Tomas Miler
Tomas Miler

Tomas Miler: Ambicije, politika, poraz, nada - potpuna katastrofa

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.12.22. | 08:40

Zamenik kapitena Nemačke priznao koliko ga boli neuspeh u Kataru

Nemačka, večiti favorit za osvajanje Svetskog prvenstva, na drugom Mundijalu zaredom učešće je završila već u grupnoj fazi, što je u zemlji četvorostrukih planetarnih šampiona doživljeno kao katastrofa. Priznao je to i Tomas Miler, po broju utakmica (118) najiskusniji reprezentativac i zamenik kapitena nacionalnog tima.

Izabrane vesti

"Ovaj ujed je brutalno dubok. Boli više nego inače. Bio je to talas emocija. Iščekivanje, ambicije, politika, odbijanje, poraz na početku, nada i razumevanje posle druge utakmice. Onda smo, posle našeg vođstva (u trećem meču), izleteli (iz ravnoteže) i sa tim je (nastala) potpuna katastrofa. Turnir je imao više kontradiktornosti. Na ovom Svetskom kupu je teže filtrirati i pravilno interpretirati iskustvo. Kako treba ocenjivati igre i rezultate? Glavno je pitanje: Šta je razlog? Uprkos iskustvu velikih uspeha kao i poraza, ovoga puta će mi biti potrebno malo vremena da sve stavim u perspektivu. Veliko hvala svima koji su nas kao tim i mene lično podržavali u proteklih nekoliko nedelja - čak i u teškim trenucima! Vidimo se uskoro“, napisao je na društvenim mrežama Miler, koji očigledno nema nameru da se oprosti od nacionalnog tima.

Nije želeo direktno da potvrdi gde se to politika umešala. Ali, Nemci znaju da je mislio na momenat kada su reprezentativci neposredno pre prvog meča sa Japanom pokrili usta rukama u znak protesta što Fifa na insistiranje katarskih vlasti nije dozvolia da kapiteni nacionalnih timova nose traku u duginim bojama kao znak podrške LGBT populaciji.

Kako je izvestila televizija ARD, inicijatori tog protesta bili su Manuel Nojer i Leon Gorecka. Podržao ih je i Jozua Kimih. Drugi igrači su bili kritični prema takvom stavu, ali su na kraju ipak napravili kompromis.

"Igrači su na kraju morali previše da se bave time i to nije bilo od koristi. Ali takođe mora da se kaže da nijedan od njih to nikada nije koristio kao alibi (za neuspeh) i to je veoma, veoma dobro. Mi – naravno tu smatram i sebe – kao društvo ne možemo da tražimo od tima da to uradi sada, naravno. Neće više da rade. Zaista smo dobili šamar zbog toga", naveo je ekspert ARD-a Tomas Hiclšperger.


tagovi

Tomas MilerKatar2022Mundijal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara