvek nije postigao gol u Seriji A i na treninzima je pokazao određeni napredak u poslednjih nekoliko nedelja. Sve tri opcije su u igri, Ejbraham od prvog minuta, ali i Beloti od prvog zvižduka neće biti iznenađenje dok ima i onih koji predviđaju Romu bez klasičnog cenarfora sa Matićem pored Kristantea i Vajnalduma sa Pelegrinijem i Dibalom ispred. 

18.30: (3,50) Torino (2,90) Roma (2,50)

Trener Torina Jurić ima četvoricu igrača van stroja, našeg Ivana Ilića, Vijeru, Ajnu i Zimu. Oko sastava postoji jedna dilema između Vlašića i Mirančuka pošto se Nemanja Radonjić, barem tako se najavljuje, izborio za mesto startera protiv svog bivšeg kluba. Kao što je Beloti eks u timu Murinja i Jurić može da računa, osim na Radonjića, i na dodatnu motivaciju još jednog igrača koji se nije snašao u Trigoriji, Sanabriju

Na poslednjih šest mečeva u Torinu nije zabaležen nijednom remi između Đalorosih i Granata, četiri pobede Rome i dve Torina. Interesantno je da je remi bio najčešći rezultat između dva tima kada su se sretali u prvoj italijanskoj prestonici, čak 27 puta. 

U 2023. godini, Roma je posle Napolija i Juventusa zabeležila najviše pobeda (sedam) i na više od polovine mečeva sedam od 13 su sačuvali svoju mrežu. 

Kuriozitet je da je Torino, posle Milana, primio najviše golova (devet) posle udarca glavom protivničkih timova, a da je od Rome, samo Napoli postigao više golova glavom: Azuri 15, Đalorosi 10. 

Paulo Dibala je na korak od cilja da postane drugi fudbaler u istoriji Rome koji je postigao u debitantskoj sezoni više od deset golova i napravio više od pet asistencija. Pre njega je to pošlo za nogom samo Momi Salahu

TORINO 3-4-2-1: Milinković - Gravijon, Šurs, Bonđorno - Singo, Riči, Lineti, Rodrigez - Vlašić, Radonjić - Sanabrija 

ROMA 3-4-2-1: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Zalevski, Kristante, Vajnaldum, Spinacola - Dibala, Pelegrini - Beloti 

ATALANTA - BOLONJA (16.30)

Učitelj protiv učenika. Đan Pjero Gasperini sa velikim zadovoljstvom može da gleda seriju mladih trenera koji grade uspešne karijere a potekli su iz njegovog fudbalskog “gnezda”. Tijago Mota je je jedan od njih. Gasperini je oživeo igračku karijeru Mote u Đenovi lansirao ga u Inter i reprezentaciju Italije a zatim mu je nesebično prenosio i trenersko znanje, svaki put kada je šef stručnog štaba u Bolonji došao u Bergamo po savet. 

Atalanta ima priliku da se večeras vrati totalno u trku za mesto u Ligi šampiona. Posrtanja Intera i Milana su omogućila Boginji da se približi vrhu tabele i sada ima priliku da zakači Inter na kvoti 51 bod. Na drugoj strani, i Bolonja ima svoju računicu i ambicije pošto bi sa eventualnom pobedom nad Deom mogla da počne da sanja mesto u Evropi u sledećoj sezoni. 

Statistika kaže da je Atalanta noćna mora za Bolonju. Od kada je Gasperini došao na kormilo Boginje, tim iz Bergama je izgubio samo jedan meč uz 11 pobeda i dva remija. 

---------------

Sve utakmice italijanske Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

Ako zatrese mrežu Bolonje ovog popodneva biće to 2500 gol Atalante u Seriji A. Kuriozitet je da je Boginja prvi italijanski klub koji je stigao do tog cilja a da nije osvojio skudeto. 

Bolonja je u odličnoj formi u 2023. godini, o čemu svedoči i podatak da su osvojili isti broj bodova u nastavku prvenstva kao i Atalanta - 21. Tijago Mota je posebno poboljšao defanzivnu liniju svog tima koja je na 13 mečeva u novoj godini primila samo 11 golova. 

Gasperini pored Hatebora ne može da računa na Kopmajnersa i  Toloija ima slatke muke da izabere napadački trio: Pašalića ili Bogu, Hojlunda ili Murijala, Zapatu ili Lukmana. Što bi rekli Italijani “mamma mia”. 

Bolonja je došla u Bergamo bez Arnautovića i Kambijaza i Mota je orjentisan da ostavi na klupi Orsolinija, Sorijana i Domingeza a da u vatru baci Ebišera, Sansonea i Mora

ATALANTA 3-4-1-2: Muso - Đimšiti, Palomino, Skalvini  - Zapakosta, De Ron, Ederson, Ruđeri - Pašalić - Hojlund, Zapata

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski - Poš, Sumaoro, Lukumi, Kirjakopulos - Skouten, Moro - Ebišer, Ferguson, Barou - Sansone

SAMPDORIJA - KREMONEZE (16.30) 

Derbi začelja se igra na Marasiju. Ko izgubi večeras je osuđen na fenjer, ko pobedi zadržaće ono malo nade, uglavnom teorijske, da zadrži prvoligaški status. Pohvale na račun Dekija Stankovića su obavezne jer je uprkos svemu Sampdorija i dalje živa ekipa, motivisana i borbena. Kvalitet je takav kakav je ali se Dorijanima ne može da zameriti ništa kada je u pitanju zalaganje i pristup utakmicama. 

Sampdorija neće moći da računa na Murilja (kartoni) kao i na golmana Audera, Guntera, Sabirija i De Luku dok je sezona još od ranije završena za Puseta i Kontija. I Kremoneze ima nekoliko važnih igrača van pogona, od Bensija i Okerekea do Kirikeša i Ačele

16.30: (2,40) Sampdorija (3,35) Kremoneze (3,25)

Domaćin je ostvario prvu pobedu na Marasiju u prvenstvu pre dve nedelje protiv Verone i Stankvićevi momci bi želeli da naprave bis. Filip Đuričić i Manolo Gabijadini

Kremoneze u gostima nije lak plen. Lombardijski tim je remizirao polovinu mečeva daleko od Zinija ali nije ostvario nijedan uspeh do sada: sedam poraza i sedam nerešenih rezultata. 

SAMPDORIJA 3-4-2-1: Ravalja - Zanoli, Nujtink, Amione - Leris, Vinks, Rinkon, Auđelo - Đuričić, Kuzans - Gabijadini 

KREMONEZE 3-5-2: Karneseki - Ferari, Bjanketi, Vaskez - Sernikola, Pikel, Galdamas, Kastanjeti, Valeri - Cadžu, Desers

FJORENTINA - SPECIJA (14.30)

Fjorentina juri ovog popodneva svoju desetu uzastopnu pobedu u Seriji A, Kupu Italije i Ligi konferencija. Ako se koncentrišemo samo na šampionat, igrači Vinčenca Italijana su zabeležili pet trijumfa zaredom i moramo da se vratimo u 2018. godinu da bi pronašli jedan tim Fjorentina kadar da veže šest maksimalnih učinaka u prvenstvu. Dodatna vrednost nizu Ljubičastih je činjenica da su na šest od devet pomenutih utakmica sačuvali svoju mrežu. 

Specija je omiljena mušterija Fjorentine u Seriji A. Četiri pobede, remi i barem dva gola u mreži tima iz Ligurije su najbolje svedočanstvo. Takođe, oba prethodna meča na Frankiju su završena sa istovetnim rezultatom: 3-0 za Ljubičaste.

14.30: (1,45) Fjorentina (4,60) Specija (8,50)

Vinčenco Italijano razmišlja i o meču u Ligi konferencija protiv Leha iz Poznanja. U Firenci su uvereni da mogu da naslede Romu i zato neće biti iznenađenje da ovog popodneva vidimo tim Ljubičastih sa nekoliko novih imena u odnosu na ekpipu koju smo gledali u poslednje vreme. 

U timu domaćina neće biti Amrabata zbog kartona a u napadu su trci za mesto startera Kabral, Jović i Kuame. Milenković se vraća u startnu formaciju dok bi Terzić mogao da bude iznenađanje u poslednjem minutu. 

Specija je došla prilično oslabljena u Firencu. Treneru Sempličiju nedostaju Mutinjo, Bek, Zovko, Kaldara, Kovalenko, Agudelo, Sala i Holm

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Dodo, Milenković, Igor, Biragi - Kastrovili, Mandragora - Gonzales, Bonaventura, Sotil - Kabral 

SPECIJA 4-3-3: Drongovski - Amian, Ampadu, Nikolau, Bastoni  - Burabija, Ekdal, Zurkovski - Đazi, Nzola, Maldini 

SERIJA A - 29. KOLO

Petak

Salernitana - Inter 1:1 (0:1)

/Kandreva 90 - Gosens 6/

Leče - Napoli 1:2 (0:1)

/Di Frančesko 52 - Di Lorenco 18, Galo 64ag/

Milan - Empoli 0:0

Subota

Udineze - Monca U TOKU

14.30: (1,45) Fjorentina (4,60) Specija (8,50)

16.30: (1,75) Atalanta (3,70) Bolonja (5,40)

16.30: (2,40) Sampdorija (3,35) Kremoneze (3,25)

18.30: (3,50) Torino (2,90) Roma (2,50)

18.30: (2,50) Verona (3,30) Sasuolo (2,85)

20.45: (2,80) Lacio (3,05) Juventus (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ASergej Milinković SavićDušan VlahovićVanja Milinković SavićFilip KostićLacioJuventus

Obaveštavaj me

Lacio
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara