Nejmar i Heung-min Son (©Reuters)
Nejmar i Heung-min Son (©Reuters)

Superheroj i njegov junak između 974 kontejnera

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.12.22. | 14:09

Heung-min Son će sa Južnom Korejom pokušati da režira iznenađenje i preko svog idola Nejmara i Brazila proba da se plasira u četvrtfinale Mundijala

Poštovan kao superzvezda, ikona, superheroj, a iza maske, Heung-min Son nosi nadu jedne nacije. Kapiten Južne Koreje je fudbaler koji prevazilazi sport u svojoj zemlji. Kada se Azijski Trigrovi u ponedeljak sukobe sa Brazilom u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru, na stadionu između 974 prekomorskih brodskih kontejnera, napadač Totenhema je čovek od koga će da traže inspiraciju. Isto ono što je

Son crpeo godinama od Nejmara, igrača kojem se najviše divi, i na koga će večeras da se nameri.

Izabrane vesti

Po mnogo čemu privlači pažnju obračun između Južne Koreje, koja pokušava da se plasira u četvrtfinale prvi put posle 20 godina i Brazila, koji se nameračio da osvoji šesti najvredniji pehar. Među njima, najviše upada u oči nadmetanje dva asa, centralnih figura svojih nacionalnih timova, Son Heung-mina i Nejmara.

Ovo je treći put da se zvezde Totenhema i PSŽ-a suočavaju, ali uvek u reprezentativnim uniformama. U oktobru 2013. Son i Nejmar su se prvi put susreli u Seulu, kada je Brazilac postigao gol iz slobodnog udarca i pomogao Brazilu da pobedi sa 2:0. Heung-min je ušao kao zamena u drugom poluvremenu, ali nije ostvario značajniji uticaj u napadu.

Koreja je 2019. godine takođe igrala prijateljsku utakmicu protiv Brazila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Son se do tada već etablirao i bio je starter, mada su Azijski Tigrovi poraženi 3:0 i bez Nejmara, koji nije mogao da igra zbog povrede. U junu ove godine, ponovo u Seulu, Son nije uspeo da spreči brodolom svoje selekcije, već samo da posmatra idola kako trese mreže sa 11 metara. Nejmar je postigao dva gola iz penala uprkos povredi stopala i vodio Brazil do pobede 5:1.

20.00: (1,32) Brazil (5,80) Južna Koreja (12,0)

Son je prošle sezone, uz Salaha, bio najbolji strelac Premijer lige, i najpoznatiji je reprezentativcima Brazila, koji su svi igrači svetske klase. Saigrač Korejca Emerson Rojal otkrio je letos sledeće:

"Son me je pitao 'Da li me Nejmar poznaje'? I stalno se šali šta bi bilo kojim slučajem da je i on Brazilac. Kako bi igrao sa Nejmarom... Veliki je njegov obožavatelj i ima mnogo ljubavi prema njemu", ispričao je Emerson.

Obojica najvećih zvezda Južne Koreje i Brazila imaju jedno zajedničko - nisu u savršenom stanju zbog povreda na ovom turniru. Son Heung-min na svakoj utakmici nosi masku kako bi zaštitio lice zbog povrede koju je zadobio pre Svetskog prvenstva, a Nejmar je povredio skočni zglob u prvom meču u grupi protiv Srbije i nije nastupao od tada. Međutim, prema video snimku koji je u subotu postavio Fudbalski savez Brazila, Nejmar je normalno učestvovao na treningu održanom tog dana, pokazujući da je spreman da igra u prvom susretu nokaut faze.

Son i Nejmar još nisu postigli golove na ovom turniru. Obojica ciljaju na rekorde vezane za pogotke na ovom takmičenju. Heung-min je postigao jedan gol na Mundijalu u Brazilu i dva u Rusiji, nadmašiće

An Jung-hvana i Park Đi Sunga (tri gola) ako zatrese mrežu u meču protiv Brazila, i postaće najbolji strelac svoje selekcije na Svetskim prvenstvima. S druge strane,

Nejmar je do sada postigao 75 golova u 122 utakmice za Selesao, i nedostaju mu dva pogotka da sustigne Pelea (77 golova), a još tri da postane kralj Brazila.

Brazil je u prvom meču na ovom šampionatu uspeo da savlada Srbiju sa Nejmarom, potom je morao bez njega, ali je i tada u duelu sa Švajcarskom (1:0) i Kamerunom (0:1) u miru obezbedio prolaz u narednu rundu. Kanarinci se suočavaju sa nepredvidivom bitkom sa Južnom Korejom, koja se domogla nokaut scene pošto je iznenađujuće savladala Portugaliju 2:1, ostavljajući Urugvaj i Ganu iza sebe.

NEJMAR POSTIŽE PRVI GOL NA MEČU - 4,50; SON DAJE PRVI GOL NA MEČU - 12,0!


Verovatno je većina brazilskih navijača navijala za takav scenario, jer Azijski Tigrovi na prvi pogled izgledaju kao slabiji protivnik na papiru. S druge strane, oni nesumnjivo donose neizvesnost u odnosu na Urugvaj, sa kojom Brazilci imaju mnogo više iskustva iz kontinentalnih borbi.

Ako je Nejmarov oporavak jedna od izrazito pozitivnih vesti u taboru Selesaa, onda je teže govoriti o zdravstvenom statusu napadača Gabrijela Žezusa i defanzivca Aleksa Teljesa. Obojica su povredila kolena na kraju grupne faze i neće biti na raspolaganju do kraja turnira.

Zahvaljujući golu Lionela Mesija, Argentina se plasirala u četvrtfinale u subotu, Kilijan Mbape je dan kasnije sa dva pogotka poveo Francusku preko Poljske do iste faze, a Nejmar, naravno, namerava da imitira ovaj pomno posmatrani trojac PSŽ-a. Južna Koreja bi mogla da bude kompletna za okršaj, pod pretpostavkom da se odbrambeni oslonac Min-čae Kim potpuno oporavi od problema sa listom.

BRAZIL - JUŽNA KOREJA, 20.00

Doha

Stadion: 947

Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

Brazil (4-2-3-1): Alison - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro - Lukas Paketa, Kazemiro – Rafinja, Nejmar, Vinisijus Žunior - Rišarlison

Južna Koreja (4-2-3-1): Sung-kju Kim – Mun-hvan Kim, Min-če Kim, Jong-kvon Kim, Čin-su Kim – U-jong Čong I., In-pom Hvang – Čang-hun Kvon, U-jong Čong II., Heung-min Son – Ku-song Čo

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Subota

Holandija - SAD 3:1 (2:0)

/Depaj 10, Blind 45+1, Damfris 81 - Rajt 76/

Argentina - Australija 2:1 (1:0)

/Mesi 35, Alvarez 57 - Fernandez 77ag/

Nedelja

Francuska - Poljska 3:1 (1:0)

/Žiru 44, Mbape 74, 90+1 - Levandovski 90+9/

Engleska - Senagal 3:0 (2:0)

/Henderson 38, Kejn 45+3, Saka 57/

Ponedeljak

16.00: (3,90) Japan (3,15) Hrvatska (2,25)

20.00: (1,32) Brazil (5,80) Južna Koreja (12,0)

Utorak

16.00: (6,75) Maroko (3,60) Španija (1,67)

20.00: (2,00) Portugalija (3,40) Švajcarska (4,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilareprezentacija Južne KorejeHjong-Min SonNejmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara