Žoze Murinjo (©Reuters)
Žoze Murinjo (©Reuters)

Žoze, tvoje vreme je isteklo: Razišli se Murinjo i Roma

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.01.24. | 09:27

Sa njim je otišao i ceo stručni štab

Ubedljiv poraz od Milana bio je kap koja je prelila čašu - Roma i Žoze Murinjo su se razišli posle skoro dve i po godine zajedničkog rada! Sa portugalskim stručnjakom otišao je i ceo stručni štab.

Nije ovo nikakvo iznenađenje, pogotovo jer mu se klupa tresla sedmicama unazad zbog slabih rezultata. Roma je u poslednjih pet kola dobila samo jednom, i to Napoli na Olimpiku sa 2:0, ali je zato ubeležila i tri poraza, od Bolonje, Juventusa i Milana - sve na gostovanjima - uz remi sa Atalantom kod kuće. Roma na startu druge polovine sezone zauzima tek deveto mesto sa 29 bodova, pet manje od zone Lige šampiona. Njegov odlazak mogao bi potencijalno da najavi potpuno rasulo u klubu koji je u prvim danima januara napustio i sportski direktor Tijago Pinto.

Izabrane vesti

Roma je u javnost izašla sa saopštenjem da je došlo do rastanka sa momentalnim efektom, kao i da su sa njim otišli i njegovi najbliži saradnici iz stručnog štaba. Još i pre utakmice sa Milanom bilo je spekulacija o tome da bi eventualni poraz mogao da potpiše otkaz ili sporazumni raskid, što je na kraju i bio slučaj. Da se nešto veliko spremalo najbolje govore i medijske priče da su čelnici Vučice još ranije kontaktirali sa Antoniom Konteom i ponudili mu da preuzme trenersku funkciju, što je on (zasad) odbio. I to navodno zato što čeka da Milan otpusti Stefana Piolija, što posle ubedljive pobede nad Romom deluje manje izvesno nego pre utakmice.

Murinjo je sa Romom osvojio Ligu konferencije u svojoj prvoj sezoni na klupi, kao i pilot godini za novoformirano takmičenje, čime je postao prvi trener u istoriji fudbala koji ima Ligu šampiona, Ligu Evrope / Kup UEFA i Ligu konferencije u svojoj zbirci nagrada. U obe sezone na mestu trenera rimskog kluba završio je kao šesti u Seriji A, uz identičan odnos pobeda, remija i poraza (18-9-11) i skoro isti broj datih i primljenih golova (59-43 u sezoni 2021/22 i 50-38 u sezoni 2022/23).

Žozeu Murinju se najozbiljnije zatresla klupa prošle sedmice, kada je Roma eliminisana od gradskog rivala Lacija u četvrtfinalu Kupa Italije. Tada su navijači prvi put okrenuli leđa ekipi otkako je Portugalac došao, a poslednju priliku da se iskupi imao je protiv Rosonera koji su rutinski uzeli tri boda na San Siru.

On je svakako bio u poslednjoj godini ugovora sa Romom, a razgovori za produžetak saradnje nisu bili ni blizu početka u trenutku kada je razrešen dužnosti. Sada ostaje da se vidi kome će porodica Fridkin dati vreli krompir u ruke. Prema prvim najavama, to bi mogao da bude "Budući kapiten Rome" - Danijele de Rosi. Takvu najavu daje milanska Gazeta, sa napomenom da samo nekadašnji as Vučice u ovom trenutku može da okrene stvari i vrati klub u sam vrh Serije A. Navodi se da je De Rosi "predodređen da bude veliki trener, pošto je bio isti takav kao fudbaler". Nije tajna da je De Rosi od malih nogu zaljubljen u Romu, da je dolazio na tribinu da gleda utakmice kamufliran kako ga navijači ne bi prepoznali, da bi uživao u atmosferi. Ali, to još nije izvesno gotovo.

No, uprava nema mnogo vremena da čeka, jer sledeći meč se igra u subotu sa Veronom na Olimpiku.



tagovi

Žoze MurinjoRomaZimski prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara