undefined
undefined

UEFA koeficijenti: Stara tema, novi momenti - Partizan u četvrtak počinje borbu za treću sezonu s dva mesta u LŠ za Srbiju

Vreme čitanja: 9min | sre. 15.02.23. | 08:23

U susret nastavku takmičenja u evrokupovima...

Vraća nam se klupski internacionalni fudbal. Napokon. Nakon nikad duže pauze zbog zimskog Mundijala u Kataru, 16 najboljih ekipa u Ligi šampiona i po 24 u Ligi Evrope i Ligi konferencije, započinje takmičenje u eliminacionoj fazi.

S evropskim fudbalom vraća nam se i stara tema: Uefini koeficijenti. Srpski klubovi su za iduću sezonu izborili da dvodecenijski san postane java – konačno ćemo imati dva mesta u Ligi šampiona i ukupno pet ekipa u evrokupovima – međutim nakon neočekivanog skoka na 11. poziciju rang liste nacionalnih šampionata lestvica je podignuta, aspiracije postale veće.

Izabrane vesti

Godinama unazad cilj je bio doseći famoznih TOP 15, makar na sezonu. Sada već pravimo računicu kako da što duže ostanemo iznad "kritične crte".

Jer podsetimo: 15. mesto na Uefinoj rang listi poslednje je koje obezbeđuje dva mesta u Ligi šampiona, odnosno pet klubova u Evropi.

Nažalost, za razliku od prošle, ove sezone prezimljavanje u Evropi obezbedio je samo Partizan, što će reći da Srbija ima jednog predstavnika koji će pokušati da nastavi "bildovanje" nacionalnog koeficijenta. Počevši od četvrtka i gostovanja u Moldaviji.

NACIONALNI KOEFICIJENT

Baš kao u grupnoj, svaka pobeda u nokaut fazi boduje se sa dva poena (2,000), a remi sa jednim (1,000). Po utakmici, dakle, Partizan "srpskoj stvari" može maksimalno da doprinese sa pola boda (0,500), pošto se sve zarađeno deli sa četiri (broj klubova koji je započeo evropska takmičenja).

Naš narod voli da kaže "use i u svoje kljuse", međutim u ovim relacijama mnogo toga i te kako zavisi od "pomoći prijatelja" i konkurencije.

Pogled na "živu" tabelu jasno nam govori da će od "turske najezde" biti veoma teško odbraniti se. Otuda je prilično nerealno očekivati da bismo kao 11. liga Evrope mogli da dočekamo raspodelu mesta za sezonu 2024/25. Turci imaju čak četiri kluba u eliminacionim rundama, od čega tri u Ligi konferencije, gde se, objektivno gledano, najlakše dolazi do bodova. Doduše, trenutni zaostatak u odnosu na Srbiju (0,775) najverovatnije neće moći da istope do sredine marta, jer samo Trabzon igra plej-of rundu...

Ruku na srce, uz dve Partizanove pobede protiv Šerifa, eliminaciju pomenutog Trabzona od Bazela, te težak žreb u osmini finala za Fenerbahče, Sivas i Bašakšehir – mogla bi ta misija značajno da im bude otežana.

Pogotovo što Turci sve dele sa pet. Primera radi, maksimalan učinak Partizana u doigravanju (dva trijumfa) doneo bi Srbiji ceo bod (1,000), a isti takav učinak Trabzona turski koeficijent povećao za 0,800.

Ali od trke sa Turcima – ne samo ove sezone, već i narednih – mnogo je realnija i izvesnija ona sa Švajcarcima, Česima, Ukrajincima, Dancima, Norvežanima, Grcima, možda Hrvatima... Sve te lige trenutno su iza naše, međutim dobar deo diše nam za vrat.

Tako možemo da konstatujemo da nama igra i Bazelovo ispadanje u okršaju sa Trabzonom, jer njime nestaje i teoretska mogućnost da nas Švajcarci ovog proleća preteknu.

Grafički prikaz napretka Grafički prikaz napretka

(Grafički prikaz napretka Srbije na Uefinoj rang listi od 2006. godine)

Česi su trenutno 14, nemaju više "živih" predstavnika i oni će leto definitivno dočekati ispod Srbije; slede Norvežani koji se uzdaju u Bode (igra protiv poljskog Leha), pa Ukrajinci sa dve ekipe – Šahtjorom (igra protiv Rena) i Dnjiprom (rival AEK Larnaka).

Na 17. poziciji su Danci. Njihov Midtjiland imaće vraški težak posao protiv lisabonskog Sportinga i to nam ide u korist.

Iza su, bez preostalih klubova u Evropi, plasirani Rusi, Hrvati, Grci i Izraelci, a za njima idu Kiprani, Šveđani, Mađari, Rumuni... Ovi potonji ne bi mogli da nas ugroze makar njihovi predstavnici išli do samog finala, ili osvojili neko od takmičenja.

Okreni-obrni, Srbija do kraja maja gotovo ni teoretski ne može da padne ispod 15. pozicije, što će reći da ćemo i u sezoni 2024/25 imati pet klubova u Evropi - dva u Ligi šampiona; mada, ako nas Turci preteknu, oba će morati u kvalifikacije.

Ali daleko od toga da smo sve brige prebrinuli. Štaviše, opstati u TOP 15 sa pet predstavnika, ako ste neka od "malih liga", poput naše, ogroman je izazov. Primeri Hrvatske i Kipra to najbolje pokazuju. Čim su dohvatili 15. poziciju Hrvati su se survali na 20. Kiprani su 2021. bili 15, a trenutno su 22, s tendencijom pada na 23. Iznad crte duže od sezone nisu opstali ni Danci.

Zvučaće kao fraza, međutim radi se o činjenici: Srbija bez trećeg kluba koji će početi ozbiljnije da doprinosi nema šanse da ostane tu gde jeste.

A nije da nećemo imati šansu. Trenutna 11. pozicija omogućila nam je da na jesen imamo sigurna tri učesnika grupne faze. Taj treći klub, osvajač kupa (ukoliko to ne bude šampion ili drugoplasirani), odnosno trećeplasirani na tabeli, takmičenje počinje u plej-ofu za Ligu Evrope, što znači da ima (najmanje) zagarantovanu grupnu fazu Lige konferencije.

Takvu privilegiju poslednjih godina nisu imali ni Hrvati ni Kiprani ni Danci ni Česi.

Ostaje samo jedna "sitnica": da taj treći srpski klub napravi ozbiljan tim tokom leta i bude konkurentan. Makar u Ligi konferencije.

I zaključak: borba za dva mesta u Ligi šampiona za treću sezonu u nizu (2025/26) počinje već u četvrtak, s Partizanom.

NAPOMENA ZA SLEDEĆI POREDAK: zemlja; broj preostalih klubova / onih koji su započeli takmičenje u Evropi; trenutni koeficijent

8. BELGIJA (4/5) - 38,600

Liga šampiona

Briž - Benfika

Liga Evrope

Union Sen Žiloaz - rival iz plej ofa

Liga konferencije

Gent - Karabag

Anderleht - Ludogorec

9. ŠKOTSKA (0/5) - 36,400

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

/

10. AUSTRIJA (1/5) - 33,600

Liga šampiona

/

Liga Evrope

Salcburg - Roma

Liga konferencije

/

11. SRBIJA (1/4) - 31,875

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

Partizan - Šerif

12. TURSKA (4/5) - 31,100

Liga šampiona

/

Liga Evrope

Fenerbahče - čeka rivala iz plej-ofa

Liga konferencije

Trabzon - Bazel

Bašakšehir - čeka rivala iz plej-ofa

Sivas - čeka rivala iz plej-ofa

13. ŠVAJCARSKA (1/4) - 29,175

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

Bazel - Trabzon

14. ČEŠKA (0/4) - 29,050

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

/

15. NORVEŠKA (1/4) - 28,750

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

Bode - Leh

16. UKRAJINA (2/5) - 28,500

Liga šampiona

/

Liga Evrope

Šahtjor - Ren

Liga konferencije

Dnjipro - AEK Larnaka

17. DANSKA (1/5) - 27,625

Liga šampiona

/

Liga Evrope

Midtjiland - Sporting Lisabon

Liga konferencije

/

18. RUSIJA (0/0) - 26,215

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

/

19. HRVATSKA (0/4) - 25,400

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

/

20. GRČKA (0/4) - 25,225

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

/

21. IZRAEL (0/4) - 25,000

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

/

22. KIPAR (1/5) - 23,875

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

AEK Larnaka - Dnjipro

23. ŠVEDSKA (1/4) - 23,750

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

Jurgorden - čeka rivala iz plej-ofa

24. MAĐARSKA (1/4) - 20,625

Liga šampiona

/

Liga Evrope

Ferencvaroš - čeka rivala iz plej-ofa

Liga konferencije

/

25. RUMUNIJA (1/4) - 20,250

Liga šampiona

/

Liga Evrope

/

Liga konferencije

Kluž - Lacio

SRBIJA - BODOVI U SEZONI 2022/23

(trenutno stanje)

Crvena zvezda - 6,5

Partizan - 10

Čukarički - 2

Radnički Niš - 1

Nacionalni koeficijent: 19,5 / 4 = 4,875

KLUPSKI KOEFICIJENT

Počnimo od Crvene zvezde koja je u tekućoj sezoni završila s osvajanjem bodova za lični konto. I nije se proslavila. To nije utisak već činjenica. Dve pobede u Ligi Evrope (Ferencvaroš i Trabzon kod kuće) bile su dovoljne samo za četiri koeficijentna boda (tri je bilo potrebno odbraniti). To je najslabiji učinak u poslednjih pet sezona. Imajući u vidu da je crveno-belima iz petogodišnjeg obračuna ispalo osam bodova, matematika kaže da je njihov ukupni koeficijent slabiji u odnosu na prošlu godinu za četiri - sa 46,000 spustio se na 42,000. To je uslovilo pad sa istorijske i rekordne deobe 35. pozicije, na deobu 39, sa Milanom i Lacijem.

Šteta nije prevelika - jer dodatno srozavanje na proleće ne može da bude osetnije; ozbiljno prete jedino AZ Alkmar, Betis i Vest Hem; eventualno Real Sosijedad, ukoliko bi otišao do završnice Lige Evrope - ali je korist mogla da bude višestruka da je srpski šampion ostvario makar još jednu pobedu u grupi i takmičenje nastavio u Ligi konferencije.

Imajući u vidu slabije rivale (u odnosu na Ligu Evrope) mogli su Beograđani lako da zagrebu i ka TOP 30, odnosno da počnu da koketiraju s koeficijentom 50,000. U tom slučaju san o trećem šeširu na žrebu za grupnu fazu Lige šampiona bio bi realniji, a mogućnost održavanja u ovim visinama kroz tri ili četiri godine, kad iz obračuna počnu da ispadaju sjajne brojke iz sezona 2020/21 i 2021/22 (10,000 i 15,000 bodova), značajno veća.

Ovako, Zvezdu čekaju baš ozbiljni izazovi da odbrani sadašnji status. To što će maltene sigurno igrati grupnu fazu Lige šampiona od jeseni (ukoliko odbrani titulu, a elitno takmičenje ove sezone osvoji klub koji će kroz domaću ligu imati osiguran ulazak u LŠ) doneće joj ogroman finansijski benefit, međutim prostor za osvajanje bodova za klupski koeficijent biće ozbiljno sužen. Imajući na umu ko će joj biti rivali, jelte.

Kada je pozicija na žrebu (za grupnu fazu LŠ) u pitanju ona je trenutno u magli. Ako za reper uzmemo tekuću sezonu, srpski prvak bi sa sadašnjim koeficijentom (42,000) bio na četvrtom mestu u četvrtom šeširu (prva slika ispod). U prevodu, bila bi mu potrebna tri ili više iznenađenja kako bi "upao" u treći. Ali kako se ovo sa iznenađenjima ne odnosi samo na kvalifikacije, a u najjačim ligama ima nekoliko klubova sa slabijim koeficijentom (od Zvezde) koji su trenutno na mestima što vode u Ligu šampiona, šansa svakako postoji. Zvezdaši tako, na primer, treba da navijaju za Njukasl, Lans, Union Berlin, Frajburg... Da se ti klubovi dokopaju grupne faze.

Podsetimo, samim plasmanom u grupu LŠ svaki klub dobija četiri koeficijentna boda koja ne treba da brani, već na njih "kalemi" svaki naredni što osvoji.

Za razliku od Crvene zvezde Partizan igra veoma dobru evropsku sezonu i ima mogućnost da rekord po broju osvojenih bodova za lični koeficijent, postavljen jesenas, dodatno podeblja. Otkako UEFA na ovaj način vodi obračun crno-beli nikada nisu osvojili više od osam bodova. To je srpskom vicešampionu donelo skok za tri pozicije, a lako je moglo da bude i za koje mesto više, samo da su momci Gordana Petrića početkom novembra tukli Slovacko kod kuće. Na taj način Partizan ne samo da bi prošao direktno u osminu finala Lige konferencije, nego bi "pazario" dva dodatna koeficijentna poena za klupsku kasu.

Važno je podvući da rezultati utakmica plej-ofa ne ulaze u obračun za lični koeficijent, tako da klub iz Humske na onih osam može da dodaje tek od osmine finala. Dakle, preduslov svih preduslova je da eliminiše Šerif.

Partizan ima lep potencijal za napredak pošto mu sledeća iz obračuna ispada sezona 2018/19, kada je osvojio svega dva i po boda. Ulazak u TOP 50 ne deluje kao nemoguća misija u skorijoj budućnosti, pogotovo ukoliko ovog proleća ućari još koju evropsku pobedu.

Doduše, tu je i remetilački faktor – čak šest od sedam klubova koju su neposredno ispred i dalje su aktivni u ovosezonskim takmičenjima: Bašakšehir, Fenerbahče, Monako, Kluž, Ferencvaroš, Midtjiland. U Partizanovom je interesu da oni što pre ispadnu.

Što se tiče pozicije na žrebu na leto – a držaćemo se trenutnog poretka na tabeli Mozzart Bet Superlige, odnosno najrealnije mogućnosti da crno-beli budu drugi i na kraju šampionata – Partizan gotovo izvesno čeka nepovlašćena pozicija u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona u "ligaškoj stazi", iliti stazi "nešampiona". Da bi taj status promenio trebalo bi mu da ovog proleća ode do završnice LK. Pa ni tada ne bi imao sigurno mesto među četiri nosioca.

Preneseno na tekuću sezonu, a sa trenutnim koeficijentom (25,500), Parni valjak bi bio drugi tim među nepovlašćenim, iza Monaka. Kao što možete da vidite (slika iznad), poslednji među povlašćenima bio je PSV sa 33,000.

Valja još jednom pomenuti da će srpski viceprvak iduće sezone svakako imati zagarantovano mesto u grupnoj fazi Lige Evrope ukoliko bude eliminisan u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona...

Nažalost, lični koeficijent svih ostalih srpskih klubova, izuzev Crvene zvezde i Partizana, ne prelazi četiri (4,000), te se može reći da je gotovo zanemarljiv. Otuda će TSC, Vojvodina, Čukarički, ko god da se dokopa mesta što vode u Evropu iduće sezone, prema Uefininom pravilniku, preuzimati 20 odsto od ukupnog nacionalnog koeficijenta. U tekućoj sezoni taj udeo iznosio je 6,675 i bio je dovoljan za mesto nosioca samo do druge runde kvalifikacija za Ligu konferencije. Trenutno srpski nacionalni "šer" iznosi 6,375.

To je koeficijent koji će narednog leta na žrebovima "koristiti" treći, četvrti i peti naš predstavnik u evrokupovima. Uz minimalne promene u zavisnosti od rezultata Partizana do kraja ove sezone...


tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara