Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Vreme je za finale: Sao Paulo za spas sezone, Independijente del Valje preti da postane kontinentalni gigant

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.10.22. | 16:01

Večeras se u Argentini igra odlučujući meč za trofej Kopa Sudamerikane

Počelo je sitno odbrojavanje do meča za titulu u drugorangiranom takmičenju na tlu Južne Amerike. Večeras (22.00 po srednjoevropskom vremenu), drugi put u poslednje tri godine stadion Mario Alberto Kempes u Kordobi biće poprište odlučujuće bitke između brazilskog velikana Sao Paula i ekvadorskog Independijente del Valjea, kluba koji ozbiljno preti da postane novi kontinentalni gigant.

Sao Paulo je prvi put osvojio ovo takmičenje 2012. godine, dok je ekvadorska ekipa Independijente del Valje osvojila Kup Sudamerikane 2019. godine. Obe strane ulaze u ovo finale sa identičnom formom iz poslednje tri prvenstvene utakmice. Trikolori su trenutno stacionirani na 12. mestu brazilske Serije A, posle dosta slabe ligaške kampanje, dok su Valjekosi na drugom mestu ekvadorske Lige Pro sa samo dva boda zaostatka za liderom Aukasom.

Izabrane vesti

Prvo ime sa brazilske fudbalske scene ugravirano na ovaj trofej bilo je Internasionalovo 2008. godine posle pobede nad Estudijantesom ukupnim rezultatom 2:1. Četiri godine kasnije došao je red i na Sao Paulo, pošto je savladao argentinski Tigre sa 2:0. Šapekoense je 2016. proglašen za pobednika posle tragične avionske nesreće na putovanju u Kolumbiju na duel sa Atletiko Nasionalom. Još četiri kluba u brazilskom fudbalu uspela su da dođu do finala Sudamerikane, ali su iz njih izašli kao poraženi. To je slučaj sa Fluminenseom, Gojasom, Ponte Pretom i Flamengom.

Sa druge strane, jedini ekvadorski klub sa međunarodnom titulom donedavno bio je LDU Kito. Blankosi su pod vođstvom čuvenog Edgarda Bauze dve godine zaredom dolazili do trofeja na internacionalnoj sceni, prvo 2008. godine u Kopa Libertadoresu kada su savladali Fluminense, a već naredne i u Kopa Sudamerikani kada su ponovo bili uspešniji od istog tima iz Rio de Žaneira. Independijente je posle ravno 10 godina vratio trofej ovog takmičenja u Ekvador, pobedom od 3:1 na argentinskim Kolonom.

22.00: (1,82) Sao Paulo (3,45) Independijente del Valje (4,70)

Uprkos tome što se ne smatra velikim klubom u Ekvadoru, Independijente ima jedan od najzanimljivijih projekata u Južnoj Americi, fokusirajući se na razvoj mladih igrača, afirmišujući se kao klub za obuku, sa jednim od najboljih omladinskih kampova na kontinentu. Nedavni uspeh bio je i slučaj veziste Moisesa Kaiseda, koji je prodat Brajtonu početkom 2021. za 5.000.000 evra. Pored toga, Del Valjeov projekat obuhvata standardizaciju igre, dajući prednost taktici sa velikim posedom lopte i visokim presingom. I pored toga, tim koji vodi Martin Anselmi ima malo razlike od tima koji je vodio Renato Paiva, stručnjak koji je doveo klub do prve titule u Ekvadoru 2021. godine.

U poslednjem kolu ekvadorskog šampionata, Independijente del Valje savladao je poslednjeplasiranu Makaru zahvaljujući golu Fernanda Gaibora u 98. minutu. Bio je to meč u kojem je trener u velikoj meri rotirao igrače i u kojem je došlo do promene formacije, bez sumnje odmarajući pojedince pred finale.

Sa druge strane, u poslednjem meču u Seriji A, Sao Paulo je sa 2:0 pobedio Searu na gostovanju, golovima Džonatana Kalerija i Nauela Bustosa. Iako je njegova nedavna pobeda bila rutinska, put Sao Paula do finala Kopa Sudamerikane bio je sve samo ne lak. Poseban osvrt na putu do finala, jeste poraz u prvoj utakmici polufinala od Atletiko Gojanijensea rezultatom 3:1. Ipak, Trikolori su kod kuće uspeli da sa 2:0 anuliraju prednost tima iz Gojanije, što je dovelo do penal serije koju je Sao Paulo dobio sa 4:2.

Ekipa Rožerija Senija pored efikasnog napada, takođe je vešta i u odbrani, pošto je ove sezone primila 31 gol u ligi, isto kao i drugoplasirani Fluminense. Ipak, slično tome, Independijente del Valje ima sjajan niz golova, pošto je postigao najmanje jedan u svakoj od poslednjih 18 utakmica. Dok je Sao Paulo došao do finala na dramatičan način, ekipa Martina Anselmija nije imala takvih problema, pobedivši u obe polufinalne utakmice peruanski Melgar sa 3:0, ukupno 6:0.

Ono što bi moglo da zabrinjava navijače Trikolora pred odlučujući duel, u kojem Sao Paulo definitivno gleda da spase sezonu jer mu je ovo jedini poligon da se domogne plasmana u Kopa Libertadores, jesu povrede, gde bi tim mogao da ostane bez čak šest igrača za finale. Mladi krilni napadač Kajo Mateus, defanzivac Robert Arboleda i vezni igrač Andre Anderson dugo su odsutni i van terena su još od juna meseca. Nedavne povrede Nikaa, Žoaa Moreire i Gabrijela Nevesa sigurno će staviti na ozbiljan test već osporavanu snagu Sao Paula.

Independijente del Valje ima manje problema sa povredama pred ovaj okršaj, a očekuje se da će samo Nikolas Previtali da propusti finale. Argentinski vezista je još u aprilu pokidao ukrštene ligamente, ali bi treninzima mogao da se vrati tek u novembru.

--------------------------

Finale Kopa Sudamerikane možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------

Kao što se desilo u poslednjem južnoameričkom finalu između Atletiko Paranaensea i RB Bragantina odigranog na Sentenariju u Montevideu, tribune stadiona Mario Kempes biće daleko manje popunjene od punog kapaciteta. Oko 60.000 ljudi koliko može da primi ovo zdanje izgrađeno za potrebe Svetskog prvenstva u Argentini 1978. godine, a prema izveštajima vlasti Kordobe, očekuje se tek nešto više od 12.000 gledalaca.

Iz Brazila se očekuje 7.500 navijača Sao Paula, dok bi Independijente del Valje trebalo da ima oko 1.500 pristalica na tribinama. Njima bi se pridružilo još 3.000 ljudi, uključujući argentinske posmatrače i goste, delegacije, sponzore i druge. Poslednjih sati spekulisalo se o mogućnosti isporuke više karata po veoma povoljnim cenama u Kordobi i lokalnom stanovništvu koje bi želelo da prisustvuje finalu.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

KOPA SUDAMERIKANA - FINALE (KORDOBA)

Subota

22.00: (1,82) Sao Paulo (3,45) Independijente del Valje (4,70)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaSao PauloIndependijente del Valje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara