Radost Zvezdinih igrača protiv Brage ©Star Sport
Radost Zvezdinih igrača protiv Brage ©Star Sport

Zvezda pred derbi - prednosti i mane: Sistem vratio rezultate, odbrana stabilnost, napadačima fali baruta

Vreme čitanja: 6min | sub. 18.09.21. | 08:00

Koji su aduti, a koji potencijalni nedostaci, srpskog šampiona uoči sutrašnjeg okršaja sa najvećim rivalom

Crvena zveda je napravila najbolju moguću uvertiru 165. večitog derbija. Na startu Lige Evrope savladana je portugalska Braga, koja je pre početka takmičenja opravdano oslovljena za favorita gurpe F. U okršaju sa lukavim Portugalcima, ekipa Dejana Stankovića je jasno pokazala da je napravila, kako psihološki, tako i taktički iskorak u odnosu na period od eliminacije u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa sa potpuno drugačijim raspoloženjem dočekuje najvažniju utakmicu srpskog fudbala.

Crveno-beli imaju dva boda zaostatka za ekipom Aleksandra Stanojevića, pa je ovo pravi trenutak da pokušaju da preuzmu lidersku poziciju, ali sasvim sigurno neće srljati, jer bi eventualni poraz mogao večitog rivala da odvede na pozamašnih "plus pet". Sa druge strane, Partizan ima prednost na tabeli i najmanje što želi jesta da je sačuva, pa treba očekivati pravo taktičko nadmudrivanje u Humskoj, ali i žestoku bitku za bodove (subota 18.00, TV Arena Sport 1).

Izabrane vesti

PROMENA SISTEMA IGRE - PUN POGODAK

Dejan Stanković ©Star SportDejan Stanković ©Star Sport

Dejan Stanković je od dvomeča sa Klužom uspostavio sistem sa dvojicom napadača, pa je nakon poraza u Tiraspolju srpski šampion vezao šest pobeda. Ovaj sistem igre ostavlja šefu struke crveno-belih dosta prostora za transformacije. Prvobitno su u navali vrlo dobro funkcionisali Milan Pavkov i Mohamed el Fardu Ben, ali se baš protiv Brage pokazalo da u ovakvoj formaciji dobar posao mogu da odrade i drugačiji tipovi napadača kao što su Lois Dioni i Rišairo Živković, koji bi zbog zravstvenog stanja Pavkova i Bena, mogli da čine ofanzivni tandem u 165. večitom derbiju.

U ovakvom sistemu, sa dvojicom pokretljivih napdača, do izražaja bi iz drugog plana mogli da dođu igrači kao što su Aleksandar Katai, Mirko Ivanić, pa i Gelor Kanga, koji sa otvorenim prostorom ispred sebe mogu da budu kobni za svakog protivnika.

Katai igra dosta promeljivo, ali drži kontinuitet kada je u pitanju efikasnost. Protiv Brage je bio opterećen defanzivnim zadacima, pa nije imao dovoljno svežine za pravu završnicu akcija. Ipak, sačvao je koncentraciju za sam finiš meča i hladnokrvno sa bele tačke doneo premijerno slavlje crveno-belima u ovogodišnjoj Ligi Evrope. Majstoru iz Srbobrana to je bio sedmi gol na poslednjih šest utakmica. Redom je pogađao u dva meča protiv Kluža, ali i protiv TSC-a, Čukaričkog, Proletera (dva puta), a na kraju i protiv Brage, pa je jasno da bi i te kako mogao da bude ključan faktor i u Humskoj.

ODBRANA STAVLJENA POD KONAC, SAMO DA SE UKLOPI ERAKOVIĆ

Dragović, Degenek, Eraković©Star SportDragović, Degenek, Eraković©Star Sport

Povratkom Miloša Degeneka u startnu postavu, počeo je da se stvara novi ozbiljan štoperski tandem u Crvenoj zvezdi. Reprezentativac Australije je još jednom pokazao da je u stanju da se perfektno ugira sa svakim saigračem u poslednjoj liniji tima, a takav je slučaj i sa Aleksandrom Dragovićem.

Reprezentativac Austrije je rođeni lider, pa ima takvu ulogu i u Zvezdinoj poslednjoj liniji. Igra na znanje i iskustvo, donosi pravovremene odluke i onemogućava pritivničkim napadačima da se razmahnu ispred šesnaesterca. Izuzetno se dobro dopunjuje sa Degenekom, a čini se da je vrhunac njihove saradnje viđen upravo u meču sa Bragom, kada su odigrali praktično bez i jednog osetnijeg kiksa.

Velike zasluge za to idu i na račun Marka Gobeljića i Milana Rodića, koji su dosta dobro odradili svoj deo zadatka sa bočnim napadačima portugalskog kluba, ali i na adresu Sekua Sanoga, koji je sve do greške u 74. minutu perfektno izlazio na kraj sa protivničkim ofanzivnim vezistima.

Ipak, pravilo bonus igrača u domaćem prvenstvu primoraće Dejana Stankovića da izvesno napravi jednu izmenu u poslednjoj liniji u odnosu na meč sa Bragom. Tako će se na desnom boku najverovatnije naći mladi štoper Strahinja Eraković. U pitanju je možda prinudno rešenje, ali Eraković je već pokazao da može da odgovori na ovo mesto u timu. Gotovo perfektno je odigrao na Banovom brdu, gde je "stavio u sef" supertalentovanog Aleksu Jankovića i bez sumnje odigrao jedan od najboljih mečeva u crveno-belom dresu.

Ipak, večiti derbi sa sobom nosi ogroman psihološki pritisak. Eraković je imao vatreno krštenje baš prošle sezone u Humskoj, tako da će mu ovaj put verovatno biti nešto lakše po tom pitanju.

OSNOVNI PROBLEM NAPADAČA - IZOSTANAK GOLOVA

Lois Dioni ©Star SportLois Dioni ©Star Sport

Ulaskom Milana Pavkova u pravu golgetersku formu delovalo je da su definitivno rešeni svi problemi Crvene zvezde kada je u pitanju realizacija napadača. Ipak, snažni golgeter iz Begeča se povredio protiv Proletera, propustio meč sa Bragom, a čak i da u stručnom štabu srpskog šampiona uspeju da ga oporave za derbi, jasno je da neće biti spreman da zaigra od starta.

El Fardu Ben je proteklih nedelja vrlo dobro sarađivao sa Pavkovim, ali se povredio protiv Brage i izašao sa terena u 38. minutu, pa je odmah bilo jasno da teško može da bude fit za nedelju. Sve to činjenice su nas odvukle ka jasnom zaključku, da bi u ofanzivnom tandemu protiv Partizana trebalo da zaigraju Lois Dioni i Rišairo Živković.

Nedelja, 18.00: (2,75) Partizan (3,20) Crvena zvezda (2,85)

Francuski napadač je tokom reprezentativne pauze definitivno nadomestio nedostatak vezan za fizičku kondiciju, pa je protiv Brage delovao znatno agilnije nego u mečevima s početka sezone. Ipak, kod Dionija je sada prisutan problem psihloške prirode. Poslednji pogodak u crveno-belom dresu je dao 3. avgusta protiv Šerifa na Marakani, a onda je usledio neprijatan post. U poslednja dva meča je počeo da ulazi u stopostotne šanse, ali ih je promašivao. Protiv Proletera dve, a protiv Brage onu jednu iz 74. minuta, koja je prethodila korneru iz kojeg je Rodić postigao evropski prvenac.

Rišairo Živković se protiv Brage pokazao kao vrlo zanimljivo rešenje u Zvezdinoj navali, ali se isto tako pokazalo i da nije gol-igrač, već neko ko više voli da deluje bliže veznom redu. Možda će se nešto promeniti po tom pitanju kada bude došao do pravog takmičarskog ritma, ali u ovom trenutku deluje kao napadač koji najbolje može da deluje iz drugog plana. U par navrata protiv Brage se pravovremeno povlačio unazad i odigravao duple pasove, a nekada išao i previše unazad, čime je skidao opterećenje sa gosujućih štopera. Jasno je da mu još treba vremena da se adaptira na sistem i želje Dejana Stankovića, a onda da počne i da postiže golove. Ipak, i pored svega toga bi mogao da napravi ozbiljne probleme Partizanovoj odbrani, najviže zbog brzine i pokretljivsti.

PSIHOLOŠKI PROBLEM - BEZ POBEDE U HUMSKOJ OD FEBRUARA 2016. GODINE

Novi okršaj u Humskoj, Katai i Jojić ©Star SportNovi okršaj u Humskoj, Katai i Jojić ©Star Sport

Crvena zvezda će se na stadionu Partizana suočiti sa jednim, ne potpuno nevažnim, psihološkim problemom, a to je činjenica da srpski šampion pobedu u Humskoj nije odneo još od 27. februara 2016. godine, kada je bilo 2:1, a strelci za goste bili Luis Ibanjez i Ugo Vijeira.

Od tada do danas odigrano je pet prvenstvenih derbija na stadionu Partizana. Domaćin je slavio dva puta (1:0 i 2:0), dok je tri puta bilo nerešeno. Svaki put rezultatom 1:1. Prošle sezone je Partizan je vodio od šestog minuta golom Filipa Stevanovića, dok je konačan rezultat postavio Aleksandar Katai iz jedanaesterca u 75. minutu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

---------------------

Stankovićev tim deluje samouvereno i spremno da bude zaslužan za prekid tog neprijatnog posta, ali da bi to učinio moraće sve svoje vrline i kvalitete da stavi u službu rezultata na 165. večitom derbiju.



tagovi

165. večiti derbi

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara