ZVANIČNO: Igraće se Superliga Evrope! Zasad 12 klubova, čekaju se još tri

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.04.21. | 01:11

Florentino Perez predsednik takmičenja

Zemljotres preti evropskom klupskom fudbalu! Kocka je bačena...

U iščekivanju zvaničnog predstavljanja nove Lige šampiona - proširene na 36 klubova i bez grupa - vodeći svetski mediji najavili su da su se najbogatiji fudbalski klubovi dogovorili oko formiranja zatvorenog takmičenja, bez nadzora UEFA ili FIFA, pod nazivom Superliga Evrope. Kao inicijatori toga apostrofirani su Juventus, Milan, Real Madrid, Barselona, Liverpul i Mančester junajted, a uz podršku Mančester sitija, Arsenala, Totenhema, Čelsija, Atletiko Madrida i Intera. Spreman je i budžet od čak 5.000.000.000 evra.

Izabrane vesti

UEFA je objavila oštro i upozoravajuće saopštenje svima koji bi da budu deo ovog projekta, javili su se i nacionalni savezi, a reagovali bivši fudbaleri čija reč i te kako ima težinu, ali to nije uplašilo "odmetnike". Kao što je najavljeno, oglasili su se i potvrdili da žele novo, svoje, takmičenje koje će za predsednika imati prvog čoveka Real Madrida, poznatog megalomana Florentina Pereza. Potpredsednici će biti Sten Korenke iz Arsenala, Andrea Anjeli (Juventus), Džon V. Henri (Liverpul) i Džoel Glejzer (Mančester junajted).

Ponedeljak, 21.00: (4,60) Lids (3,70) Liverpul (1,77)

Britanski mediji javili su da je šest engleskih klubova Mančester Junajted, Mančester Siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi i Totenhem pristalo da igra novo takmičenje koje preti da tektonski poremeti fudbalski poredak u kome je dosad glavnu reč vodila UEFA. Osim najboljih šest ekipa iz Premijer lige u novom takmičenju biće i po tri giganta iz Španije i Italije – Barselona, Real, Atletiko Madrid, Juventus, Inter i Milan. Očekuje se da će još tri tima da budu osnivači lige elite, ali zasad se njihova imena ne saopštavaju. Takođe, zasad se ne zna ni datum početka ovog velikog projekta. Spekuliše se će klubovi osnivači da budu iz Nemačke i Francuske, a pre svega se misli na Bajern, Borusija Dortmund i Pari Sen Žermen. Liga bi trebalo da broji 20 klubova.

Florentino Perez, predsednik Real Madrida, biće prvi predsednik Superlige.

"Pomoći ćemo fudbalu na svim nivoima i odvesti ga na mesto koje mu pripada u svetu. Fudbal je jedini globalni sport na svetu sa više od četiri milijarde navijača i naša odgovornost kao velikih klubova je da odgovorimo njihovim željama“, rekao je čelnik Kraljevića, prenosi Skaj Sports.

Podržavajući novu evropsku ligu, Andrea Anjeli, predsednik Juventusa i potpredsednik Superlige, rekao je da 12 osnivačkih klubova predstavljaju milijarde navijača širom sveta i 99 evropskih trofeja.

"Okupili smo se u ovom kritičnom trenutku, omogućavajući transformisanje evropskog takmičenja, stavljajući igru koju volimo na održivu osnovu za dugoročnu budućnost. Ovo značajno povećava solidarnost i pružanje navijačima i amaterskim igračima redovno uživanje u velikim utakmicama koje će da hrane njihovu strast prema igri, pružajući im zanimljive uzore“, istakao je čelnik Stare dame.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson kritikova je ideju najmoćnijih klubova Evrope o novom formatu nezavisnom od UEFA.

"Planovi za evropsku Superligu bili bi veoma štetni za fudbal i podržavamo fudbalske vlasti u akcijama protiv. Udarili bi u srž domaće igre i uticale na navijača širom zemlje. Uključeni klubovi moraju da odgovore svojim navijačima i široj fudbalskoj zajednici pre nego što preduzmu bilo kakve dalje korake“, napisao je Džonson na svom Tviter profilu.


FORMAT TAKMIČENJA

- Učestvovaće 20 klubova, 15 osnivačkih klubova i još pet dodatnih timova koji će se godišnje klasifikovati na osnovu učinka u prethodnoj sezoni.

- Sve utakmice će se igrati tokom nedelje, svi klubovi će se i dalje takmičiti u svojim nacionalnim ligama, čuvajući na taj način tradicionalni kalendar koji je u središtu klupskog života.

- Sezona će početi u avgustu uz učešće klubova u dve grupe od po deset. Prva tri iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Timovi koji završe četvrti i peti igraće dodatni dvomeč u plej-ofu. Potom će se od četvrtine igrati plej-of za dve stranke da bi se finale, koje će se igrati kao pojedinačna utakmica, krajem maja, održalo na neutralnom terenu.

U planu je i odgovarajuća liga dama koja će doprineti napretku i razvoju ženskog fudbala.

Ovaj novi godišnji turnir obezbediće znatno veći ekonomski rast, što će omogućiti podršku evropskom fudbalu kroz dugoročnu posvećenost, da doprinosi solidarnosti rastu u skladu sa prihodima nove Superlige. Solidarne isplate biće veće od onih koje trenutno generiše evropski sistem konkurencije i očekuje se da će premašiti 10 milijardi evra tokom perioda obavezivanja klubova. S druge strane, novo takmičenje će se graditi prema finansijskim kriterijumima održivosti, budući da se svi osnivački klubovi obavezuju da usvoje okvir potrošnje.


tagovi

UEFAAleksander ČeferinAndrea AnjeliJuventusReal MadridBarselonaMančester JunajtedBajern MinhenPari Sen ŽermenLiverpulMančester Siti

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona
Juventus
Milan
Inter
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Čelsi
Arsenal
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara