Totenhem slavi gol protiv Mančester Sitija (©Reuters)
Totenhem slavi gol protiv Mančester Sitija (©Reuters)

Siti na ključnom šampionskom ispitu na stadionu na kojem zna samo za poraze

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.05.24. | 12:08

Arsenal čeka na pomoć najvećeg rivala Totenhema, koji nije primio ni gol od Građana u svom novom domu

Borba za titulu prvaka Engleske definitivno će biti rešena predstojećeg vikenda u poslednjem kolu. Mančester Siti bi mogao da dođe u pol-poziciju za uspešnu odbranu u Premijer ligi već u utorak uveče, kada kao drugoplasirani otputuje u London na megdan Totenhemu. Građani bi potencijalnim slavljem mogli da preuzmu vrh tabele od Arsenala koji je već odigrao duel 37. kola, pa je Tobdžijama jedino preostalo da čekaju pomoć od najvećeg rivala sa severa Londona (21.00).

Mančester Siti je dve pobede udaljen od odbrane šampionskog trona u Premijer ligi. Zadatak tima Pepa Gvardiole verovatno će biti daleko komplikovaniji nego što se na prvi pogled čini, jer poslednjih godina Spursi su pravili Sitiju ozbiljne probleme. Recimo, Totenhem je slavio na četiri protekla ligaška okršaja nad Građanima kada je bio domaćin na svom novom stadionu(!). Gosti nisu čak ni gol nisu uspeli da postignu. Niko nije bio tako negostoljubiv prema Sitiju...

Izabrane vesti

Ipak, u minulih nekoliko sedmica tim iz plavog dela Mančestera nije odavao ni najmanji utisak da može da posrne na bilo koji način. Gvardiolini momci su od kraja marta nepogrešivi na nivou lige.

21.00: (7,30) Totenhem (5,80) Mančester Siti (1,35)

Erling Haland, Fil Foden, Kevin de Brujne i drugovi imaju sedam uzastopnih pobeda u prvenstvu. U šest od ovih sedam slavlja nebesko-plavi su postigli četiri ili više golova. Termin "potpuna dominacija" retko je bio prikladniji nego sada za Građane. Siti kontroliše tok igre po svojoj volji, deluje mnogo koncentrisanije i ima kvalitet da savlada protivničku odbranu.

Postoje i potpuno različite statistike koje to podržavaju. Siti je neporažen u 21 utakmici Premijer lige, a ujedno Gvardiolin tim je dobio četiri uzastopne utakmice u gostima, od kojih poslednje tri sa ukupnom gol-razlikom od 10:0.

"Mnogo me iznenađuje kada ljudi kažu: 'Siti neće izgubiti, nemoguće je da ispusti bodove'. Naravno da možemo. A ako izgubimo, nećemo osvojiti ligu. To je jednostavno. Dakle, imamo samo jednu opciju", ocenio je Gvardiola.

-------------

Haland daje gol - 1,65

Foden daje gol - 2,50

Son daje gol - 3,30

Kuluševski daje gol - 6,00

Kompletna ponuda OVDE

-------------

Šire posmatrano, Siti je pred velikim podvigom. Približava se tome da postane prva ekipa otkako je startovalo prvenstvo Engleske 1888. koja će četiri sezone zaredom da osvoji titulu.

"Na početku sezone nismo razmišljali o tome", rekao je Gvardiola. "Nijedan tim to nije uradio. To pokazuje koliko je teško. Liverpul 80-ih, Junajted ser Aleksa Fergusona 90-ih. Čelsi sa Romanom Abramovičem i Žozeom Murinjom, Arsenal sa Arsenom Vengerom to nije uradio".

Uz podršku obe polovine severnog Londona, makar samo na nekoliko sati, Totenhem može da pruži ruku najvećem rivalu Arsenalu u uzbudljivoj borbi za engleski tron. Totenhem je imao četiri uzastopna poraza u šampionatu i neko vreme je izgledalo da će upisati i peti. Spursi su u prošlom kolu ugostili Barnli, tim koji je već ispao iz lige, koji je poveo u 25. minutu.

Međutim, samo sedam minuta kasnije Pevci su pogodili preko Pedra Pora, a onda je defanzivac Miki van de Ven doneo preokret od 2:1. Taj trijumf pomogao je ekipi trenera Angelosa Postekoglua da smanje zaostatak od četvrtoplasirane Aston Vile na trenutnih pet poena. Vilansi imaju i gol-razliku koja je za osam golova bolja. Sa tačke gledišta Spursa, dve pobede u finišu su obavezne.

Pevci, dakle, jure Aston Vilu, a pobedom bi pomogli Arsenalu, koji ima bod više od Sitija i za tri gola bolju gol-razliku. To je ostavilo neke navijače Totenhema sa pomešanim osećanjima pred naredni sukob, ali Postekoglu je bio jasan sa svojim stavovima.

"Razumem rivalstvo. Bio sam deo jednog od najvećih na svetu u poslednjih nekoliko godina sa Seltikom i Rendžersom. Ali nikada nisam, i nikada neću razumeti da neko želi da njegov tim izgubi. To nije ono što sport predstavlja. To nije ono što volim u igri. Verujem da svi pravi navijači Totenhema žele da pobedimo Siti. Nikada nisam živeo svoj život nalazeći zadovoljstvo u nesreći drugih ljudi", poručio je Postekoglu.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

PREMIJER LIGA - ZAOSTALI MEČEVI 34. KOLA

Utorak

21.00: (7,30) Totenhem (5,80) Mančester Siti (1,35)

Sreda

20.45: (3,50) Brajton (3,50) Čelsi (1,95)

21.00: (2,85) Mančester Junajted (3,60) Njukasl (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester SitiTotenhem

Obaveštavaj me

Man. Siti
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara