Dušan Tadić (©Reuters)
Dušan Tadić (©Reuters)

Tadić do petog "dabl-dabl" učinka u nizu: Čak i kada je loša sezona

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.05.23. | 20:03

Kritike se ne stišavaju, ali brojke su na strani srpskog reprezentativca

Ajaksov šampionski niz započet 2019. je završen. Novi vladan Holandije je Fajenord, a Kopljanicima iz Amsterdama daleko je čak i mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Drugoplasirani PSV ima pet bodova više na dva kola do kraja i teško je poverovati da će klub iz Ajndhovena kiksnuti i protiv Herenvena i protiv AZ Alkmara.

Ipak, nada postiji, a fudbaleri Ajaksa sačuvali su je današnjom pobedom nad Groningenom u gostima - 3:2. Bio je to meč 32. kola započet još u nedelju, ali i prekinut nakon samo devet minuta zbog divljanja huligana. Ovog utorka odigrano je preostalih 81, a obeležio ih je Dušan Tadić.

Izabrane vesti

Kapiten Ajaksa i srpske reprezentacije dao je gol iz penala u 18. minutu za vođstvo gostiju 1:0, pa u 81. asistirao Jurijenu Timberu za, ispostaviće se, nedostižnih 3:1.

Ni današnji meč nisu Kopljanici odigrali na visokom nivou. Dozvolili su igračima pretposlednjeg tima Eredivizije da im dvaput zatresu mrežu i dali novi povod kritičarima da se oglase. Sigurno je da će se ponovo javiti neki od bivših fudbalera Ajaksa i holandske reprezentacije - prednjači Vesli Snajder, a pridružili su mu se Rafael van der Vart, Ibrahim Afelaj, Pjer van Hojdonk, Roj Makaj... - međutim, ovaj put trebalo bi da povedu računa u kojoj meri i da li će uopšte osuđivati Tadića.

Iako u 35. godini, Srbin je golom protiv Groningena stigao do još jedne "dabl-dabl" sezone kada je reč o broju golova i asistencija. Peti put uzastopno, odnosno od kada je stigao u Ajaks iz Sautemptona, Dušan Tadić ima dvocifren broj golova i asistencija. Trenutno je na 10 pogodaka i 18 dodavanja koja su saigračima omogućila da se upišu u strelce.

Primera radi, nedostaje mu još samo jedna asistencija da ponovi učinak iz prošle sezone, koji mu je rekordan u karijeri kada je reč o tom segmentu.

"Čak i u lošoj sezoni", kiselog osmeha procedio je Tadić za ESPN posle današnje utakmice.

Osvrnuo se kapiten Ajaksa i na nemile scene od pre nekoliko dana.

"Mnogo dece okolo je plakalo i bio sam tužan zbog toga. Ljudi su me zvali da pitaju šta se to dešava u Holandiji, ne mogu da shvate da se tako nešto dešava u tako lepoj zemlji i sa pristojnim ljudima".

Nasatav utakmice odigran je bez prisustva publike.

"Igramo fudbal zbog dece koja bi jednog dana mogla i sama da postanu fudbaleri, a onda se dogodi da dođu na stadion i zadrže se samo devet minuta. To je tužno, jer želimo da motivišemo mlade da se bave fudbalom", istakao je Tadić.

O samoj utakmici kaže da je Ajaks na vreme uspeo da vrati prednost posle izjednačenja Groningena u 38. minutu.

"Dobro smo počeli. Iz prvog napada smo stvorili šansu Stivenu Bergvajnu. Poveli smo iz penala, a onda propustili veliki broj prilika. Neophodni su nam bili drugi i treći gol da rešimo pitanje pobednika. Posle toga je bilo lakše... Sada nam ostaje da se nadamo".

Tadić je još jednom igrao po levom krilu, što nije njegova karakteristična pozicija. Ipak, Alfred Šreder je dosta kombinovao tokom sezone, a njegov naslednik na Ajaksovoj klupi, Džon Heintinga, nastavio.

"Tačno je da smo mnogo menjali ove sezone. Previše? Nemam pojma. To zavisi od takmičenja i želje trenera, ali činjenica je da je za automatizam igrača bolje kada se ne menja mnogo", iskren je kapiten amsterdamskog kluba.

EREDIVIZIJA, 32. KOLO (NASTAVLJEN MEČ)

Groningen - Ajaks 2:3 (1:1)

/Kruger 38, Duarte 87 - Tadić pen 18, Brobi 68, Timber 81/



tagovi

Dušan TadićAjaksHolandija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara