Pogled na semafor (©Reuters)
Pogled na semafor (©Reuters)

Tiki-taka se vratila: Luis Padrike ponosno gleda svoju decu kako se igraju fudbala

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.11.22. | 20:29

Videćemo u nedelju protiv Nemačke da li je bravurozno izdanje Crvene furije na startu Mundijala bila slučajnost ili najava nečeg velikog

Španci vole da kažu kako je sve počelo pre četrnaest godina. Bilo je to u polufinalu Eura protiv Rusije. Evropa se prosto zaljubila u veličanstvenu Španiju i fudbalsku predstavu koja je bila dovedena do savršenstva.

Kao što violinista stvara najlepšu melodiju po notama grandioznog dela, tako je Španija igrala po viziji Luisa Aragonesa. Ove novembarske večeri, trijumf nad Kostarikom je kod Španaca izgleda probudio isti osećaj ponosa. Fudbal istančanog ukusa igrao se na stadionu Al Tumama. Kostarika nije pokazala apsolutno ništa – nije joj bilo dozvoljeno –, zato je Španija odigrala utakmicu iz snova. Jesu Saudijska Arabija i Japan priredili senzacije, dok je Engleska strpala šest golova u mrežu Irana, ali lepšu fdubalsku predstavu nismo videli od početka turnira.

Izabrane vesti

Tiki-taka se vratila, na velika vrata! Prošle su godine krize, Crvena furija opet igra fudbal koji je skrojio možda i najveću revoluciju novijeg doba i to po viziji Luisa Enrikea. Iznenadio je mnoge selektor Španije odlukom da Danija Olma stavi na krilo, a Marka Asensija kao lažnu “devetku“, ostavivši Alvara Moratu na klupi i zapravo povukao najbolji potez za utakmicu. Od “lažnog“ štopera Rodrija, do centarfora koji to nije, Luis Enrike je stvorio svoju modifikaciju igre koju je svojevremeno do savršenstva doveo Pep Gvardiola. Izgledalo je veličanstveno, bez obzira što je na drugoj strani bila mučena Kostarika...

Nedelja, 20.00: (2,45) Španija (3,40) Nemačka (3,05)

Dani Olmo, Gavi, Marko Asensio, Karles Soler, Alvaro Morata i Feran Tores plesali su po notama čoveka koji je od večeras dobio nadimak “Padrike“ (od Padre, što u prevodu sa španskog znači otac) zbog toga što je večeras na terenu imao čak četvoricu igrača mlađih od 21 godine. Dobili smo remek-delo, a Španija jak vetar u leđa za dalji tok Mundijala, pogotovo nakon današnjeg poraza Nemačke od Japana...

Selektor Kostarike Luis Suarez imao je ideju da zgusnutim sistemom “5-4-1“ zatvori sve prilaze golu Kejlora Navasa i smanji manevarski prostor za Pedrija, Gavija, Olma i ostale, ali je zaboravio na jednu vrlo bitnu stvar... Španci su sistemski učeni, od malih nogu da se snalaze na malom prostoru i zapravo to rade možda i najbolje od svih reprezentacija na zemaljskoj kugli. Tu upravo glavnu ulogu igra dobro poznata filozofija kratkih dodavanja u trouglu, koja razbija svaku defanzivnu postavku. Umesto da im se onemogući da lako prodiru ka golu, Kostarikanci su toliko delovali izgubljeno i smušeno, pa kao da su u jednom trenutku otvorili širom kapiju svog dvorišta, poželevši rivalu da uđe slobodno i radi šta mu je volja.

Olmo je savršeno razbijao prostor između veznog reda i odbrane, statistika kaže da je dobio čak 39 lopti u tom prostoru iz čega je izvukao sedam prodora ka golu uz jedan pogodak koji je izgledao kao na video igrici. Gavi je sa 18 godina igrao kao mator, pretrčao je respektabilnih 13 kilometara i konstantno prebacivao težište igre ka kaznenom prostoru rivala, proigrao je majstorski Olma za prvi gol. Takođe je usko sarađivao sa kapitenom Serhijem Busketsom u odbrani i onemogućio Kostarikance da uopšte pomisle da mogu da priđu blizu Unaju Simonu. Veličanstvenu partiju je zaokružio prelepim volej udarcem čime je postao najmlađi španski strelac na svetskim prvenstvima, drugi posle legendarnog Pelea. Zato je nagrađen zvanjem igrača utakmice.

“Igrali smo savršenu utakmicu od prvog minuta. Znali smo da neće biti lako, bar ne dok ih ne 'otvorimo'. Igrali smo izuzetno, jako smo srećni. Mnogo nas toga još čeka. Kontrolisali smo utakmicu od starta i zaista smo uradili nešto sjajno“, poručio je Olmo, na šta se nadovezao Soler:

“Nismo očekivali ovako visoku pobedfu, ali smo uradili fenomenalan posao. Neće biti ovako lako protiv Japana i Nemačke. Večeras je sve išlo kao po loju. Osećali smo se jako komforno posle prvog dela. Na pauzi smo pričali o tome koliko je važno da dajemo golove i sve smo uradili da pomognemo jedni drugima. Znam da sada vlada euforija među našim sunarodnicima, ali moramo da budemo oprezni“.

Mnogo se poslednjih dana pričalo o odluci Luisa Enrikea da se posveti direktnim prenosima na platformi “Twitch“ koja uglavnom služi za “strimovanje“ video igrica. Međutim, on se izgleda tako još više povezao sa svojom dečurlijom. Ajmerik Laport se posle utakmice čak našalio na društvenim mrežama i pitao “kada je sledeći Tvič, treneru“, a kako stvari trenutno izgledaju, dok neki misle da je Enrike možda i pogubio konce time što radi, ekipa mu veruje. I to je verovatno najvažnije. Oni koji ga poznaju čak kažu da je Luis Enrike čovek koji voli istraživački stil života, da isproba nove stvari i uči iz njih. U jednoj platformi koju njegovi igrači očigledno posećuju često našao je način da se dodatno poveže sa njima, da im svoje ideje lakše usadi u glavu.

Rezultat takvog postavljanja jeste 549 dodavanja nakon prvog dela, najviše u istoriji svetskih prvenstava u svim poluvremenima od strane svih ekipa, da bi u momentu kada se podvlačila crta stajalo 1.060! Na kraju – Španija je ostvarila najubedljiviju pobedu na najvećoj planetarnoj smotri, pošto je popravila učinak ostvaren protiv Bugarske 1998 kada je na semaforu pisalo 6:1. Takođe, Furija nikada ranije nije zatresla protivničku mrežu sedam puta na velikim takmičenjima (EURO, Mundijal), a pritom je uputila samo osam udaraca u okvir.

Sve je izgledalo perfektno. Ostaje da u nedelju protiv Nemačke vidimo da li je sve ovo bila slučajnost ili najava nečeg velikog...


tagovi

Fudbalska reprezentacija Španijefudbalska reprezentacija KostarikeGaviPedriFeran ToresKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara