TSC ne haje za Kipar, Topolčani idu u Španiju

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.01.24. | 20:43

Vicešampion Srbije okupio sastav, nema povređenog Đorđevića, Ćalušić prodat, povratak Dušana Cvetinovića

Posle istorijske polusezone u kojoj je tim iz Bačke Topole prvi put igrao grupnu fazu u Evropi, stigao i da ispadne u kupu Srbije na prvom koraku, te ode na odmor kao najbolja odbrana u ligi, nastavak prvenstva dočekuju Topolčani sa trećeg mesta na tabeli i nalaze se u vrlo sličnoj situaciji kao prošle zime, bar što se tiče pozicije. Neće menjati svoje ambicije i cilj ostaje isti: ponovo se dokopati takmičenja UEFA narednog leta.

Okupio se stručni štab na čelu sa Žarkom Lazetićem danas i odradio prvi trening u okviru zimskih priprema, nakon što su svi fudbaleri uspešno prošli testiranje i medicinske preglede. Nije bilo Josipa Ćalušića koji je pred prelaskom u japansku Kašimu, kao ni povređenog Mateje Đorđevića. Svi ostali fudbaleri su u trenažnom procesu, uz nekolicinu omladinaca i neke od povratnika sa pozajmica. Provešće kompletna ekipa prvi deo priprema na fudbalskoj akademiji u Bačkoj Topoli, zatim sledi odlazak u Španiju u Esteponu, planiran za 21. januar.

Izabrane vesti

Prvu od šest kontrolnih utakmica TSC će odigrati 20. januara kao domaćin protiv RFK Novog Sada, dok će u andaluzijskom gradiću u blizini Malage protivnici biti mađarski Diošđer (24. januar), dva kluba iz MLS-a, Vankuver i Sijetl Saunders (27. i 31. januar), te švedski AIK iz Solne (3. februar). Po povratku će uslediti još jedna utakmica protiv Radničkog iz Sremske Mitrovice (8. februar). 

Šef struke Topolčana, Žarko Lazetić, zadovoljan je fizičkom spremom svojih fudbalera koji se u trenažni proces vraćaju nakon dvonedeljne pauze, kao i činjenicom što je od prvog dana mogao da se posveti radu sa loptom. Stavlja mladi strateg i akcenat na određene segmente igre na kojima će njegova ekipa raditi tokom priprema. Podsećanja radi, šef stručnog štaba TSC-a je od svih aktuelnih trenera u prvenstvu onaj sa najdužim stažom na klupi jednog tima pa će mu ovo biti peti pripremni period u nizu na čelu kluba iz Bačke Topole.

„Moram ih pohvaliti, da su stigli u optimalnom stanju, zadovoljavajuć je i da smo zahvaljujući tome već od prvog dana mogli da radimo sa loptom i krenemo sa taktičkim uigravanjem. Pre svega veliko mi je zadovoljstvo i motivacija da ce ovo biti nase pete zajednicke pripreme. Radićemo na tome da ponovo kreiramo dobar ambijent uzajammog poverenja, kako bi igrači imali mir i sampouzdanje da budu najbolji što mogu i da se popravljaju. Uvek je cilj tokom priprema popraviti igru i određene detalje. Analizom smo došli do zaključka da tehničko/taktički možemo puno napredovati i akcenat će biti svakodnevno ma tome. Naravno, fizička sprema ide uz sve to kao jedna komponenta, ali prvenstveno moramo da kao stručni štab pomognemo igračima da napreduju kako bi svi zajedno bili bolji i došli do ciljeva. Najviše ćemo raditi ofanzivno na automatizmima u poslednjoj trećini terena, napadanju prostora i igri iza lopte. Defanzivno, na pritisku na nosioca i bočnim loptama“, naveo je Žarko Lazetić.

Moglo bi se reći da će TSC ući rasterećenije u nastavak sezone, jer se neće više boriti na tri, ni na dva, nego na samo jednom frontu – Mozzart Bet Superligi. Međutim, ne smatra šef struke Topolčana da je to olakšavajuća okolnost za njegov klub, jer blizina kraja prvenstva podstiče sve ekipe da igraju bolje i nadmeću se.

„Znamo kakve zamke nosi proleće, svaka utakmica je kvalifikaciona svima, ali i mi ćemo sada imati više vremena da se pripremimo za svaku utakmicu i siguran sam da ćemo biti još bolji nego prošle godine. Zadovoljni smo prolaznim vremenom, ali računi se svode u maju, tako da ćemo biti spremni za borbu i ići ćemo na pobedu svaku utakmicu i tako izboriti Evropu.“, istakao je Žarko Lazetić.

Kao što je navedeno, Mateja Đorđević će propustiti ostatak sezone zbog povrede ramena, dok je hrvatski internacionalac Josip Ćalušić vrlo blizu realizacije transfera u Japan. Okupio je stručni štab vicešampiona Srbije na prozivci 23 igrača i 4 golmana.

Od čuvara mreže prisutni su bili standardni Veljko Ilić, Nikola Simić i veteran Nemanja Jorgić, kojima se priključio mladi Ilja Vasin (2007. godište).

Među defanzivcima je bilo jedno novo lice, mladi Popović (2007. godište), uz Miloša Cvetkovića, Jovana Vlalukina, Nemanju Petrovića, Nemanju Stojića, Gorana Antonića, Vukašina Krstića i oporavljenog Dušana Cvetinovića.

Vezni red takođe nije menjao sastav, prisutni su bili Milan Radin, Nikola Kuveljić, Ivan Milosavljević, Ifet Đakovac, Miloš Vulić i Petar Stanić.

Napad je pojačan mladim Prerodovom (2005. godište), kao i povratnikom sa pozajmice iz Novog Sada, Nikolom Čolićem. Tu su još i Bence Šoš, Martin Mirčevski, Saša Jovanović, Aleksandar Ćirković, Miloš Pantović, Uroš Milovanović i Marko Rakonjac.

Ne očekuje neke krupnije promene u timu Žarko Lazetić, osim u slučaju neke dobre ponude koju bi klub prihvatio ili odlaska pojedinca zbog manje minutaže. Ako se desi takav scenario, klub će raditi na dovođenju adekvatne zamene, u suprotnom roster ostaje isti.

„Ja kao trener bih uvek voleo da niko ne ode i da se pojačamo, ali to je nemoguće. Ukoliko neko od nosioca dobije ponudu koju klub proceni da ne može da odbije, reagovaćemo. U suprotnom neće biti dolazaka, mozda samo još neki odlazak, nekoga ko je možda nezadovoljan minutažom i smatra da će u drugom klubu imati više prilike da igra u sledećoj polusezoni. Sa druge strane, igrači koji su došli tokom leta ili kasnije tek posle ovih priprema će biti pravi, pa se veoma radujemo onim što je ispred nas. Ali to ćemo sve rešiti do odlaska na pripreme. Svakako planiramo da malo i rasteretimo kadar i da na pripreme odemo sa maksimalno 22 igrača i tri golmana“,  naveo je Lazetić.


tagovi

Žarko Lazetić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara