Tadić najviše trči od od Srba, Sergej džogira, Mesi i Leva se šetkaju

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.11.22. | 14:58

Podaci FIFA o tome ko se kako kretao u prva dva kola grupne faze Mundijala

Pep Gvardiola i Ćavi će kazati da nije bitno koliko, već kako se trči, prosečan ljubitelj fudbala uvek voli da se zagleda u statistiku u nadi da će mu pokazati da li subjektivno mišljenje potkrepljuju brojke. A podaci koje je objavila FIFA na preseku prva dva kola grupne faze Mundijala u Kataru ilustruju da srpski reprezentativci umeju da pokriju prostor, ma koliko oprečni stavovi o tome bili.

Konkretno, Dušan Tadić je u vrhu liste fudbalera koji su prevalili najveću distancu na uvodnim mečevima turnira u Dohi. Ukupno 24,9 kilometara tokom susreta sa Brazilom i Kamerunom. Prosečno 12.450 metara po susretu. Nivo Lige šampiona koji je jesenas igrao sa Ajaksom. Čak i iznad proseka.

Izabrane vesti

Da ne bude zabune, reč je o ukupnom broju pređenih metara na različite načine, na obračunu svih mogućih kretnji, bilo da je u pitanju sprint visokog ili niskog intenziteta, obično trčanje, džogiranje ili samo šetanje, pošto je FIFA tako podelila segmente.

Tadić je taj koji najviše trči u našoj selekciji (4,3 kilometra na dva meča), najviše džogira (12,3) i, kako smo već konstatovati, najviše je prešao zbirno (24,9), koliko ima i Englez Deklan Rajs, a više su u toj ukupnoj kategoriji prevalili samo Eliješ Škiri iz Tunisa (26) i Nemac Jozua Kimih (25,6).

Od srpskih fudbalera još samo Sergej Milinković Savić može da se pohvali da je ušao u TOP deset na nekoj od lista. Onoj koja podrazumeva džogiranje. As Lacija je na taj način prešao 11,6 kilometara, koliko i Jelcin Taheda iz Kostarike. Poređenja radi, najviše džogira Kimih (13).

Zanimljivo je da najviše trči (ukupno) Amerikanac Tajler Adams (4,9), u maksimalnoj brzi sprinta lider je Saul Abdulhamid iz Saudijske Arabije (kilometar i po), kad je niski intenzitet sprinta u pitanju vodi Belgijanac Timoti Kastanj (2,1)...

Zanimljivo je videti ko se, kako je to FIFA krstila, najviše šeta terenom. U pitanju su dve velike zvezde, Robert Levandovski i Lionel Mesi, koji će se baš u sredu veče sudariti u odlučujućem meču Poljske i Argentine za plasman u osminu finala. Napadač Bajerna tako je prešao dosad 9,7 kilometara, zvezda Pari Sen Žermena 100 metara manje. Neko bi rekao da se vuku terenom, ali daju golove. Zato što, dodali bi Gvardiola i Ćavi, stratezi koji su ih vodili ili sad treniraju, trče pametno. 


tagovi

Orlovi 2022OrloviSergej Milinković SavićDušan Tadićfudbalska reprezentacija SrbijeMundijalKatar2022Svetsko prvenstvo 2022Džošua KimihLionel MesiRobert Levandovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara