Robert Levandovski (©Reuters)
Robert Levandovski (©Reuters)

Umesto bitke za drugo mesto, borba za prvo u Grupi C: Poljska čeka prvenac Levandovskog na Mundijalu

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.11.22. | 13:08

Borba belo-crvenih i Meksika dobija potpuno drugačiju konotaciju posle šokantnog poraza Argentine od Saudijske Arabije

Prvo pa muško. Dok mnogi favoriti za titulu Svetskog prvenstva na startu grupne faze imaju za cilj da pozitivno otvore turnir protiv, navodno, slabijih ekipa kako bi se onda eventualno poboljšali iz nastupa u nastup, za Meksikance i Poljake je reč o pravom okršaju odmah na otvaranju. Po svoj prilici, ulaznica za drugu rundu Mundijala iz Grupe C biće dodeljena Sombrerosima ili belo-crvenima. Argentina je sebi zakomplikovala situaciji šokantnim porazom od Saudijske Arabije...

Stoga, pred direktan duel Meksika i Poljske, stiče se utisak da je to bitka za drugo mesto. Selekcija iz Centralne Amerike učestvuje na osmom finalnom turniru u nizu, u svakom od minulih sedam učešća izborila se da izađe iz grupe, ali ni u kom slučaju nije mogla da prođe kroz kapiju osmine finala. Pre četiri godine u Rusiji, Brazil se pobrinuo za Sombrerose kada ih je pobedio sa 2:0.

Izabrane vesti

Ipak, izabranici tadašnjeg selektora

Erere izazvali su veliko iznenađenje na startu Grupe F, kada su pobedom od 1:0 šokirali Nemačku i tako nagovestili njen prevremeni kraj posle grupne faze. Naprotiv, upravo su Meksikanci prošli dalje na račun Pancera. Ove godine je pred njima sličan, težak zadatak.

17.00: (2,65) Meksiko (3,00) Poljska (3,15)

El Tri više nije tako jak i kompaktan u odnosu na prošlo učešće. Dve vrhunske zvezde su Edson Alvarez iz Ajaksa i Irving Lozano iz Napolija. Ostaje da se vidi u kojoj meri Raul Himenez može da odigra odlučujuću ulogu u ofanzivi posle mnogo pehova sa povredama. Izabranici Herarda Martina se stoga više uzdaju u kolektiv.

Orlovi su pre četiri godine imali veoma neuspešan turnir. Posle početnih poraza od Senegala i Kolumbije, vrlo brzo je postalo jasno da se neće izvući iz relativno ujednačene grupe, a konačna pobeda nad Japanom malo je ublažila žaoku neuspeha protiv Senegala i Kolumbije. Ove godine, veoma jaka generacija poljskih fudbalera definitivno želi da ostavi svoj trag, a njihov uvodni meč biće apsolutno ključan.


Levandovski postiže prvi gol na meču - 5,50; Himenez daje prvi gol na meču - 6,50; gol iz penala - 3,50; het-trik na meču 28,0!


Tim selektora Česlava Mihnjeviča zauzeo je drugo mesto iza Engleske u kvalifikacionoj Grupi I, a prolazak na šampionat morao je da obezbedi posle baraža. Išlo mu je naruku izbacivanje Rusije, pa je u finalu plej-ofa Poljska pobedom nad Švedskom izborila vizu za Katar.

U generalnoj probi Poljaci su u Varšavi odmerili snage sa Čileom, a posle gola Pjonteka u samom finišu pobedili su minimalnom razlikom. Za razliku od napadačke zvezde Raula Himeneza, čiji je početak još pod znakom pitanja, Robert Levandovski, koji je u kvalifikacijama uspeo da postigne devet golova, trebalo bi da pomogne svom timu.

Poljskoj je ovo deveti put da se nađe na završnoj smotri, a od 1986. nije išla dalje od grupne faze. Da bi ovo prokletstvo konačno bilo razbijeno, Poljaci moraju da rade na svojoj slabosti u prvim utakmicama. Belo-crveni su pobedili samo u jednoj od poslednjih osam uvodnih utakmica, a pored toga izgubili su osam od minulih 11 susreta Svetskog prvenstva. Dakle, bilans je prilično razočaravajući.


Primarni cilj selektora Poljske je da uvede Roberta Levandovskog u ritam. Zvezda Barse nije samo kapiten i vođa ovog tima, već i ofanzivno "životno osiguranje". U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo bivši igrač Bajerna je učestvovao u 13 golova, a postigao ih je devet. Do sada, Levandovski nije uspeo da zatrese mrežu na Svetskom prvenstvu.

Jedinu međusobnu utakmicu ove ekipe su odigrale zajedno na Svetskom prvenstvu pre 44 godine, Poljska je uživala u pobedi od 3:1, a s druge strane, u protekloj prijateljskoj utakmici odigranoj pre pet godina Sombrerosi su se radovali 1:0, baš pogotkom Himeneza.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Grupa C

Utorak

Argentina - Saudijska Arabija 1:2 (1:0)

/Mesi 10pen - Šehri 48, Davsari 53/

17.00: (2,65) Meksiko (3,00) Poljska (3,15)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022Svetsko prvenstvo 2022reprezentacija MeksikaFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija PoljskeRobert Levandovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara