URUGVAJ: Nacionalni heroj Suarez i drugovi ima da grizu

Vreme čitanja: 6min | sre. 23.11.22. | 18:13

Poslednji ples velikog trija Nebeskoplavih

Dokazao je minulog leta Luis Suarez koliko je vezan za domovinu. Iako su ga kao slobodnog igrača hteli neki od najvećih evropskih klubova, uprkos činjenici da je u poznim igračkim godinama, nije mogao da odbije zov otadžbine i matičnog Nasionala. Izazvao je zemljotres u Montevideu samim dolaskom, a onda je voljenom klubu doneo i titulu prvaka Urugvaja. Stekao status državnog heroja i još jednom pozvao čitavu naciju da fudbalsku reprezentaciju bezrezevrno prati na svakom koraku u Kataru.

Prvi utisak je da će imati razloga za slavlje. Prema svim parametrima, Urugvaj bi trebalo da prođe Grupu H. Portugal je objektivno jedina kvalitetnija selekcija, dok sa Južnom Korejom i Ganom selekcija Dijega Alonsa ne bi trebalo da ima problema. Makar na papiru. U praksi je drugačija priča, svi imaju ozbiljne ambicije, ali retko ko je, žargonski rečeno, namazan kao Nebeskoplavi.

Izabrane vesti

Pregršt je iskustva u asovima poput Suareza, Edinsona Kavanija, Dijega Godina... Četvrti put će zajedno igrati na planetarnoj smotri. U Južnoj Africi su došli do polufinala, mada ih je tad na terenu vodio Dijego Forlan. Potom su ispali u osminii finala u Brazilu, stigli do četvrtfinala i zvanično kao peti okončali Mundijal u Rusiji pre četiri godine. Zajedno imaju 426 nastupa u dresu s državnim grbom i čak 134 postignuta pogotka. Naravno, većina su delo najboljeg urugvajskog strelca u istoriji, popularnog Pistolera (68), ali nije daleko ni Matador sa svega 10 manje.

Četvrtak, 14.00: (1,80) Urugvaj (3,50) Južna Koreja (5,40)

Dokazali su obojica da nisu za staro gvožđe. Suarez je tokom kratkog boravka u Montevideu uspeo da postigne osam golova i ubeleži tri asistencije na 14 nastupa. Namestio je nišanske sprave, ispunio obećanje da se vrati u domovinu dok je još u snazi - ispunjen i spreman stigao je u Katar da odigra još jedan, poslednji ples u nebeskoplavom dresu.

Kavani je prošle sezone u Mančester junajtedu dokazao da mu ne smeta uloga sa klupe. Štaviše, da mu prija. Na taj način može da pruži maksimum na terenu u kraćem vremenskom intervalu, unese veliku energiju ekipi i preokrene tok utakmice po potrebi. Klecaju kolena i danas defanzivcima pred najboljim strelcem u istoriji Pari Sen Žermena.

Zato je jasno da će pomenuta trojka biti "produžena ruka" trenera Alonsa na terenu. Idealni mentori za nove naraštaje urugvajske reprezentacije.

Edinson Kavani i Luis Suarez (©Reuters)Edinson Kavani i Luis Suarez (©Reuters)

Neophodnu dozu mladalačke drskosti i energije ekipi će prvi davati fantastični vezista madridskog Reala Fede Valverde - budućnost državnog tima Urugvaja. Jasno je da će mu vremešna trojka po okočanju prvenstva predati ključeve reprezentacije. Dokazao je klasu pod vođstvom Karla Ančelotija u Real Madridu, iako je u julu tek napunio 24 godine. Biće više nego motivisan da igre iz Kraljveskog kluba prenese i u dres sa državnim grbom. Tehnički sjajno potkovan, veliki borac i vezista nepresušne energije već zna kako se dobijaju velike utakmice i osvajaju trofeji. U kolekciji već ima dve španske Primere, Ligu šampiona, titulu klupskog prvaka sveta, dva Superkupa Španije i UEFA Superkup. A osvojio je kao klinac i urugvajsku Primeru sa Penjarolom. Ne moraju Nebeskoplavi da brinu, reprezentacija je u dobrim rukama.

Najveću promenu u odnosu na prethodni Mundijal La Selesti doživeli su na klupi. Posle 15 godina Oskar Tabarez je otišao, a na njegovo mesto je stigao perspektivni Dijego Alonso. Njegovim dolaskom se jedna stvar sigurno neće promeniti - Urugvajci će se boriti svim silama protiv svakog protivnika, biti spremni da se potuku za rezultat. Nema preterano impozantan trenerski CV iako se ovim poslom bavi preko 10 godina. Radio je u domovinu, šetao se po Južnoj i Centralnoj Americi, a imao i ne tako slavnu epizodu na klupi Inter Majamija u MLS. Dobro je počeo mandat u državnom timu, dobio prve četiri utakmice i izborio vizu za Katar. Na Mundijalu će ipak biti u senci nekih od najvećih imena urugvajskog fudbala na terenu, ali se čini da je doveden da uvede mlade igrače poput Valverdea, Mančester Junajtedovog Fakunda Pelistrija u kojeg ima veliko poverenje.

KVOTA U MOZZARTU DA URUGVAJ OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO - 60,0

Prvi svetski šampion, ujedno i dvostruki, nije imao problema sa selekcijama slabijeg kvaliteta na putu ka Kataru, pa je zato veliki favorit protiv Gane i Južne Koreje, ali protiv boljih se nije proslavio (izgubio sva četiri meča u kvalifikacijama od Argentine i Brazila). Ima sredstva da to promeni, pre svega u iskusnom triju i mladom asu Reala, ali nije ni to sve. Mesta u urugvajskom sazveđu su zauzeli i Darvin Nunjez iz Liverpula, Rodrigo Bentankur iz Totenhema, Hose Marija Himenez iz Atletiko Madrida... Darvin je oscilirao u prvih par meseci na Enfildu, ali pokazao zavidne golgeterske sposobnosti, zbog čega se i očekuje u startnih 11 pre iskusnog Kavanija. Bentankur je uvek sa posebnim motivom igrao za reprezentaciju, a ako možda u Juventusu nije bio dovoljno cenjen, prelazak u Premijer ligu mu je prijao, pa se odlično snašao u saradnji s Antonijom Konteom na severu Londona. Iako ima 27 godina, Himenez je stigao da upiše 78 nastupa u reprezentativnom dresu. Verni vojnik Dijega Simeonea ima ozbiljno iskustvo iza sebe, kao i dugi niz provedenih godina u tandemu sa Godinom. Poznaju se "u dušu" urugvajski štoperi, što je još jedan veliki kvalitet ovog tima.

Uz pomenute sa timom je i prvotimac Barselona Ronald Arauho. Momak koji je postao važan šraf na Kamp Nou, jasno, jednako bitan je i reprezentaciji. Ipak, pod velikim znakom pitanja je njegovo učešće u grupnoj fazi. Poveden je uz rizik, iako se nije dovoljno oporavio od povrede koju je zaradio u septembru. Prognoziran mu je oporavak od najamnje dva i po meseca, ali je stameni defanzivac uradio sve u svojoj moći da što spremniji dočeka planetarnu smotru i Alonso je odlučio da ga povede.

Nastao je problem jer se pojavila priča da bi zbog odličnog napretka mogao da zaigra i u grupnoj fazi, iako je Barselona izričito tražila da se zbog delikante situacije sa povredom ne izlaže naporima pre osmine finala. Mala je verovatnoća da izađe na megdan Južnoj Koreji (četvrtak, 14.00), ali ako bude "zapelo", ne bi začudilo da ga selektor "baci u vatru".

"U principu, Ronald radi sve bolje iz dana u dan. Napreduje i njegovo telo će nam reći kada bude bio spreman. Veoma smo zadovoljni njegovim napretkom", rekao je Dijego Alonso na pres konferenciji pred sutrašnji duel i donekle ostao zagonetan po pitanju Arauhovog nastupa.


Najveće iznenađenje u urugvajskoj selekciji očekuje se na golu. Najavljeno je da će Fernando Muslera mesto među stativama ustupiti Serhiju Ročetu - čuvaru mreže Nasionala koji je za La Seleste debitovao u januaru tekuće godine.

Urugvajci igraju u sistemu 4-4-2. Uneo je Alonso pored sveže krvi i neke nove ideje u tim. Igra se u visokom presingu, sa brzim dodavanjima, kako bi se lopta što pre i jednostavnije doturila najisturenijima. Pokušaće kvalitetom u veznom redu da drže kontrolu u svojim rukama, mada im to nije previše polazilo za rukom protiv najtežih protivnika (pomenuti neuspesi u kvalifikacijama protiv Argentine i Brazila).

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE URUGVAJ BITI POBEDNIK GRUPE H - 2,80

Imaju Urusi kvalitet u svim linijama, spoj iskustva i mladosti, dvojicu napadača koji su obeležili poslednju deceniju svetskog fudbala. Poznati su po ratničkom mentalitetu, borbi do poslednje kapi znoja. Uz sve to, Svetsko prvenstvo u Kataru je poslednja prilika za dobar deo ove generacije da napravi veliki uspeh, pa na Sureza, Kavanija i drugove treba obratiti posebnu pažnju. Neće birati sredstva da dođu do cilja. Bivši as Liverpula i Barselone je to više puta dokazivao. Setimo se samo igranja rukom u četvrtfinalu Mundijala u Južnoj Africi protiv Gane, kada je sprečio čist pogodak i napravio penal koji potom Asamoa Đan nije pretvorio u gol, da bi Južnoamerikanci u penal lutriji otišli dalje. Sposoban je Pistolero da zatrese mrežu iz mrtvog ugla, bez gledanja, ali i da reši utakmicu crvenim kartonom.

I to je Urugvaj. Ima da grize do poslednjeg trenutka. Previše su kvalitetni i "namazani" Nebeskoplavi da ne bi izašli iz grupe, a teško onoj reprezentaciji na koju naleti u eliminacionoj fazi.


tagovi

reprezentacija UrugvajaKatar2022Luis SuarezEdinson KavaniDijego AlonsoFederiko ValverdeDijego GodinHose Marija Himenez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara