(©Reuters)
(©Reuters)

Valdano: Mesi ili Maradona? To su dvojica genijalaca, koja su obeležila dve epohe fudbala

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.12.22. | 12:45

Legendarni argentinski as ne razdvaja najveće asove Argentine

Da li je Mesi sada, sa svetskom titulom, postao veći od Maradone? Argentinci ih nisu razdvajali ni pre osvajanja Mundijala u Kataru, a neće vala ni sada. Jer, Lionel je verovatno najveći fudbaler sveta svih vremena, dok je Dijego – više od fudbalera. I fudbala.

Horhe Valdano je bio Maradonin saigrač iz šampionske 1986. Bio je zvezda Real Madrida, trener Kraljevskog kluba. Čovek je čija se reč u Argentini i te kako poštuje.

Izabrane vesti

Pa, iako je u neku ruku prirodno da svaki čovek „naginje“ ka svojoj generaciji, Valdano ne razdvaja Mesija i Maradonu.

Sličnost između Dijega i Lionela je u tome što su obojica genijalci. Svaki njihov potez na terenu je pravio prevagu, bio odlučujući. Oni su igrači superiorne kategorije. Obeležili su epohe fudbala u kojima su igrali. Jedina razlika je što je Maradona imao 26 godina kada je osvojio svetsku titulu, bio je u svojim najboljim godinama, dok je Mesi to uspeo sa 35 i doneo je na teren svoju genijalnost i mudrost“, ispričao je Valdano za medije u Argentini.

On je otkrio šta mu je Mesi rekao u razgovoru pre Mundijala.

„Pričali smo pre jednog intervjua i rekao sam mu da sam ja igrao na pet svetskih prvenstava i da niko nije uspeo da sastavi šest. I on mi je rekao da je to nemoguće, a dodao je da ako sada osvoji titulu, da će ostati da igra sve do sledećeg šampionata. Videćemo da li će moći. Fudbal je pokazao da je praktično nemoguće igrati na šest prvenstava“.

I kada se Mesi povuče u dogledno vreme, Valdano nije zabrinut za budućnost reprezentacije Argentine.

„Video sam mnogo mladih igrača koji su na visokom nivou, koji vam ostavljaju utisak da je fudbal još živ, da imamo tim za još najmanje deset godina na najvišem nivou“.

Posebnu naklonost Valdano oseća prema selektoru Skaloniju.

„Postao je prvak sveta iz prvog pokušaja. Našao je pravi ton sa ekipom, nije se gurao u prvi plan, bio je vrlo diskretan. Igrači ga vole i veruju mu, što je vrlo bitno za svakog trenera. Uveo je u tim Enca Fernandesa, Hulijana Alvareza, Mekalistera, kojih nije bilo tu pre šest meseci“.

Kao najveće razočaranje Mundijala legendarni Argentinac je označio Brazil

„Veliko razočaranje, bez dileme. Očekivao sam da će stići do same završnice, ali nisu bili posvećeni, nisu obraćali pažnju na detalje. Recimo, Nejmar je trebalo prvi da šutira penal, a on je izabrao da bude peti, da bi pokupio svu slavu, a onda nije ni dočekao da šutira. Kada je Mundijal u pitanju, tu mora da se obrati pažnja na svaku sitnicu“.

S obzirom na to da je veliki deo karijere proveo u Španiji, Valdano je imao komentar i na neuspeh te selekcije.

Luis Enrike je bio selektor koji je baš bio potreban vrlo mladom timu. Španija ima ideju da nastavi da igra „tiki-taku“ zato što ne može fizički da parira timovima Francuske i Engleske, ali to rešava problem za tri četvrtine terena, a ostalo moraju da rešavaju individualci. Morate da imate plan B. Ne možete da se oslanjate na nešto što vidite da ne funkcioniše“, istakao je Horhe Valdano.


tagovi

Horhe ValdanoLionel MesiDijego Maradonafudbalska reprezentacija ArgentineKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara