UEFA koeficijenti: Kraj za Srbiju, još jednu sezonu ćemo imati dva predstavnika za Ligu šampiona

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.02.23. | 21:02

Ali ne i direktno mesto u elitnom takmičenju

Posle eliminacije Partizana od Šerifa, to je to od srpskih klubova za ovu sezonu u UEFA takmičenjima i što se tiče nacionalnog koeficijenta.

Srbija ostaje na broju od 32,375 koeficijentnih bodova na listi koja obuhvata aktuelnu i prethodne četiri sezone. U ovoj sezoni su naši klubovi su sakupili 5,375 bodova (Partizan tri boda, Zvezda 1,625, Čukarički 0,5 i Radnički 0,25 bodova) što je daleko manje nego u prošloj (9,500 bodova) i najmanje u prethodnih sedam godina.

Izabrane vesti

Srbija je sigurna na 11. mestu što se tiče ranga za sezonu 2023/24 kada ćemo imati dva predstavnika za Ligi šampiona (jedan direktno) i tri u ostalim takmčenjima. Ali su male šanse da će tu da se zadrži i za kada krenu mečevi osmine finala Lige Evrope i Lige konferencija za koju nedelju. Turci nam sa 31,500 bodova dišu za vratom a imaju još tri “živa”predstavnika. Za očekivati je da turski predstvanici nadoknade tu malu razliku i da Srbija padne na 12. mesto.

Ta pozicija bi i dalje značila pet predstavnika u Evropi, dva predstavnika za Ligu šampiona ali nijednog direktno što je velika razlika. Dobra vest je što nema ozbiljne opasnosti da Srbiju neko ugrozi kada padne na to 12. mesto.

Švajcarska je trenutno iza Turske na 13. mestu sa 29,175 bodova i Bazelom kao jedinom živim predstavnikom, a Ukrajina na 14. mestu.

Ukrajinci su večeras uz bod Dnjipra popravili koeficijent i prestigli Norvešku na 15. poziciji (29.000) koja posle eliminacije Bodea nema više predstavnika i šanse da popravi koeficijent, kao ni Češka. Samim tim ni da prestigne Srbiju. Dobra vest je da je Dnjipro večeras eliminisan u Ligi konferencije, ali je Šahtjor i dalje aktivan, prošto je u Ligi Evrope izbacio Ren na penale.

Šahtjor će biti u prilici da napravi čudo, ali u suštini se mnogo toga neće promeniti. Plasman do 15. pozicije daje po pet predstavnika od kojih su dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a tri u ostalim takmičenjima. Razlika je samo iz koje runde kvalifikacija u svakom takmičenju se kreće.

Dakle, Srbija je sigurna makar još jednu sezonu (2024/25) za pet predstavnika i dve potencijalne karte za Ligu šampiona. Ali još jedna ovakva sezona bi te privilegije skoro sigurno odnela. Pogtovo što će nam se od sledeće sezone sakupljeni bodovi deliti sa pet umesto sa četiri u računici za nacionalni koeficijent.


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara