Duel Trabzona i Bazela biće važan i iz naše perspektive (©Reuters)
Duel Trabzona i Bazela biće važan i iz naše perspektive (©Reuters)

Trka za nacionalni koeficijent: Partizan u neravnopravnoj borbi sa Turcima, na rubu Austrijanci, Švajcarci, Norvežani...

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.02.23. | 13:59

Večerašnji susreti mogli bi značajno da razbistre sliku u borbi za nacionalni plasman ekipa od 10. do 17. mesta

Trka za nacionalni koeficijent večeras bi mogla da dobije značajan rasplet s obzirom na to da je čak šest država plasiranih između 10. i 17. mesta u situaciji da može da ostane bez ijednog predstavnika.

Revanš susreti u okviru borbi za osminu finala Lige Evrope i Lige konfernencije predstavljaće prekretnicu u rasporedu država koje trenutno po nacionalnom koeficijentu zauzimaju već pomenute pozicije. Poput Srbije, koja sve nade polaže u Partizan, aktuelnu fazu takmičenja sa samo jednim predstavnikom dočekali su i desetoplasirana Austrija, 13. Švajcarska, 15. Norveška i dva koraka udaljenija Danska, a uz pomenute države, Ukrajina koja ima dva predstavnika takođe bi mogla da stavi tačku na evropsku priču već večeras.

Izabrane vesti

Iz naše perspektive glavnu pretnju predstavlja Turska sa čak četiri od pet aktivnih predstavnika i Partizan će imati težak zadatak u pomenutoj trci s obzirom na to da Srbija ima 32.375 bodova, a prvi pratilac 31.500. I dok nam rasplet u trci sa turskim klubovima ne ide u prilog, svi ostali konkurenti su u podređenom položaju u odnosu na Srbiju i crno-bele.

Pogled ispred, na desetu poziciju, donosi praktično nemoguću misiju, ali činjenica da čast Austrije brani samo Salcburg ostavlja nadu da bi klub iz Mocartovog grada eliminacijom od Rome ostavio prostor Beograđanima da makar smanje zaostatak (koji je trenutno 2.625 bodova). Znatno zanimljivija situacija iz naše perspektive odvija se od 13. do 17. mesta gde je četrnaestoplasirana Češka već ostala bez predstavnika, a slično bi moglo da se desi i ostalim konkurentima.

Poslednji predstavnik Švajcarske, koja zauzima 13. mesto, jeste Bazel čiji rival Trabzon sa golom prednosti dolazi na gostovanje. Ukoliko ne uspe da nadoknadi zaostatak, švajcarski klub će staviti tačku na trku za nacionalni koeficijent. U sličnoj poziciji je i Norveška čiji Bode Glimt ima zadatak da popravi utisak sa domaćeg terena i posle 0:0 u revanšu sa Lehom plasira se u osminu finala Lige konferencija, ali i ostane poslednji ambasador ove skandinavske zemlje.

Više razloga za optimizam od konkurenata gaje Ukrajinci, koji sa 16. pozicije vrebaju greške rivala i prilično lako nadoknadivu razliku u odnosu na Norvešku. Češku i Švajcarsku. Za iskorak do 13. pozicije međutim biće potrebno da Šahtjor ponovi igru iz prve utakmice kada je savladao Ren (2:1) i(li) da Dnjepar nadoknadi gol zaostatka (0:1) iz Larnake protiv AEK-a.

Konačno, poslednji preživeli danski klub Midtjilend će pokušati da očuva korak u trci za nacionalni koeficijent protiv veoma teškog rivala - Sportinga, ali je lisabonskih 1:1 potvrdilo da Danci imaju čemu da se nadaju pred domaćom publikom.

Kada se podvuče crta, jedina nacija od devetog do 21. mesta koja će i u martu sigurno imati predstavnike u borbi za nacionalni koeficijent je Turska, te je uloga Partizana iz ove perspektive posebno važna jer bi srpski tim mogao da se plasmanom u osminu finala izbori za priliku da dodatno popravi kako ličnu poziciju, tako i poziciju Srbije.

PREDSTAVNICI DRŽAVA PLASIRANIH OD 10. DO 17. POZICIJE

10. Austrija (34.000)

Salcburg, gost Romi, prvi meč pobedio sa 1:0

11. Srbija (32.375)

Partizan, domaćin Šerifu, prvi meč pobedio sa 1:0

12. Turska (31.500)

Od četiri aktivna tima igra samo Trabzon, gost Bazelu, prvi meč pobedio sa 1:0

13. Švajcarska (29.175)

Bazel, gomaćin Trabzonu, prvi meč izgubio sa 0:1

14. Češka (29.050) - bez aktivnih predstavnika

15. Norveška (29.000)

Bode Glimt, gost Lehu, prvi meč 0:0

16. Ukrajina (28.900)

Šahtjor, gost Renu, prvi meč pobedio sa 2:1

Dnjepar, domaćin AEK-u iz Larnake, prvi meč izgubio sa 0:1

17. Danska (27.825)

Midtjilend, domaćin Sportingu, prvi meč 1:1


tagovi

FK Partizanuefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara