(©Reuters)
(©Reuters)

Ujedinjeni za spas fudbala: Navijači u borbi protiv Superlige

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.04.21. | 11:42

Solidarnost je sada potrebnija nego ikad

Fudbal je u osnovi zamišljen kao igra. Bio nekad, ali odavno to nije. Postao je biznis koji se godinama unazad sve više razvijao. Do te mere da su se najbogatiji klubovi odmetnuli od međunarodnih organizacija i osnovali svoje takmičenje.

Najavljena Superliga Evrope zamišljena je kao zanimljivija od postojeće Lige šampiona, jer bi se redovno susretali najbolji kontinentalni klubovi. To je ideja u glavama njenih osnivača, ali u stvarnosti je, ipak, drugačije.

Izabrane vesti

Može se to zaključiti po reakcijama na društvenim mrežama. Navijači pojedinačno, kao i fan-klubovi, zatim bivši i aktuelni fudbaleri, novinari i mnogi drugi redom su izričito protiv takmičenja zatvorenog tipa. Teško je pronaći sportski interes igranja lige iz koje nema ispadanja, pritom bi vrlo brzo dosadilo iz sezone u sezonu gledati duele uvek istih klubova koji se ne bore ni za šta drugo do za finansijsku moć.

Fudbal bi trebalo da se igra zbog navijača, ali jasno je da u slučaju Superlige njih niko nije pitao za mišljenje. Prazni stadioni zbog pandemije virusa korona odlično su došli gazdama Real Madrida, Barselone, Atletiko Madrida, Juventusa, Milana, Intera, Liverpula, Mančester junajteda, Mančester sitija, Totenhema, Čelsija i Arsenala da ozvanične pokretanje novog projekta, jer nezadovoljni nemaju priliku da iznesu svoje mišljenje na tribinama i pred TV kamerama. Uz to, masovna okupljanja na ulicama zabranjena su u većini evropskih gradova zbog kovida.

21.00: (4.60) LIDS (3.70) LIVERPUL (1.77)

Pitanje je koliko će saopštenja koja su već uveliko izdale organizovane grupe navijača većine pomenutih klubova moći nešto da promene. Teško da će bilo šta, ali svakako je ujedinjenje navijača jedini način na koji se istinski zaljubljenici u fudbal mogu boriti za svoje ideale, a to je da fudbal ostane organizovan kao dosad.

"Od ovoga nam zavisi budućnost kluba", poručile su pristalice Totenhema vlasnicima kluba, pozivajući ih da se distanciraju od bilo kakve "odmetničke grupe".

Navijači Liverpula pozivaju se na solidarnost i navode da je ona sada "potrebnija nego ikad".

"Doživeli smo ultimativnu izdaju. Ovo je neoprostivo, što je mnogo - mnogo je", navodi se u saopštenju navijača Čelsija.

Arsenalovi fanovi su bili još kritičniji i na klupsku objavu o pristupanju osnivačima Superlige reagovali komentarom: "Smrt Arsenala kao sportske institucije".

Podršku nezadovoljnim navijačima dao je i legendardni engleski napadač, Geri Lineker.

"Fudbal je ništa bez svojih navijača. Jasno smo to videli tokom proteklih 12 meseci. Ako navijači budu stajali kao jedan protiv ove anti-fudbalske piramidalne šeme, može joj se stati na put", veruje Lineker.

Da li je zaista tako ili će gazde klubova kojima je novac jedini interes potražiti neke poslušnije i sebi prihvatljivije navijače, videćemo... Jasno je da nas čeka buran period u evropskom fudbalu. Sigurno je da se navijači pomenutih klubova neće tek tako pomiriti sa činjenicom da zbog Superlige njihovi timovi ne igraju nacionalna prvenstva, a podršku dobijaju i od mnogih drugih čiji klubovi i nemaju veze sa osnivanjem ovog takmičenja.


tagovi

navijačiEvropska Superligasuperliga Evrope

Obaveštavaj me

Arsenal
Real Madrid
Man. Junajted
Liverpul
Barselona
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara